MOTU 828 mkII - USB vs FireWire

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
saymon1984
MOTU 828 mkII - USB vs FireWire

Post autor: saymon1984 » wtorek 08 maja 2007, 23:32

Witam,
Nie sposob jest nigdzie znalezc informacji o roznicach pomiedzy modelami na USB a firewire.

Prawda oczywista jest to, ze firewire jest szybsze niz USB. Wiem tez, ze modele z firewire byly pierwsze, potem wyszly te na usb 2.0. Zatem chcialbym zapytac w czym te drugie sa gorsze? Czy maja duza latencje? Czy wystepuja jakies konflikty sprzetowe? Problemy z przesylem wielokanalowym etc.?

Mialem kiedys do czynienia z MOTU mkII 828 na firewire i wiem, ze sprzet sprawowal sie znakomicie. Nagranie bebnow na 8 sciezek nie sprawialu mu zupelnie zadnych problemow.

Dodam, ze sprzet chcialbym uzywac wstepnie do nagran, ale takze jako interface do gry live, interface midi etc. Pracuje zarowno na laptopie jak i PC stacjonarmy.

Prosilbym o jakiekolwiek informacje, recenzje, sugestie, porday.
Z gory dzieki!

Pzdr.
sajmon

Awatar użytkownika
AdamZ

Re: MOTU 828 mkII - USB vs FireWire

Post autor: AdamZ » środa 09 maja 2007, 00:35

Witam , nie miałem styczności z wersją USB , ale z tego co wiem obie wersje są tak samo stabilne . Znam kogoś kto uzywa USB i nie słyszałem o zadnych problemach.Sam osiadam wersje Firewire i naprawde mniodzio.

W tej chwili na niemieckiej stronie thomann.de jest świetna promocja na wersje USB

479 euro !!!

To połowa ceny za jaką kupiłem swoją jakieś 1,5 roku temu . Także naprawde świetna okazja.

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » środa 09 maja 2007, 06:54

...Witam , nie miałem styczności z wersją USB , ale z tego co wiem obie wersje są tak samo stabilne . Znam kogoś kto uzywa USB i nie słyszałem o zadnych problemach.Sam osiadam wersje Firewire i naprawde mniodzio.

W tej chwili na niemieckiej stronie thomann.de jest świetna promocja na wersje USB

479 euro !!!

To połowa ceny za jaką kupiłem swoją jakieś 1,5 roku temu . Także naprawde świetna okazja.
...
Adam , nie jest tak rózowo z wersja USB , moze twój znajmoy ma szczescie .lub smiga na MACU
Ja miałem przez jakis czas wersje USB i mimo ze jest to USB 2,0 ... Motu potrafił spłatac figla , ze stabilnoscia bywało róznie , z reszta Motu bardzo szybko wycofało sie z USB . A oferta to chyba chec pozbycia sie przez ta firme całych zapasów 828 USB.

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » środa 09 maja 2007, 07:50

Hej łobuzie

O qrka , no to jestem lekko zdziwiony. Jeśli to prawda to rzeczywiście lipa. Podpytam funfla o zachowanie jego motu. W każdym razie Firewire zapitala :)
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

saymon1984

Post autor: saymon1984 » środa 09 maja 2007, 08:49

hmm a jakie "figle" to moze splatac? brak stabilnosci? przerywanie i bledy podczas nagrywania? latencja? hmm no faktycznie.. wersja na usb jest 200 euro tansza od tej na firewire.

to jesli bedziecie cos wiecej wiedziec to prosze dac znac.
dzieki!

pzdr.!

Awatar użytkownika
alius

Post autor: alius » środa 09 maja 2007, 09:28

Problem nie tyle leży w MOTU, co w niektórych kontrolerach USB. Dla przykładu te montowane w Toshiba A100, powodują, że nawet "mało wymagające" interfejsy (Audio Kontrol 1, M-Audio FireWire Solo) dostają koszmarnych dropów.

Sam posiadam 828 na usb 2.0 i bardzo dobrze się sprawuje jako interfejs zarówno na g**nianym laptopie optimusa jak i na składanym przeze mnie blaszaku. I chyba przywołane przez Mastera "szczęście" nie ma tu nic do gadania, bo jakoś w kumulacjach lotto nie chce mi dopisać...

Anyway. Przed zakupem interfejsu na usb/firewire warto sprawdzić możliwości kompa w strumieniowaniu danych w czasie rzeczywistym. Np. tym oto darmowym programem: http://www.thesycon.de/deu/latency_check.shtml

Shouts!
als

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » środa 09 maja 2007, 10:13

Sam posiadam 828 na usb 2.0 i bardzo dobrze się sprawuje jako interfejs zarówno na g**nianym laptopie optimusa jak i na składanym przeze mnie blaszaku. I chyba przywołane przez Mastera "szczęście" nie ma tu nic do gadania, bo jakoś w kumulacjach lotto nie chce mi dopisać...

A brdzo mozliwe ze twoj sie sprawuje dobrze , egzeplarz ktory ja miałem był chyba z pierwszej Serji i po prostu sie dosyc czesto zawieszał, nie wspominajac własnie o dropieniu dlatego zamieniłem na Firewire , bardzo mozliwe ze cos poprawiono , nie zmienia to jednak nic , Motu i tak wycofuje sie z USB . A cena rzeczywiscie ostatnio jest rewelacyjna .

P.S graj wiecej w totka moze trafisz

P,S 2 ... Adam zapytaj twojego znajomego czy jego dobrze działa .

saymon1984

Post autor: saymon1984 » środa 09 maja 2007, 11:37

Dzieki za wyczerpujace odpowiedzi.
Skoro sie wycofuja z usb to chyba jednak cos syfiastego w tym jest.. Chyba jednak lepiej dolozyc 200euro i kupic na FW - ja juz kupowac to porzadne rzeczy.

saymon1984

Post autor: saymon1984 » środa 09 maja 2007, 11:40

programik spoko - sprawdzilem na domowym kompie ktory jest 2x wiolniejszy od laptopa i od tego co mam w sali i test wypadl pomyslnie.

Awatar użytkownika
Boleek

Post autor: Boleek » środa 09 maja 2007, 12:54

...Dzieki za wyczerpujace odpowiedzi.
Skoro sie wycofuja z usb to chyba jednak cos syfiastego w tym jest.. Chyba jednak lepiej dolozyc 200euro i kupic na FW - ja juz kupowac to porzadne rzeczy....
jakis z czas temu przez przypadek wpadłem na podobny temat na gearslutz.com , porownywano 828Mk2 USB z FW , wersja FW okazała sie byc bardziej wydajna oraz o ile dobrze pamietam nie było problemow we wspolpracy z TC powercore oraz UAD-1 , natomiast 828mk2 na USB kompletnie zawodził pod tym wzgledem. , osobiscie takze skłaniał bym sie do wersji FW .

ODPOWIEDZ