Nuendo vs Protools

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
PiotrK
Re: Nuendo vs Protools

Post autor: PiotrK » piątek 04 maja 2007, 18:25

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 08:04 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » piątek 04 maja 2007, 18:32

...Za kolejnych 20 lat będzie kłótnia, że "nie ma jak to 16-bitowe stacje z lat 90-tych, a nie te współczesne 128 bitów"?

Osobiście obawiam się, że znacznie wcześniej

...Rozsądek, rozsądek! I argumenty...

Amen .
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » piątek 04 maja 2007, 18:38

...Warto pamiętać, że inaczej, nie znaczy lepiej. Wcale nie przeczę, że przywołany Korg brzmi... inaczej od współczesnego DAW. Lecz to, że ktoś lubi owe "distortion" z analoga (patrz wcześniejsze posty), czy innego sprzętu sprzed 20 lat, nie oznacza, że w ogólnym ujęciu jest to właśnie... lepsze brzmienie.

Coraz więcej audiofilii w branży. Fachowcy - inżynierowie na zmywaku w Londycie, czy co?

A zresztą, rzeczywiście proponuję nie bawić się znów w nekromancję. Podobne tematy powracają z zadziwiającą regularnością, ale coraz bardziej śmierdzą stęchlizną nieświeżości. Jak na zombie przystało.

Za kolejnych 20 lat będzie kłótnia, że "nie ma jak to 16-bitowe stacje z lat 90-tych, a nie te współczesne 128 bitów"?

Rozsądek, rozsądek! I argumenty......
Niestety nie mogę podeprzeć się przykładami w tym momencie jest długi weekend, jestem na mazurach po kilku zimnych dniach wreszcie jest troszkę cieplej wiec siedzę nad jeziorem i pisze ze swojego Lap-top'a , ale nie omieszkam powrócić do tego tematu po przyjeździe

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » piątek 04 maja 2007, 18:50

...jestem na mazurach po kilku zimnych dniach wreszcie jest troszkę cieplej wiec siedzę nad jeziorem i pisze ze swojego Lap-top'a...

Było tak zeznać od razu .
Pozdrówka z Pomorza!
[addsig]

Awatar użytkownika
Veron

Post autor: Veron » piątek 04 maja 2007, 20:27

A ja w teście miałem 7/10 celnych strzałów, w wyborze między mp3 128 zdekompresowaną spowrotem na wav i oryginalnym wavem... Powiedzcie panowie i panie, czy mogę już kupić lepszy sprzęt, tak minimum za 50 tysięcy, bo co się stanie, jak usłyszę różnice? Swoją drogą, przekonałem się do 128 mp3 :P
Nie ma co się spierać o wytwory wyobraźni. Pozdrawiam
Brak pomysłu w tej chwili...

Awatar użytkownika
Veron

Post autor: Veron » piątek 04 maja 2007, 20:44

......A ja w teście miałem 7/10 celnych strzałów, w wyborze między mp3 128 zdekompresowaną spowrotem na wav i oryginalnym wavem... Powiedzcie panowie i panie, czy mogę już kupić lepszy sprzęt, tak minimum za 50 tysięcy, bo co się stanie, jak usłyszę różnice? Swoją drogą, przekonałem się do 128 mp3 :P
Nie ma co się spierać o wytwory wyobraźni. Pozdrawiam...

Ja to MP3 128 poznaję zawsze

Ale w rozpoznawaniu 192 i 256 to niestety osiągam 0/100.

Znaczy, chyba jestem głuchy ...
Hmm, to już musi być coś poważnego z Twoim słuchem. Teraz boję się sprawdzić jak ja bym wypadł
:P

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 04 maja 2007, 21:00

...A ja w teście miałem 7/10 celnych strzałów, w wyborze między mp3 128 zdekompresowaną spowrotem na wav i oryginalnym wavem... Powiedzcie panowie i panie, czy mogę już kupić lepszy sprzęt, tak minimum za 50 tysięcy, bo co się stanie, jak usłyszę różnice?
Wręcz przeciwnie. Jeśli odgadłeś poprawnie tylko w 7 przypadkach na 10 testów to oznacza, że praktycznie nie słyszysz żadnej różnicy i odpowiadasz losowo. Przykro mi, ale takie są nieubłagane prawidła statystyki.

Losowe odpowiedzi nie oznaczają, że dokładnie 50% jest poprawnie a 50% źle. Co gorsza, niestety nawet 9/10 poprawnych odpowiedzi to za mało, żeby powiedzieć, że poprawnie rozróżniasz w sensie statystycznym, o ile przyjmujemy rozsądny (tzw. inżynierski) poziom wiarygodności testu, tj. 95% pewności.

Awatar użytkownika
Veron

Post autor: Veron » piątek 04 maja 2007, 21:10

......A ja w teście miałem 7/10 celnych strzałów, w wyborze między mp3 128 zdekompresowaną spowrotem na wav i oryginalnym wavem... Powiedzcie panowie i panie, czy mogę już kupić lepszy sprzęt, tak minimum za 50 tysięcy, bo co się stanie, jak usłyszę różnice?
Wręcz przeciwnie. Jeśli odgadłeś poprawnie tylko w 7 przypadkach na 10 testów to oznacza, że praktycznie nie słyszysz żadnej różnicy i odpowiadasz losowo. Przykro mi, ale takie są nieubłagane prawidła statystyki.

Losowe odpowiedzi nie oznaczają, że dokładnie 50% jest poprawnie a 50% źle. Co gorsza, niestety nawet 9/10 poprawnych odpowiedzi to za mało, żeby powiedzieć, że poprawnie rozróżniasz w sensie statystycznym, o ile przyjmujemy rozsądny (tzw. inżynierski) poziom wiarygodności testu, tj. 95% pewności....
Oj panie MB... Musiałem to usłyszeć żeby zejść na ziemię
To oczywiste, dlatego też dopisałem, czego tutaj już pan nie zacytował, że przekonuję się powoli do mp3 jakości 128, choć kilka lat temu pewne doświadczenie mnie zniechęciło. Ale to może wina programu kompresującego. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » piątek 04 maja 2007, 22:26

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 08:04 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » piątek 04 maja 2007, 22:56

..."Gacie najlepiej pierze się w wirnikowej Frani!"...

Piotrze, Twa babacia miała rację, bo to akurat jest święta prawda. Oczywiście o ile mowa o tzw. GACIACH a nie "gaciach". I każda kobitka z"jajami" mi to zaświadczy.
[addsig]

ODPOWIEDZ