Zgrywanie kasety magnetofonowej
poproszono mnie ostatnio o zgranie kasety magnetofonowej na plyte CD.sprzet ,ktory przysluzy temu szczytnemu celowi,to:audiophile 192 i tzw. jamnik-jedyne dzialajace urzedzenie,odtwarzajace kasety.a pytanie me tyczy się rozdzielczości w jakiej warto rejestrowac materiał. wiem,że wynikowe pliki wav i tak nie beda powalaly swoja jakoscią i dynamiką,cokolwiek bym nie zrobil w tej konfiguracji,więc...zastanawiam się czy zgranie kasety w 24bitach zamiast 16 ma jakikolwiek sens.ot takie wpółretoryczne pytanie.
Re: Zgrywanie kasety magnetofonowej
...poproszono mnie ostatnio o zgranie kasety magnetofonowej na plyte CD.sprzet ,ktory przysluzy temu szczytnemu celowi,to:audiophile 192 i tzw. jamnik-jedyne dzialajace urzedzenie,odtwarzajace kasety.a pytanie me tyczy się rozdzielczości w jakiej warto rejestrowac materiał. wiem,że wynikowe pliki wav i tak nie beda powalaly swoja jakoscią i dynamiką,cokolwiek bym nie zrobil w tej konfiguracji,więc...zastanawiam się czy zgranie kasety w 24bitach zamiast 16 ma jakikolwiek sens.ot takie wpółretoryczne pytanie....
44.1/16 wystarczy w zupełności, zwłaszcza z 'jamnika'
Kurde, decki klasy Hi-fi chodzą w tej chwili na allegro za grosze, może zakup jakiś na wypadek takich akcji?
44.1/16 wystarczy w zupełności, zwłaszcza z 'jamnika'

Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...
Sam ostatnio na pewne zlecenie dokonywałem takiej operacji, materiał który zgrywałem akurat był w niezbyt ciekawej jakości, Jak masz miejsce na dysku to zgrywaj do 24 bitów. W moim przypadku musiałem się posiłkować odszumianiem nagrania oraz dokonania lekkiej kompresji całości przed pocięciem i nagraniem jako osobne tracki na CD.
...Sam ostatnio na pewne zlecenie dokonywałem takiej operacji, materiał który zgrywałem akurat był w niezbyt ciekawej jakości, Jak masz miejsce na dysku to zgrywaj do 24 bitów. W moim przypadku musiałem się posiłkować odszumianiem nagrania oraz dokonania lekkiej kompresji całości przed pocięciem i nagraniem jako osobne tracki na CD....
Z ciekawosci zapytam czym odszumiales, bo eq raczej nie uciales gorki.
Z ciekawosci zapytam czym odszumiales, bo eq raczej nie uciales gorki.
lubie to co robie i jestem w tym dobry.
Soundforge 8 i jego Noise Gate.
Proponuję nagrywać z jak największą rozdzielczością i próbkowaniem. Przynajmniej z moich doświadczeń w tym zakresie wynika, że im bardziej syfiasta kaseta tym powinna być nagrana z lepszymi parametrami. Nie wiem czemu, ale najgorszej jakości taśma nagrana w 16 / 44100 brzmi o połowę gorzej niż w oryginale. Nagranie w 24 / 96000 daje dużo lepsze rezultaty.
...poproszono mnie ostatnio o zgranie kasety magnetofonowej na plyte CD.sprzet ,ktory przysluzy temu szczytnemu celowi,to:audiophile 192 i tzw. jamnik-jedyne dzialajace urzedzenie,odtwarzajace kasety.a pytanie me tyczy się rozdzielczości w jakiej warto rejestrowac materiał. wiem,że wynikowe pliki wav i tak nie beda powalaly swoja jakoscią i dynamiką,cokolwiek bym nie zrobil w tej konfiguracji,więc...zastanawiam się czy zgranie kasety w 24bitach zamiast 16 ma jakikolwiek sens.ot takie wpółretoryczne pytanie....
wygląda na to że 24/96 jest zalecane, jeżeli będziesz materiał poddawał obróbce.
ale rzeczywiście, lepiej najpierw postarać się o jaknajlepsze żródło, z jamnika to nawet 64/192 nie pomoże
wygląda na to że 24/96 jest zalecane, jeżeli będziesz materiał poddawał obróbce.
ale rzeczywiście, lepiej najpierw postarać się o jaknajlepsze żródło, z jamnika to nawet 64/192 nie pomoże

dzieki za odpowiedzi.pytanie bylo spowodowane miedzy innymi,brakiem miejsca na dysku(czy raczej moim lenistwem:).co do kupna decka,to moze i nie jest taki zly pomysl-mam pare kaset,ktore juz dawno powinienem zrzucić na CD,o ile wogóle jeszcze owe kasety grają.a wracajac do głownego wątku:ogłaszam wszem i wobec,że mój dylemat został rozstrzygnięty na korzyść 24bitów.
dobry magnetofon ktory zapewni odpowiednia dynamike i czystosc sygnalu na poczatek
24/96 terz sie przyda bo odszumianie to nie taka prosta kwestia - i robi sie to noisereduction ale nie bramka szumow(noise gate) bo ona z odszumianiem nie ma nic wspolnego.........
w soundforgu warto zrobic sobie chain z eq i noisereduction zeby wyzszych tonow nie zmulic....
24/96 terz sie przyda bo odszumianie to nie taka prosta kwestia - i robi sie to noisereduction ale nie bramka szumow(noise gate) bo ona z odszumianiem nie ma nic wspolnego.........
w soundforgu warto zrobic sobie chain z eq i noisereduction zeby wyzszych tonow nie zmulic....
Szumy usunęły się elegancko (właśnie za pomocą noise gate i to bez uszczerbku na nagraniu, brzmi tak samo tylko bez szumów), a na płatnę wtyczkę noise reduction czy soondforge 9 kasy nie mam. Zawsze można sobie poradzić, po to się eksperymentuje.