Podłączenie buss kompresora analogowego w DAW

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
grembo
Podłączenie buss kompresora analogowego w DAW

Post autor: grembo » piątek 27 kwie 2007, 19:09

Zakupilem ART PRO VLA - mam mozliwosc w Focusrite Saffire Pro 26 wlaczyc go w insert po preampie a przed AD- wiec zastosowanie w trackingu jest bezproblemowe.

Chcialbym natomiast uzyc go rowniez jako miksera nieco "masteringowego" - sumujacego i tu zaczyna sie problem...

Teoretycznie wiem jak to powinno wygladac - sume z Cubase wysylam para wyjsc inna niz te ktorych uzywam do monitoringu (np. 3/4) - kabelkami idzie to do kompresora, z niego znowu w karte w wejscia liniowe.... i tu powstaje watpliwosc...

Kiedys podobnymi kombinacjami udalo mi sie spalic 2 karty, wbudowana w plyte glowna oraz Maye Midi. Probowalem zmierzyc prawdziwa latencje... polaczylem wejscie z wyjsciem - splaily sie wejscia.

Jak w takim razie teraz powinienem to zrobic aby nie narazic sie na taka sytuacje?

Uzywalem juz zewnetrznych urzadzen (eq i kompresora) - ale laczylem Edirola UA25 z EMU. Teraz mam tylko jedna karte.

Z gory dziekuje :)

Awatar użytkownika
flove

Re: Podłączenie buss kompresora analogowego w DAW

Post autor: flove » piątek 27 kwie 2007, 20:47

Uzywalem juz zewnetrznych urzadzen (eq i kompresora) - ale laczylem Edirola UA25 z EMU. Teraz mam tylko jedna karte.

Z gory dziekuje :)...

dziwna sprawa ... ja mierzyłem u siebie na terratecku tak latencje i nic sie nie zjarało ... a kompresora + innych zewnetrznych efeków uzywam dokładnie tak jak opisałeś ... kompresor/eq na osobnym wyjściu, efekty jako sendy ...

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » piątek 27 kwie 2007, 21:09

grembo . albo jestem zmeczony , albo nie wiem co chcesz zrobic, opisz problem łopatologicznie .... ( mam Angine )

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » piątek 27 kwie 2007, 21:19

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 08:06 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » sobota 28 kwie 2007, 00:47

Teoretycznie wiem jak to powinno wygladac - sume z Cubase wysylam para wyjsc inna niz te ktorych uzywam do monitoringu (np. 3/4) - kabelkami idzie to do kompresora, z niego znowu w karte w wejscia liniowe.... i tu powstaje watpliwosc...

Ja tak uzywam, zarowno po cyfrze jak i po analogu wysylam i dziala.

Kiedys podobnymi kombinacjami udalo mi sie spalic 2 karty, wbudowana w plyte glowna oraz Maye Midi. Probowalem zmierzyc prawdziwa latencje... polaczylem wejscie z wyjsciem - splaily sie wejscia.

Dziwne, tak byc nie powinno.
Inna sprawa, ze latencje mozesz sprawdzic z pozycji Cubase bez polaczenia in/out karty i tak to powinno byc zrobione - bedziesz mial obliczona latencje zarowno przetwornikow karty jak i urzadzenia zewnetrznego (w przypadku analogowego kompresora i tak jest to wartosc zerowa (ew. przesuniecie fazy to juz inna rzecz)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » sobota 28 kwie 2007, 01:21

...grembo . albo jestem zmeczony , albo nie wiem co chcesz zrobic, opisz problem łopatologicznie .... ( mam Angine ) ...
No ładnie - wspolczuje i mam nadzieje ze choc małżonka do zdrowia wraca :)

No zasadniczo juz bardziej lopatologicznie nie mogie - z Waszych postów wynika ze moge bez strachu to podlaczyc - chyba nie mam wyjscia i musze sie przekonac.

Szukałem w necie jakis schemtów najwygodniejszego zrobienia czegos podobnego - wlasnie w Cubase/Nuendo

Teraz mi jeszcze jedno przyszlo do glowy, nowa watpliwosc:
- Focusrite nie ma DSP - mozliwosc routowania w nim sygnalów jest ograniczona - w porownaniu do emu czy tez, jeszcze lepiej, RME
-w przypadku wpuszczania kompresora w tor, z Daw jako mainout jest ustawione przykladowo 3/4 out , idzie przez kompresor - wraca w 3/4 in

Wobec tego:
- jak mam uslyszec efekt dzialania kompresora - skoro do 3/4 out jest wlaczony on sam?

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » sobota 28 kwie 2007, 01:34

bede wdzieczny za podpowiedz, jakich moge zapytań uzyć do wyszukiwarek?

wpisywalem bus commpresor - ale wiadomo co znalazlem - reklamy wtyczek, czy roznych SSL i SSL podobnych urzadzen - szukam schematu raczej

Byc moze tu tez ow temat byl walkowany - natomiast ja nie wiem jak to znalezc?

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » sobota 28 kwie 2007, 01:35

no jak to jak ?:)

3/4 in na ktore wchodzi kompresor (w ktory wchodzi z kolei 3/4 out) wysylasz na out 1/2 jako jedyny ze sladow, a out1/2 podlaczasz do odsluchu; a w momencie kiedy chcesz zarejestrowac miks po kompresorze to po prostu nagrywasz ten slad powrotny jak normalny sygnal audio

klasyczna sytuacja, ja b. czesto tak przepuszczam przez zewn. urzadz. rzeczy z DAW

i nie wiem o co moglo chodzic z tym spaleniem kart - moze pokrzyzowales zyly jakos ? (chociaz tez nie powinno az takiej masakry byc)
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » sobota 28 kwie 2007, 01:43

No ładnie - wspolczuje i mam nadzieje ze choc małżonka do zdrowia wraca :)

No zasadniczo juz bardziej lopatologicznie nie mogie - z Waszych postów wynika ze moge bez strachu to podlaczyc - chyba nie mam wyjscia i musze sie przekonac.

Szukałem w necie jakis schemtów najwygodniejszego zrobienia czegos podobnego - wlasnie w Cubase/Nuendo

Teraz mi jeszcze jedno przyszlo do glowy, nowa watpliwosc:
- Focusrite nie ma DSP - mozliwosc routowania w nim sygnalów jest ograniczona - w porownaniu do emu czy tez, jeszcze lepiej, RME
-w przypadku wpuszczania kompresora w tor, z Daw jako mainout jest ustawione przykladowo 3/4 out , idzie przez kompresor - wraca w 3/4 in

Wobec tego:
- jak mam uslyszec efekt dzialania kompresora - skoro do 3/4 out jest wlaczony on sam?...

Ja pracuje na MOTU ktory ma wewnetrzny DSP i mozna sygnał krosowac jak sie chce , ale nawet bez tego takze nie widze problemu .
w LOGIC-u jest to rozwiazane w nastepnujacy sposob .
wysyłam syganł z Track 1 -> wyjsciem 1+2
sygnał wraca na Track 2 gdzie jest ustawiony input 1+2 , ale juz wyjscie np. 11+ 12 gdzie sa podłaczone monitory .

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » sobota 28 kwie 2007, 01:52

Coz - widac strach mi zaciemnia umysl :)

Trauma spalenia kart (chyba nie krzyzowalem żyl - wział jack-jack i w gniazdo - puscilem dzwiek i..... klapa).

Jak czytaliscie teorie znam - tylko ten lęk... - ale coz - do odwaznych swiat nalezy :)

ODPOWIEDZ