Podłączanie sprzętu w domowym studio

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Felipe
Podłączanie sprzętu w domowym studio

Post autor: Felipe » czwartek 03 maja 2007, 12:16

Witam

Zakupiłem ostatnio kartę EMU 1212m, ale jestem zupełnie zielony w temacie studyjnym...

Zastanawiam się jak mam podłączyć słuchawki, wzmacniacz z kolumnami, chciałbym także mieć możliwość rozbudowy systemu w przyszłości o monitory studyjne, sprzętowe syntezatory (Virus :), equalizery, procesory masteringowe itd.

Jeżeli ma ktoś ciekawe linki do poczytania na temat podłączania sprzętu w studio, albo zechce opisać jak to u niego wygląda będę wdzięczny, literatura także się przyda - "Komputerowe studio muzyczne w twoim domu" Michała Ołowni przybliży mi trochę temat? Może jakieś inne ciekawe książki?

Pozdrawiam

Zbynia

Re: Podłączanie sprzętu w domowym studio

Post autor: Zbynia » czwartek 03 maja 2007, 14:05

wszystko masz w instrukcji od karty

karta ma tylko wyjscia liniowe - podlaczyc pod nie mozesz bezposrednio :odsluch,mikser,wzmacniacz lub jakis inny sprzet(wzm.sluchawkowy) przyjmujacy poziom liniowy

karta ma wyjscia adat - tu podlaczasz przetworniki cyfrowe i inny sprzet majacy wejscia adat (8 kanalow na raz) - adat dziala zamiennie z optycznym spdifem

karta ma wyjscie spdif - tu podlaczasz wszystko cyfrowe na wejsciach coaxialnych

taki sam zestaw wejsc - liniowe optyczne adat/spdif i coaxialne spdif - pod analog podlaczysz tylko to co daje sygnal o poziomie liniowym

do karty nie podlaczysz bezposrednio zadnych mikrofonow,gitar,sluchawek czy gramofonow

na poczatek przyda ci sie mikser soundcraft compact 4 by miec gdzie podlaczyc gitare gramofon sluchawki mikrofon czy jakis syntezator a odsluch podlaczasz pod mikser

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » czwartek 03 maja 2007, 14:59

he he zbynia ma dziś dobry dzień!
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

Felipe

Post autor: Felipe » czwartek 03 maja 2007, 15:19

...

na poczatek przyda ci sie mikser soundcraft compact 4 by miec gdzie podlaczyc gitare gramofon sluchawki mikrofon czy jakis syntezator a odsluch podlaczasz pod mikser...

ok, dzięki za info co do miksera. Aha, czyli mikser na początek mi wystarczy żeby podłączyć słuchawki i wzmacniacz?

Tylko nie kumam jak to niby ma być połączone skoro wyjście z miksera podłączam do karty muzycznej żeby nagrać jakiś wokal na przykład, tylko gdzie wtedy podłączam wyjście z karty muzycznej? Do tego samego miksera?... i potem wyjście na głośniki i słuchawki, hmm... zawiłe to trochę dla mnie. Coś mało wejść i wyjść chyba?

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » czwartek 03 maja 2007, 15:39

ok, dzięki za info co do miksera. Aha, czyli mikser na początek mi wystarczy żeby podłączyć słuchawki i wzmacniacz?

Tylko nie kumam jak to niby ma być połączone skoro wyjście z miksera podłączam do karty muzycznej żeby nagrać jakiś wokal na przykład, tylko gdzie wtedy podłączam wyjście z karty muzycznej? Do tego samego miksera?... i potem wyjście na głośniki i słuchawki, hmm... zawiłe to trochę dla mnie. Coś mało wejść i wyjść chyba?...
Czemu mało? Wyjscie (OUT) z karty podłączasz w któryś z torów miksera (do wyboru: STEREO1, STEREO2 lub PLAYBACK IN).
Wyjście miksera (RECORD OUT) podłączasz do IN karty.
Monitory podłączasz do wyjscia (MONITORS) miksera.
Słuchawki podłączasz do miksera.
WSJO!
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

Felipe

Post autor: Felipe » czwartek 03 maja 2007, 15:45

...ok, dzięki za info co do miksera. Aha, czyli mikser na początek mi wystarczy żeby podłączyć słuchawki i wzmacniacz?

Tylko nie kumam jak to niby ma być połączone skoro wyjście z miksera podłączam do karty muzycznej żeby nagrać jakiś wokal na przykład, tylko gdzie wtedy podłączam wyjście z karty muzycznej? Do tego samego miksera?... i potem wyjście na głośniki i słuchawki, hmm... zawiłe to trochę dla mnie. Coś mało wejść i wyjść chyba?...
Czemu mało? Wyjscie (OUT) z karty podłączasz w któryś z torów miksera (do wyboru: STEREO1, STEREO2 lub PLAYBACK IN).
Wyjście miksera (RECORD OUT) podłączasz do IN karty.
Monitory podłączasz do wyjscia (MONITORS) miksera.
Słuchawki podłączasz do miksera.
WSJO!...
Ok dzięki wielkie teraz już rozumiem, jeszcze tylko jedno pytanie. Teraz do tego co opisałeś chciałbym dodać jeszcze syntezator sprzętowy i zgrywać go na kompa i jednocześnie mieć odsłuch z kompa. Da radę tym mikserem?

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » czwartek 03 maja 2007, 16:03

Ok dzięki wielkie teraz już rozumiem, jeszcze tylko jedno pytanie. Teraz do tego co opisałeś chciałbym dodać jeszcze syntezator sprzętowy i zgrywać go na kompa i jednocześnie mieć odsłuch z kompa. Da radę tym mikserem?
...
Oczywiście, że tak. Pod każdym torem masz takie ładne guziczki (czerwony i czarny) Czerwony kieruje sygnał do komputera a czarny bezpośrednio do monitorów. Ten sprzęt możesz konfigurować na rózne sposoby. Masz jeszcze w karcie patchmix gdzie tez kombinujesz z konfiguracjami. do wszystkiego dojdziesz sam. Trzeba tylko troche posiedzieć z instrukcją.

Felipe

Post autor: Felipe » czwartek 03 maja 2007, 18:46

...
Oczywiście, że tak. Pod każdym torem masz takie ładne guziczki (czerwony i czarny) Czerwony kieruje sygnał do komputera a czarny bezpośrednio do monitorów. Ten sprzęt możesz konfigurować na rózne sposoby. Masz jeszcze w karcie patchmix gdzie tez kombinujesz z konfiguracjami. do wszystkiego dojdziesz sam. Trzeba tylko troche posiedzieć z instrukcją....

Nie... no rewelacja - jak dla mnie, dzięki za pomoc i pozdrawiam

ODPOWIEDZ