Podłączenie buss kompresora analogowego w DAW

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
grembo
Re: Podłączenie buss kompresora analogowego w DAW

Post autor: grembo » sobota 28 kwie 2007, 01:59

a oto zrodlo mego leku - link

a tam cytat:

If you feed the compressor back into the mixer at a location prior to where you got the inputs from, the compressor will go into internal oscilation and ruin the comp. (it creates an electroni loop)

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » sobota 28 kwie 2007, 02:48

Tym ktorzy beda mieli podobny problem co ja polecam

http://www.harmony-central.com/articles/tips/interfacing_daws/

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » sobota 28 kwie 2007, 10:24

Opisałem Ci jak mozna podłaczyc kompresor, bez zadnych problemow , sygnałow zwrotnych itd . osobiscie niemam pojecia jak to zrobic w Cubase, ale z pewnoscia wyglada to tak samo .

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » sobota 28 kwie 2007, 11:20

tak - juz strach minal :)
dzis to zrobie... najwyzej pozniej na jakis czas zajme sie czym innym niz nagrywanie :)

ostatnie pytanie:)

z tego co wiem przetworniki maja 24 bity - ja wiekszosc sesji mam w 32bit (oczywiscie float) - ile bitów wiec przeleci przez kompresor?

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » sobota 28 kwie 2007, 19:40

...tak - juz strach minal :)
dzis to zrobie... najwyzej pozniej na jakis czas zajme sie czym innym niz nagrywanie :)

ostatnie pytanie:)

z tego co wiem przetworniki maja 24 bity - ja wiekszosc sesji mam w 32bit (oczywiscie float) - ile bitów wiec przeleci przez kompresor? ...

grembo . w urzadzeniach Analogowych niema czegos takiego jak Bity , czy tez czestotliwosc probkowania ... nagrasz tyle ile wyslesz ,
na wyjsciach masz 24 bit wiec tyle nagrasz

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » sobota 28 kwie 2007, 19:50

i rozumiem :)

ja wiem ze w analogach nie ma bitów :) natomiast chcialem sie upewnic na ile bitowosc AD moze miec wplyw na taka petelke. Po prostu wczesniej albo mialem sesje w realnych 16 bit albo 24, na 32float przeszedlem ostatnio - stad moje pytanie.

Na razie udalo mi sie stwierdzic ze wejscia po wlaczeniu sie nie spalaja :) wiec nie wiem co to bylo wtedy (gdym spalil tamte karty)

W Cubase tworzy sie External FX w VST connections - pozniej urzadzenie analogowe pokazuje sie po prostu jako wtyczka.

Na ten moment udalo mi sie poprzez send przepuscic gary... - niestety sluchajac ich wraz z oryginalem.

Anyway, wiedzac ze nic fizycznie nie zniszcze w koncu sobie poradze :)

Orbit - fajny sprzet (na razie zobaczylem co daje w trackingu) - dzieki!!!

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » sobota 28 kwie 2007, 19:53

aha - slychac ze ma lepsze lampy (lub cos innego) niz ten ART V3 studio (preamp) - nagrywalem przezen bass i jest minimalnie muddy - gdy sie slucha samego (znajac jego dziwek w realu), za to w nagraniu siedzi fajnie :) nawet bardzo fajnie! Dzwieku dociera na slad wiecej, wiec Eq i kompresja juz w kompie poprzez pluginy - daje efekty jakich oczekiwalem

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » sobota 28 kwie 2007, 20:07

Art ma ELECTRO-HARMONIX - 12AX7 , według mnie najlepsze lampy jakie sa osiagalne na rynku, nie mowie o Mulardach czy tez telefunkebach , po 200 $ za sztuke , Kiedys od kolego dostałem chinska 12ax7a , tez bardzo muliła, Lampa ma pierwszorzedne znaczenie , mozesz miec najlepszy kompresor wsadzisz zuzyta lub nieodpowiednia lampe i cały efekt idzie do kosza .

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » niedziela 29 kwie 2007, 13:58

Juz wszytko ok - okazalo sie ze bledem bylo to ze nie wylaczylem w mikserze karty - odsluchu z return po ART. Ta zasad wspolna dla wszystkich kart :)

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 29 kwie 2007, 17:49

a po co ci sesja w 32 bitach?ani nic nie zyskujesz ani nic nie tracisz.......(procz miejsca na zapis 24 bitowych plikow zapchanych zerami do 32bit....)

ODPOWIEDZ