W miarę idealny komputer?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
BigGuns
Re: W miarę idealny komputer?

Post autor: BigGuns » środa 25 kwie 2007, 14:36

...Chciałbym kupić nowy komputer, który spełni wszystkie moje wymagania. Komponuje muzykę głównie na instrumentach vsti + Cubase SX 3. Dotychczas pracuję na komputerze z procesorem P4 2400 Mhz, 1,5 Gb ram (Kingstone 266) - nie do końca ta platforma spełnia moje oczekiwania. Procesor jest za słaby...
W tej chwili chciałbym się przesiąść na jednostkę: Intel Core2 Duo E6600 2.40 GHz, Asus P5B-VM Intel G965, Corsair Twin2X DDR2 2x 1GB 800MHz CL4-4-4-12, Seagate 250 GB Barracuda 7200.10 (16MB, Serial ATA II, zapis prostopadły), Zasilacz Tagan 500W U26 i-Xeye II series Dual Engine – kartę muzyczną jaką posiadam to ECHO MIA MIDI. Co sądzicie o takiej konfiguracji...? z góry dziękuję za pomoc.
...
ja bym się zastanowił nad pamięcią 4GB, oczywiście że pod Win XP 32 bit nie będziesz miał tyle, tylko trochę ponad 3GB co i tak nieźle. Powody:

1. procek jest na tyle mocny że najczęściej wcześniej się zatka te 2GB ramu niż procek (mowa o niektórych pluginach VSTi, bo sampler playery zawsze możesz ustawić na disk streaming)
2. za parę lat developerzy zaczną pisać na Viste, więc najprowdobodobniej zechcesz się przesiąć, a do tego czasu identycznej pary pamieci prawdobodobnie nie kupisz.

jedyną wadą na dziś jest to że musiałbyś wydać jakieś 900 zł więcej, ale jeżeli to nie problem to inwestuj

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 25 kwie 2007, 15:07

na viste to nie wiem czy zdaza bo predzej ten system podzieli los Windowsa Me....taki sam badziew - no moze stabilniejszy nieco.....

co do Modecoma to nie wiem jak seria Feel ale klasyczny modecom jest robiony przez Fortrona - ja kupilem juz 3 - dwa poprzednie zadnych problemow tym bardziej z wibracjami - moze macie rabniete wiatraczki....

Co do ramu to szkoda kasy - jest jeszcze dosc drogi a za 2-3 lata juz wejdzie ddr3.......

2 giga styknie chyba ze ktos bardzo zle napisal instrument vst - chocbys uzyl na raz i 15 brzmien nie zapchasz 2 giga bo w pamieci siedzi tylko to co gra - jesli laduje cala reszte to badziew bo inaczej tego nazwac sie nie da....

co do dysku samsunga - wlasnie kupilem sobie 400giga 16mb sata2 - cichy,skrzeczenie na poziomie najcichszych baracud a do tego duzo mniej sie grzeje (w smarcie niby 40 stopni ale tyle mialem na barakudzie a byla wyczuwalnie duzo cieplejsza) tym bardziej ze u mnie wisi na resorkach....

Awatar użytkownika
monophonic

Post autor: monophonic » środa 25 kwie 2007, 16:00

...**********************
ja bym się zastanowił nad pamięcią 4GB, oczywiście że pod Win XP 32 bit nie będziesz miał tyle, tylko trochę ponad 3GB co i tak nieźle. Powody:

1. procek jest na tyle mocny że najczęściej wcześniej się zatka te 2GB ramu niż procek (mowa o niektórych pluginach VSTi, bo sampler playery zawsze możesz ustawić na disk streaming)
2. za parę lat developerzy zaczną pisać na Viste, więc najprowdobodobniej zechcesz się przesiąć, a do tego czasu identycznej pary pamieci prawdobodobnie nie kupisz.

jedyną wadą na dziś jest to że musiałbyś wydać jakieś 900 zł więcej, ale jeżeli to nie problem to inwestuj ...

Ja zrobiłem jeszcze inaczej: żeby nie przepłacać za 4 GB RAM, których w XP nie mogę wykorzystać, włożyłem 2 x 1 GB oraz 2 x 512 MB (kości Corsair takie jak u autora wątku). Mam 3 GB i nic się nie marnuje.

Pomyślałem sobie, że prędzej wymienię tego kompa na nowy, niż się przesiądę na Vistę :)...
Przyznam, że zdecydowanie pozostanę przy Windowsie XP. Do wtyczek, które wykorzystuje swobodnie wystarczy mi 1,5 Gb ram. Problem dotyczy głównie procesora...
Myślę, że pozostanę przy 2 Gb (dotyczy to nowego komputera).

Awatar użytkownika
BigGuns

Post autor: BigGuns » czwartek 26 kwie 2007, 08:40

2 giga styknie chyba ze ktos bardzo zle napisal instrument vst - chocbys uzyl na raz i 15 brzmien nie zapchasz 2 giga bo w pamieci siedzi tylko to co gra - jesli laduje cala reszte to badziew bo inaczej tego nazwac sie nie da....

---------------

no nie o końca, trochę matmy:

ładujemy :

Atmosphere Adagio Strings
Trilogy Ac Bass MIC - True Stacc
Real Guitar Acoustic Nylon Picked

W Sonarze już mamy 511,144 MB zajęte przez 3 (słownie trzy) wtyczki.

Dorzućmy parę instancji z Nexusa, 1-2 z Neurona, i mamy 2 GB zajęte.

Dlatego upieram się przy tezie że 3 GB jest lepsze niż 2 GB, inna sprawa czy ktoś chce przepłacić 900 zł za 4 GB myśląc z wyprzedzeniem, czy 300 zł za 2+1 GB.

Chyba że, jak autor wątku stwierdził, że na jego wtyczki mu na pewno 2 GB wystarczy. Ale znając życie apetyt rośnie w miarę jedzenia...

Awatar użytkownika
monophonic

Post autor: monophonic » czwartek 26 kwie 2007, 09:12

...2 giga styknie chyba ze ktos bardzo zle napisal instrument vst - chocbys uzyl na raz i 15 brzmien nie zapchasz 2 giga bo w pamieci siedzi tylko to co gra - jesli laduje cala reszte to badziew bo inaczej tego nazwac sie nie da....

---------------

no nie o końca, trochę matmy:

ładujemy :

Atmosphere Adagio Strings
Trilogy Ac Bass MIC - True Stacc
Real Guitar Acoustic Nylon Picked

W Sonarze już mamy 511,144 MB zajęte przez 3 (słownie trzy) wtyczki.

Dorzućmy parę instancji z Nexusa, 1-2 z Neurona, i mamy 2 GB zajęte.

Dlatego upieram się przy tezie że 3 GB jest lepsze niż 2 GB, inna sprawa czy ktoś chce przepłacić 900 zł za 4 GB myśląc z wyprzedzeniem, czy 300 zł za 2+1 GB.

Chyba że, jak autor wątku stwierdził, że na jego wtyczki mu na pewno 2 GB wystarczy. Ale znając życie apetyt rośnie w miarę jedzenia......
Masz rację apetyt z czasem rośnie. Korzystam z określonych wtyczek i nie zamierzam wariować i instalować niepotrzebne dodatkowe oprogramowanie a co się z tym wiąże Windowa Viste. Nie jestem zwolennikiem kilku, a nawet kilkunasto gigowych programów np. jak Negus itp. Wolę na mniejszych platformach kreować brzmienie niż sugerować się gotowymi presetami... Na pewno przyjdzie taki czas, że 2 Gb ramu będzie za mało, ale zawsze można dokupić 2 dodatkowe kości...

Awatar użytkownika
monophonic

Post autor: monophonic » czwartek 26 kwie 2007, 09:14

Miałem napisać Nexus...:)

Wojtek1980

Post autor: Wojtek1980 » czwartek 26 kwie 2007, 13:32

Witaj!
Przeczytałem twój post i myślę że co nieco mogę ci doradzić.....

Jeśli cichy zasilacz to tylko Tacens Valeo 460 !!!!!!!! Półpasywny - żaden tagan nie może się równać z nim. Kosztuje jakieś 250 zł, le cisza jest bezcenna. Przez 1 - 2 godziny od włączenia kompa (zależy jeszcze jakiego) chodzi bezgłośnie - wiatrak się nie kręci. Jak się już zacznie kręcić to i tak jest słyszalny ja wiem, tak gdzieś z pół metra od kompa... :)
Dyski najcichsze - Samsung - mam potwierdzam
JAk chcesz prawdziwej wydajności to nie kilka giga ramów , nie procki za osiem stów , a jedynie DWA dyski SATA połączone w raid 0. Wszystko (sample, instrumenty) ładuje się 2 x szybciej do ramu. Dysk to najwolniejsze ogniwo komputera i od niego zależy szybkość takich rzeczy.... Radzę kupić np. 2 x 160 GB lub 2 x 320 GB. Generalnie raczej dyski o pojemnościach wielokrotności 80 - te samsung ma bardzo cichutkie.

Na tak mocny procesor szkoda kasy. Najlepiej i najekonomicznej kupić core 2 duo E4300, który na twojej płycie bez podnoszenia napięcia podkręci się do 3 GHZ !!!! :) Żaden procek nie da ci takiej wydajności. Poszukaj w internecie jak nie wierzysz. Wyższe modele z serii core2duo mają zbyt wysokie mnożniki przez co nie podkręcisz ich tak mocno - a jeszcze będą się bardziej grzać... A podkręcenie tego procka należy do banałów...
Pamięć weź najlepszą jaką się da. Polecam Goodramy pro 2 x 1 GB. Chodzą bez problemu na 1000 MHh.
[addsig]
Korg 01/W pro, Korg X50, Yamaha P-70.

abproject

Post autor: abproject » czwartek 26 kwie 2007, 14:28

Najlepiej i najekonomicznej kupić core 2 duo E4300, który na twojej płycie bez podnoszenia napięcia podkręci się do 3 GHZ !!!!

hehe..na tej plycie asus p5b - vm NIE PODDKRECI PROCKA !!!

Tam jest zintegrowana grafika... Ta plyta to tragedia jezli chodzi o OC.
Mac Pro, Logic Pro X i trochę klawiszy :)

Awatar użytkownika
monophonic

Post autor: monophonic » czwartek 26 kwie 2007, 14:51

...
Najlepiej i najekonomicznej kupić core 2 duo E4300, który na twojej płycie bez podnoszenia napięcia podkręci się do 3 GHZ !!!!

hehe..na tej plycie asus p5b - vm NIE PODDKRECI PROCKA !!!

Tam jest zintegrowana grafika... Ta plyta to tragedia jezli chodzi o OC....
Nie chcę podkęcać procecora wiec pozostanę przy wybranym wcześniej... Jeśli chodzi o płytę główną to wybrałem ASUS P5B-E /i 965/ PCIex / Sock 775.

Richi_TDI

Post autor: Richi_TDI » czwartek 26 kwie 2007, 15:14

Polecam zasilacze Seasonic z serii S12. Mam model 500W - porządny, bardzo cichy i wydajny.

ODPOWIEDZ