Nagrywanie gitary akustycznej - jaki mikrofon?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
jessman
Nagrywanie gitary akustycznej - jaki mikrofon?

Post autor: jessman » środa 25 kwie 2007, 10:38

witam,

jakich mikrofonów używacie do nagrań gitary akustycznej?
Który mikrofon uważacie za najlepszy?

Chciałbym uzyskać ciepłe, pełne jazzowe brzmienie (jak najwyższej jakości) przy użyciu jednego mikrofonu.
W wielu przypadkach będzie nagrywana gitara akustyczna solo,
tak więc bardzo proszę o sugestie także pod tym kątem.

Zastanawiam się nad kilkoma modelami:

- SE Electronic Z5600a
- Oktava MK012
- Rode NT4

ale również wiele pozytywnych głosów słyszałem na temat modeli:

- Groove Tubes GT 57
- Audio-Technica AT 4050

są oczywiście też nieśmiertelne klasyki typu

- shure sm81
- sennheiser 914
- akg C451B

ale może są na rynku o wiele lepsze propozycje od tych "nieśmiertelnych"?

Jakie macie doświadczenia (porównania) z tymi modelami w konfiguracji z gitarą akustyczną?

Może zasugerowalibyście jakis inny mikrofon (do kwoty ok. 2500 zł)

Proszę o sugestie wynikające z własnego doświadczenia, nie z lektur

z góry dziękuję i pozdrawiam

Awatar użytkownika
BigGuns

Re: Nagrywanie gitary akustycznej - jaki mikrofon?

Post autor: BigGuns » środa 25 kwie 2007, 14:49

Jezeli nie masz kasy na Neumann KM184 czy AKG C480B to z tych co przedstawiłeś w ciemno bym wziął Shure SM81. Rozważyłbym również Audio-Technica AT3528, do akustyka jest super.

Parę osób chwaliło również AKG C3000B (L-D), ale go nie słyszałem.

akustyk00

Post autor: akustyk00 » środa 25 kwie 2007, 18:01

siema najlepiej aby był wbudowany te co masz to są też dobre ale nie sugeruj sie mikrofonami samymi pamietaj tez o dobrym sprzecie ja uzywam pojemnościówek
jestem akustykiem początkującym i mam bzika na punkcie brzmienia muzyki

Leff

Post autor: Leff » środa 25 kwie 2007, 19:50

...Jezeli nie masz kasy na Neumann KM184 czy AKG C480B to z tych co przedstawiłeś w ciemno bym wziął Shure SM81. Rozważyłbym również Audio-Technica AT3528, do akustyka jest super.

Parę osób chwaliło również AKG C3000B (L-D), ale go nie słyszałem....
A ja myślę, że kup Rode NT 5. Na wielu amerykańskich forach i w testach opisywano je, jako bardzo podobne brzmieniowo do KM 184 tylko trochę ciemniejsze. Sam nie miałem do czynienia nigdy z tymi KM-ami, ale od wczoraj mam NT 5 :). Mają te same wkładki, co NT 4, ale ponieważ tu dostajesz dwa mikrofony, masz więcej możliwości konfiguracji do nagrań stereo lub 2 śladów mono i w dodatku taniej. Od siebie mogę powiedzieć tyle o nich, że znakomicie sprawdzają się przy nagraniach kongów, djembe i innych perkusyjnych. Dżwięk jest pełny, ale bardzo detaliczny. Bardzo ładnie wyszły też grzechotki, shakery i flety. Jestem bardzo zadowolony. Osobiście uważam, że to lepszy wyrób niż SM 81, ale to moje prywatne zdanie... Nigdy nie lubiłem szczególnie tych SMów. Gdy zajmowałem się jeszcze nagłaśnianiem, często lepiej od nich sprawdzały się tańsze propozycje Shura - BG 4.0 lub SM 97. W sumie zależy do czego ich użyć, ale właśnie do gitar lepszy był SM 97 :). SM 81 świetnie sprawdzał się jako mikr wokalowy (oczywiście koniecznie z oryginalną gąbką), co stało się kiedyś trochę przypadkiem, he, he...
Być może w najbliższym czasie będę mógł sprawdzić, jak NT 5 radzą sobie z orkiestrą symfoniczną.
Pozdrówka - Leff
Leff - Szczecin

Awatar użytkownika
jace-nty

Post autor: jace-nty » środa 25 kwie 2007, 21:52

Moim zdaniem oktava mk. Możesz też ustawić drugi jako ambiance ale nie za daleko, żeby za duzo pomieszczenia nie nagrać. W każdym razie dobre brzmienie, jest to pojęcie względne. Na wszystkich wymienionych modelach bedzie brzmiało - tylko różnie. Moim zdaniem wszystko zależy od Twojej wrażliwości, Twoich umiejętności. Dobrze też jest wiedzieć czego się chce, w sensie jak ma moja gitara w nagraniu brzmieć.
pozdrawiam
Pasjonat muzyczny, mikser in the box.

Davi

Post autor: Davi » środa 25 kwie 2007, 23:26

Witaj
Ja nagrywam pudlo na 2 mikrofony, AKG c414 ULS tl II i Audio Technica AT 4050 , ten drogi daje mi duzo miesa ladnego dolu i stonowana gore, AKG daje mi wiecej gory i srodka.... ten zestaw mi sie sprawdza swietnie ! szczegolnie do rokowych - popowych produkcji...Oktave ktora wymieniles posiadam i odradzam...za kazdym razem kiedy chcialem ja uzyc wypadala gorzej od wczesniej wymienionych mikrofonow, za to Oktava mi sie fajnie sprawdza do nagrania Hi Hatu ... napewno swietnym mikrofonwem bedzie takze Neumann KM 184 , takze nagrywalem na Groove Tubesie GT 57 i tez polecam zaraz za AT Neumann i AKG , AT jest podobnym mikrofonem do GT, ten drogi ma wiecej ciepla takiego punchu..ale to AT zostawilem a GT sprzedalem, chodz dobrze miec tego GT takze w swojej kolekcji, zdecydowanie....

Awatar użytkownika
jace-nty

Post autor: jace-nty » czwartek 26 kwie 2007, 08:57

Oktave ktora wymieniles posiadam i odradzam...za kazdym razem kiedy chcialem ja uzyc wypadala gorzej od wczesniej wymienionych mikrofonow

gorzej, nie znaczy gorzej :)

W moim przeonaniu jest to pojecie względne. Mnie się podoba brzmienie na oktavie.
Pozdrawiam
Pasjonat muzyczny, mikser in the box.

Flama

Post autor: Flama » czwartek 26 kwie 2007, 09:25

Ja ostatnio byłem świadkiem nagrywania "pudła" za pomocą czegoś co początkowo wzbudziło uśmiech na kilku twarzach, a efekt okazał się zaskakująco dobry, mimo, że to nie wielka membrana. Audix M-1245 wygląda jak zabawka, ale efekt zadziwił. Ukłon.

Graal

Post autor: Graal » czwartek 26 kwie 2007, 21:04

...witam,

Chciałbym uzyskać ciepłe, pełne jazzowe brzmienie (jak najwyższej jakości) przy użyciu jednego mikrofonu.

- SE Electronic Z5600a
- Oktava MK012
- Rode NT4

- Groove Tubes GT 57
- Audio-Technica AT 4050

- shure sm81
- sennheiser 914
- akg C451B

Jakie macie doświadczenia (porównania) z tymi modelami w konfiguracji z gitarą akustyczną?

...
Witaj, użylbym Neumana U-87, zdarzyto mi się nagrać duet gitar klasycznych parą tych mikrofonow,akg C451B??? zdecydowanie nie,kiedys próbowalem AKG 414 do "klasycznych," brzmialo zbyt sucho.Pozdr Graal
Witam,mój zawód jest jednocześnie moim hobby. Zawodowo zajmuję się dźwiękiem, realizacja akustyczna. A poza tym zajmuję się też projektowaniem układów lampowych.

Awatar użytkownika
jessman

Post autor: jessman » czwartek 26 kwie 2007, 21:14

......witam,

- SE Electronic Z5600a
- Oktava MK012
- Rode NT4

- Groove Tubes GT 57
- Audio-Technica AT 4050

- shure sm81
- sennheiser 914
- akg C451B

...
Witaj, użylbym Neumana U-87, zdarzyto mi się nagrać duet gitar klasycznych parą tych mikrofonow,akg C451B??? zdecydowanie nie,kiedys próbowalem AKG 414 do "klasycznych," brzmialo zbyt sucho.Pozdr Graal...

witam

z tego, co się orientuję Neumann U-87 kosztuje ponad 10000 zł, a mój budżet to około 2500... tak więc hmm... dzięki za tę propozycję

ODPOWIEDZ