Nuendo vs Protools

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Pająk
Re: Nuendo vs Protools

Post autor: Pająk » czwartek 03 maja 2007, 00:30

...Ja chcialem wszystkich przeprosic, zaszla mianowicie pomylka, ktora zreszta doskonale wychwycili znajacy sie na rzeczy forumowicze - otoz OCZYWISCIE to wlasnie Cubase brzmi plasko i dwuwymiarowo, natomiast to "cos", o czym pisalem, ma tylko i wylacznie mikser Pro-Tools! Jedna wszakze uwaga - musi to byc koniecznie Pro-Tools w wersji sprzetowej (czyli HD lub stary TDM, ten drugi nawet lepszy, bardziej dopracowany, no i oczywiscie mowa jest o wersji makowej), gdyz wszyscy wiemy, ze Pro-Tools LE ma mikser i wtyczki zmiennoprzecinkowe i w zwiazku z tym jest obarczony wszystkimi wadami i niedoskonalosciami wspomnianymi przeze mnie przy okazji opisu Cubase. Mam nadzieje, ze nikt nie pomysli, ze jestem gluchy i wydaje mi sie, ze Cubase brzmi lepiej od Pro-Toolsa - jest oczywiscie odwrotnie, ja sie po prostu pomylilem piszac! Jeszcze raz przepraszam i obiecuje, ze taka jakze niestety brzemienna w skutki pomylka sie juz nie powtorzy - bede czytac swoje posty przed wyslaniem....
Hmmm...Wcześniej nagrywałem na adaty i mam wrażenie że miksy były lepsze od robionych teraz na nuendo. Jak sie ma to do protoolsa?

Awatar użytkownika
tigergold

Post autor: tigergold » czwartek 03 maja 2007, 02:48

(...) Jeszcze raz przepraszam i obiecuje, ze taka jakze niestety brzemienna w skutki pomylka sie juz nie powtorzy - bede czytac swoje posty przed wyslaniem....
Hmmm...Wcześniej nagrywałem na adaty i mam wrażenie że miksy były lepsze od robionych teraz na nuendo. Jak sie ma to do protoolsa?...

Pająku kochamy Cię

Z taką łatwowiernością spodobałbyś się sektom. Albo insektom
[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » czwartek 03 maja 2007, 09:20

...(...) Jeszcze raz przepraszam i obiecuje, ze taka jakze niestety brzemienna w skutki pomylka sie juz nie powtorzy - bede czytac swoje posty przed wyslaniem....
Hmmm...Wcześniej nagrywałem na adaty i mam wrażenie że miksy były lepsze od robionych teraz na nuendo. Jak sie ma to do protoolsa?...

Ja mam inne spostrzezenia ... Wcześniej nagrywałem na 2 GB Ram ,ale 4 X 512 a teraz mam 2 x 1 GB i lepiej to brzmi. Różnica kolosalna tzn. na Cubase .

Aha i jeśli pracujesz na Cubase to zauważyłem że co jakiś czas trzeba "przepychać " uszy . Na Protools tego nie ma. Poprostu ściśnij mocno nos i postaraj się "dmuchnąć"

Pajączku , dzięki za miły początek dnia.
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
BigGuns

Post autor: BigGuns » czwartek 03 maja 2007, 11:01

......(...) Jeszcze raz przepraszam i obiecuje, ze taka jakze niestety brzemienna w skutki pomylka sie juz nie powtorzy - bede czytac swoje posty przed wyslaniem....

Ja mam inne spostrzezenia ... Wcześniej nagrywałem na 2 GB Ram ,ale 4 X 512 a teraz mam 2 x 1 GB i lepiej to brzmi. Różnica kolosalna tzn. na Cubase .

Aha i jeśli pracujesz na Cubase to zauważyłem że co jakiś czas trzeba "przepychać " uszy . Na Protools tego nie ma. Poprostu ściśnij mocno nos i postaraj się "dmuchnąć"

Pajączku , dzięki za miły początek dnia. ...

Pająk

Post autor: Pająk » czwartek 03 maja 2007, 11:58

Pajączku , dzięki za miły początek dnia. ...
...
Właśnie dlatego nagrania robione w Polsce biją na łeb na szyje nagrania produkowane na zachodzie.....Chłopaki, jestem z was dumny!!! Róbcie swoje, ale pamiętajcie że trzeba odpocząć...i dać szanse słabszym z zachodu:-)

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » czwartek 03 maja 2007, 12:18

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 08:05 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
BigGuns

Post autor: BigGuns » czwartek 03 maja 2007, 12:19

Właśnie dlatego nagrania robione w Polsce biją na łeb na szyje nagrania produkowane na zachodzie.....Chłopaki, jestem z was dumny!!! Róbcie swoje, ale pamiętajcie że trzeba odpocząć...i dać szanse słabszym z zachodu:-)...
właśnie dlatego że u nas tylko dzielny Pajączek walczy na froncie, i jest zupełnie sam,sam wszystko musi nagrać, zgrać i zmasterować (nie mówiąc już o wiedzy na temat różnic w DAW), a na Zachodzie nie ma takich mocnych - tam od nagrania jest jeden człowiek, od zgrania - ekipa innych człowieków, a od masteringu - ekipa jeszcze innych człowieków.

a między wierszami jest wyraz: rozwinięte gospodarczo społeczeństwo.

Pająk

Post autor: Pająk » czwartek 03 maja 2007, 12:31

właśnie dlatego że u nas tylko dzielny Pajączek walczy na froncie, i jest zupełnie sam,sam wszystko musi nagrać, zgrać i zmasterować (nie mówiąc już o wiedzy na temat różnic w DAW), a na Zachodzie nie ma takich mocnych - tam od nagrania jest jeden człowiek, od zgrania - ekipa innych człowieków, a od masteringu - ekipa jeszcze innych człowieków.

a między wierszami jest wyraz: rozwinięte gospodarczo społeczeństwo....
Dawno nie czytałem estrady i studia bo było to dla mnie w pewnym momencie żenujące czasopismo. Niefachowo przeprowadzane testy i artykuły wyłacznie reklamowe....Tylko przedruki z zachodniej prasy były OK. Od tego czasu zmieniło się tylko to że powstało forum na którym piszą czytelnicy wychowani na tym czasopiśmie...Dlatego lepiej nie będzie!!!
Przykro mi bardzo....

richtig

Post autor: richtig » czwartek 03 maja 2007, 13:56

Czyli Pająku uważasz że na zachodzie ludzie słyszą różnicę w miksie zrobionym na Nuendo a na ProToolsie?
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » czwartek 03 maja 2007, 17:03

Dawno nie czytałem estrady i studia bo było to dla mnie w pewnym momencie żenujące czasopismo. Niefachowo przeprowadzane testy i artykuły wyłacznie reklamowe....Tylko przedruki z zachodniej prasy były OK. Od tego czasu zmieniło się tylko to że powstało forum na którym piszą czytelnicy wychowani na tym czasopiśmie...Dlatego lepiej nie będzie!!!
Przykro mi bardzo.......

Wiesz co trudno pojąć mi Twoje rozumowanie . Zadajesz pytanie ( zakładam że serio). Po czym dostajesz długą i wyczerpującą odpowiedż ( mam nadzieje że niezbyt serio ) Po czym kilka osób, w tym ja ,daje Ci łagodnie do zrozumienia , że twoje pytanie jest delikatnie mówiąc "śmieszne" . Ale OK , powiedzmy że każdy jakoś zaczynał ... Sam wielu rzeczy nie wiem i pewnie długo jeszcze nie zrozumiem.

Następnie pada wiele sensownych wypowiedzi wyjaśniających że bez znaczenia na jakim DAW pracujesz, jakośc i efekt jest ten sam ! Poprostu to kwestia gustu i wygody. Powtarzam - Jakośc jest ta sama !!! A pogorszyć lub poprawić ją może tylko sprzęt którego używasz , ale nie DAW.

Wtedy znów pojawia się "zbajerowana" historyjka naszego" wieszcza" :) i Ty znowu dajesz się nabrać.

Więc nie dziw się że potem odpowiedzi są na poziomie pytań .

Pozdrawiam

AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

ODPOWIEDZ