Korg Triton 61LE czy Yamaha MM6?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
pan_Buczek
Re: Korg Triton 61LE czy Yamaha MM6?

Post autor: pan_Buczek » poniedziałek 30 kwie 2007, 23:14

...MM6 czy Triton Le .... odpowiedź jest prosta ... T R I T O N ale wybór należy do Ciebie. Pozdr...

Czyli dobrze że się zapytałem, do yamahy zwabiła mnie reklama, wszędzie trąbią że to rewolucja, że to rozdawanie technologii motif'a za grosze, że to prawie mo ale jak widac, ciągle, prawie robi wielką różnicę.
Co tu gadac, zawsze warto się zapytac

Dziękuję za podpowiedzi.

To teraz tylko dozbierac pare stów i szukac tritona.

A tak przy okzaji i na przyszłośc, ktoś wie w jakich cenach po rynku wtórnym chodzi sampler do rozszeżenia??

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
pan_Buczek

Post autor: pan_Buczek » poniedziałek 30 kwie 2007, 23:38

Ale tak, jeszcze, przy okazji. Zastanawia mnie, jakim cudem triton le zabije yamahe brzmieniem? Jego(triton le) rom to tylko 32mb a w mm6 to aż 70mb, to więcej niż korgu tr, z rodziny triton wielkością vawerom'u przebija yamachę tylko triton extreme.

Trzymajcie się!

Awatar użytkownika
MX

Post autor: MX » wtorek 01 maja 2007, 00:00

...Nie, wpinając oba równolegle w linię wyraźnie to usłyszysz.
Wygląda to tak (obowiązuje zasada w dół): Motif -> MO -> MM. **********************
Dzięki za rozjaśnienie, moją wątpliwość wzbudziło podobne stopniowanie: Tyros -> Psr 3000 -> psr 1500 wywnioskowane z testu Psr 3000 na łamach EiS (zwłaszcza różnice Tyros vs Psr 3000). Ale z tej dyskusji wnioskuję, że w syntezatorach sprawa ma się nieco inaczej niż w keyboardach... Jeszcze raz dzięki.
Hammond SK1

Leff

Post autor: Leff » wtorek 01 maja 2007, 00:05

...Ale tak, jeszcze, przy okazji. Zastanawia mnie, jakim cudem triton le zabije yamahe brzmieniem? Jego(triton le) rom to tylko 32mb a w mm6 to aż 70mb, to więcej niż korgu tr, z rodziny triton wielkością vawerom'u przebija yamachę tylko triton extreme.

Trzymajcie się!...
Nic to. Historyczny już Korg M1 miał zaledwie 4mb a chóry, saksofony, trąbki, gitarę i parę jeszcze innych brzmień ma takich, że wiele współczesnych klawiszy może tylko pozazdrościć... Kwestia jakości i profesjonalnego przyłożenia się do rzeczy przez producenta.
Pozdrówka - Leff
Leff - Szczecin

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » wtorek 01 maja 2007, 08:40

...Ale tak, jeszcze, przy okazji. Zastanawia mnie, jakim cudem triton le zabije yamahe brzmieniem? Jego(triton le) rom to tylko 32mb a w mm6 to aż 70mb, to więcej niż korgu tr, z rodziny triton wielkością vawerom'u przebija yamachę tylko triton extreme.

Trzymajcie się!...
Być może to kwestia preferencji - jak ktoś nie lubi brzmienia próbek Yamahy, to nigdy nie będą mu brzmiały, i tyle. No i rozpatrując Tritona jako syntezator, to rzeczywiście rozkłada on MM6 na łopatki edycją. W zasadzie modelem klasowo odpowiadającym Tritonom LE jest seria MO, a nie MM. Także Tritona też nie kupuj w ciemno - przetestuj go i zdecyduj, czy odpowiada Ci jego brzmienie. Ja na przykład bardzo lubię syntetyczne barwy Korga, ale jak słyszę piano Korga albo Rolanda to szlag mne trafia - przyzwyczaiłem się do Yamahy..... w której bardzo lubię piano (mam P60 i PSR-S500 - to prawie to samo co MM6, tylko więcej brzmień 'tradycyjnych' i brak MegaVoice [TM] ), ale z kolei pady wypadają blado...
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » wtorek 01 maja 2007, 08:41

Krótko mówiąc - nie ma instrumentów obiektywnie złych i obiektywnie dobrych - wszystko zależy od użycia, i każda potwora znajdzie swego amatora
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 02 maja 2007, 13:31

...Dzięki za rozjaśnienie, moją wątpliwość wzbudziło podobne stopniowanie: Tyros -> Psr 3000 -> psr 1500 wywnioskowane z testu Psr 3000 na łamach EiS (zwłaszcza różnice Tyros vs Psr 3000). ...

To stopiowanie jest jak najbardziej prawidłowe ale tylko w obrębie możliwości, nie brzmienia. Ręczę, iż nie uchwycisz w linii żadnej różnicy w brzmieniu na TYM SAMYM programie w przypadku tych trzech modeli.

Model PSR 3000 ukazał się za czasów Tyros(1) co było wielkim błędem Yamahy, bo spowodował natychmiastowy spadek sprzedaży tego drugiego, w sumie flagowego. Uratowano(?) go wypuszczając model Tyros 2, który oprócz paru, w sumie banalnych pierdół więcej nareszcie otrzymał klawiaturę na której od biedy można w miarę profesjonalne sobie pograć.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 02 maja 2007, 13:33

...Zastanawia mnie, jakim cudem triton le zabije yamahe brzmieniem? Jego(triton le) rom to tylko 32mb a w mm6 to aż 70mb, to więcej niż korgu tr, z rodziny triton wielkością vawerom'u przebija yamachę tylko triton extreme.

Tego nie da się tak porównywać. Jest różnica między MB a Mb, jest różnica między 1MB na 1000 próbek a 1MB na 100 próbek, są różnice między formatami, zawiadywaniem, architekturą, przetwornikami, ...
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

ODPOWIEDZ