Jak mogę wykorzystać ten sprzęt?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
stan.
Jak mogę wykorzystać ten sprzęt?

Post autor: stan. » niedziela 06 maja 2007, 15:38

Posiadam komputer z procesorem Atlona 1,7XP;kartę dźwiękową zintegrowaną na płycie,kartę dźwiękową Creative Audio PCI posiadającą port MIDI oraz keyboarda TS61 posiadającego wyjście MIDI wraz z kablem do do podłączenia portów MIDI.
Moje pytanie jest następujące- jakie oprogramowanie jest mi jeszcze
potrzebne abym mógł wykorzystać klawiaturę keyboarda do gry
w trybie rzeczywistym jak na profesjonalnym sprzęcie.Lubię się zrelaksować grając na keyboardzie lecz ma on bardzo prymitywne dźwięki które już mi się znudziły.
Proszę doradźcie co zrobić.
Pozdrawiam

audiophone
Kontakt:

Re: Jak mogę wykorzystać ten sprzęt?

Post autor: audiophone » niedziela 06 maja 2007, 19:14

poczytaj o ableton live, cubase, logic, sonar, fl studio, orion, project5... itp
poczytaj o VSTi DXi...
poczytaj o reason3...

i....

i... wybierz coś odpowiedniego dla siebie

pozdrawiam
[addsig]
http://www.myspace.com/audiophone

stan.

Post autor: stan. » niedziela 06 maja 2007, 22:20

...poczytaj o ableton live, cubase, logic, sonar, fl studio, orion, project5... itp
poczytaj o VSTi DXi...
poczytaj o reason3...

i....

i... wybierz coś odpowiedniego dla siebie

pozdrawiam
...
Dzięki za podpowiedź.Ja w tym temacie jestem początkujący w związku z czym byłbym wdzięczny za konkretne namiary na programy.Ponadto chyba trudno mi będzie samemu sprawdzać poszczególne programy gdyż zapewne długo by to trwało.Prosiłbym o gotowe podpowiedzi jeżeli to możliwe.
Dzięki !

JanChrzan

Post autor: JanChrzan » niedziela 06 maja 2007, 22:54

Dzięki za podpowiedź.Ja w tym temacie jestem początkujący w związku z czym byłbym wdzięczny za konkretne namiary na programy.Ponadto chyba trudno mi będzie samemu sprawdzać poszczególne programy gdyż zapewne długo by to trwało.Prosiłbym o gotowe podpowiedzi jeżeli to możliwe.
Dzięki !...
http://www.kvraudio.com/get.php - na tej stronie powinieneś uzyskać odpowiedzi na wszystkie nurtujące cię pytania.

Awatar użytkownika
Dobmatt

Post autor: Dobmatt » niedziela 06 maja 2007, 23:24

Domyślam się, że chodzi Ci o zdobycie i wykorzystanie nowych, inspirujących brzmień w relaksującej grze na klawiaturze MIDI. Do tego celu będzie Ci potrzebny jakiś instrument wirtualny, zainstalowany w komputerze, który (w opcjach) posiada wersję tzw. STAND ALONE. Działa on wtedy jak zwykły moduł brzmieniowy MIDI i do obsługi nie jest potrzebny sekwencer w roli tzw. host'a. Oczywiście w takim przypadku mowa jest o grze solo jakimś brzmieniem, np. fortepianu, organów. W grze z akompaniamentem konieczny będzie sekwencer, który odtworzy podkład do Twojej gry, obojętnie czy z banków klawiatury, czy - na innych kanałach MIDI - z tego samego instrumentu wirtualnego. Z ostatnich zdobyczy bodajze sekwencer Cakewalk SONAR 6 ma najbardziej przyjazne środowisko do takiej zabawy, natomiast instrumentarium to mnóstwo opcji do wyboru. Z najlepszych (generalnej natury) poleciłbym Cakewalk Domension Pro, Sample Tank 2, Halion 2, Kontakt 2 - różnych firm. Zresztą SONAR 6 jest wyposażony w kilka instrumentów, które mogą Ci wystarczyć na godziny dobrej zabawy.

Sugerowałbym jednak inwestycję w lepszą kartę dźwiękową, jeśli brzmienie ma dla Ciebie jakieś znaczenie.

MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

ODPOWIEDZ