Szafa typu komandor jako bass trap i dyfuzor

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
Bartos
Szafa typu komandor jako bass trap i dyfuzor

Post autor: Bartos » wtorek 24 kwie 2007, 19:51

Witam!

Cała tylna ściana mojej reżyserki to szafa typu "komandor" - przesuwane drzwi z kilkucentymetrowej płyty, za nimi półki, wieszaki na ciuchy, kilka szuflad o głębokości 60 cm... zrobiłem nawet dwa zdjęcia aby zaprezentować jak to w tym momencie wygląda:

http://b88.grono.net/201/205/gallery-21546496.jpg

szafa lekko porozsuwana...

http://b12.grono.net/178/54/gallery-21546497.jpg

oraz od środka.

Czy jest możliwe, aby te wielkie drzwi w jakiś sposób pochłaniały energię akustyczną? Myślałem nad zrobieniem otworów by uzyskać rezonator helmholtza.... niestety taki układ musi być szczelny (prawda?) wiec mój aktualny pomysł jest taki, by "podziurawić" bądź powycinać w drzwiach otwory, a od wewnętrznej strony szafy (i w szafie również jeśli będzie taka potrzeba -narazie nie mam zbyt wielu ubrań ;) ) wstawić wełnę mineralną (w płytach).

Myślę, że pomysł jest o tyle fajny, że tak naprawdę możliwe jest "wklejenie" pochłaniacza szerokopasmowego (w postaci płyt z grubej sprasowanej wełny) w dość dużej odległości od tylnej ściany - a co za tym idzie - o wysokiej skuteczności (poimeszczenie ma w sumie 4,6 metra długości - ostatnie 60 centymetrów zajmuje właśnie komandor).

co myślicie?

pozdr! :)

Lidka

Re: Szafa typu komandor jako bass trap i dyfuzor

Post autor: Lidka » wtorek 24 kwie 2007, 22:10

- ostatnie 60 centymetrów zajmuje właśnie komandor).

co myślicie?

pozdr! :)...
Moim zdaniem szkoda tej szafy, ale ja tylko głośno myślę.

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 24 kwie 2007, 23:01

zapomnij - musialbys zrobic z niej sztywna skrzynie - na to jest za slaba i za cienkie ma scianki przy tej wielkosci - zadziala jak marna membrana brzeczac i podbijajac czestotliwosci

Awatar użytkownika
Bartos

Post autor: Bartos » wtorek 24 kwie 2007, 23:40

...zapomnij - musialbys zrobic z niej sztywna skrzynie - na to jest za slaba i za cienkie ma scianki przy tej wielkosci - zadziala jak marna membrana brzeczac i podbijajac czestotliwosci...

No dobrze - więc odpuszczam sobie robienie z niej rezonatora :)

Mój dylemat polega na tym, że nie wiem, czy ta kilkucentymetrowa płyta jest w stanie zadziałać jak membrana - jest dość masywna, może jakimś cudem byłaby w stanie pochłonąć niskie częstotliwości (a może już to robi tylko ja o tym nie wiem? ;) ). A tak z innej beczki - ciekawość mnie zjada - które częstotliwości po prostu przez nią "przechodzą", a które się odbijają? Zapewne jest tak, że poniżej xxx Hz fala albo zagina się, albo po prostu "przelatuje" przez niedość masywną przegrodę (am I right?)

Tak czy owak - mój aktualny plan jest taki, by każde z drzwi "poszatkować", zrobić w nich okienka, czyli tak ją przerobić, by przesuwane drzwi były stelażem do którego zamontuję płyty z wełny mineralnej. Chciałbym, aby tył pomieszczenia nie był zupełnie głuchy, dlatego nie chce wyłożyć drzwi od frontu wyłną, lecz od tyłu mając nadzieje, że przez te okienka przejdzie trochę basu ....

czy ja przypadkiem za bardzo nie błądze?

a całość mam zamiar zrobić estetycznie, jednocześnie nie rezygnując z ubrań w środku ;)

pozdr.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 24 kwie 2007, 23:55

na ktoryms z forow zagranicznych - czytalem o takich praktycznych zatosowaniach mebli.

Pulapki basowej z tego raczej nie zrobisz - lecz jesli pozostawisz ja otwarta (chyba zmusza do koszarowego porzadku :) )to zadziala jako taki absorbero-dyfuzor. Oczywiscie bedzie to mocno przypadkowe - ale zawsze lepiej niz chodzace w szynach od basów drzwi :)

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 25 kwie 2007, 09:45

kilka centymetrow? - raczej standart czyli wiorowka 16mm ewentualnie 18mm - grubszych sie nigdy nie montowalo nawet w meblach (chyba ze na blat)

Awatar użytkownika
Bartos

Post autor: Bartos » środa 25 kwie 2007, 09:50

...kilka centymetrow? - raczej standart czyli wiorowka 16mm ewentualnie 18mm - grubszych sie nigdy nie montowalo nawet w meblach (chyba ze na blat)...

uhm - no tak - oczywiście przesadziłem z tymi centymetrami. Zresztą - jest jedno foto które pokazuje ile jest tam przestrzeni pomiędzy półkami a drzwiami.

Z tego co widzę jest dość silny deficyt na doświadczonych akustyków.. czas złapać za podręczniki i zacząć eksperymentować :]

To, że te drzwi od szafy przerobię na ustrój akustyczny to pewniak - po prostu nie jestem pewien jaki sposób byłby najlepszy i nie chce niszczyć drewna zanim nie będę miał dobrego projektu..

Awatar użytkownika
Markus

Post autor: Markus » środa 25 kwie 2007, 12:35

Z tego co widzę jest dość silny deficyt na doświadczonych akustyków.. czas złapać za podręczniki i zacząć eksperymentować :]

I tak trzymaj. To nie będzie czas stracony, a możesz osiągnąć zdumiewające efekty ... BTW zaopatrz się w "Podręcznik Akustyki" Everesta.

To, że te drzwi od szafy przerobię na ustrój akustyczny to pewniak - po prostu nie jestem pewien jaki sposób byłby najlepszy i nie chce niszczyć drewna zanim nie będę miał dobrego projektu.....

Uważam, że pomysł jest wart realizacji. Jak przeczytasz tę książkę, to będziesz wiedział jak zrobić projekt, a przede wszystkim jak zrobić odpowiednie pomiary. Musisz być pewny, które częstotliwości basowe chciałbyś unicestwić. A potem obliczysz, jak duże otwory i jak blisko siebie trzeba wywiercić. Zrezygnowałbym nawet z zastosowania wełny itp. - to zawsze możesz zostawić na potem, gdyby efekt nie zadowalał cię. Sądzę, że jeśli gęsto wypełnisz szafę ubraniami, to powinno wystarczyć.

Awatar użytkownika
Bartos

Post autor: Bartos » środa 25 kwie 2007, 13:42

Uważam, że pomysł jest wart realizacji. Jak przeczytasz tę książkę, to będziesz wiedział jak zrobić projekt, a przede wszystkim jak zrobić odpowiednie pomiary. Musisz być pewny, które częstotliwości basowe chciałbyś unicestwić. A potem obliczysz, jak duże otwory i jak blisko siebie trzeba wywiercić. Zrezygnowałbym nawet z zastosowania wełny itp. - to zawsze możesz zostawić na potem, gdyby efekt nie zadowalał cię. Sądzę, że jeśli gęsto wypełnisz szafę ubraniami, to powinno wystarczyć. ...

Podręcznik Everesta już mam od pewnego czasu :)
Również początkowo sądziłem, że wystarczy nawiercić odpowiednią ilość otworów o odpowiedniej grubości, ale nie zapominajmy, że przestrzeń za płytą z otworami musi być odizolowana! Bez sztywnej i szczelnej komory nie ma medium "ściskanego", więc całą idee szlag trafia.

Zamiast tego rezonatora mógłbym uzyskać panel z wełny w pewnej odległości (dokładnie 60 cm) od ściany i o znacznej grubości co powinno doskonale pochłaniać niskie częstotliwości (przy zastosowaniu wełny o dużej gęstości).

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » środa 25 kwie 2007, 14:14

kolega - ktory jest wykladowca akustyki, okreslil ze najlepszym z wystroju domowego patentem na pulapki basowe - sa chinskie wazy - pozostaje kwestia jak to wystroic :))))

nie wiem ile musialbym wypalic zeby Twoja szafa zaczela mi przypominac grecka waze :)

ODPOWIEDZ