autor: grembo » wtorek 24 kwie 2007, 14:04
......alez pitagoras od dawna nie zyje, po drodze pojawily sie pojecia harmonii, temperacji stroju (pitagorejski brzmi straszliwie), mieszanie sie kultur, etc. :) ...
ach nie żyje powiadasz...
No tak...
Jeszcze powiedz mi że 3/5 to nie kwinta i 3/4 to nie kwarta
I nie jest to zależne od żadnego stroju.
W jednych "strojach" czyste kwinty występuję miedzy innymi dźwiękami a w innych między innymi - i to cała filozofia.
Harmonia? Nie ma nic bardziej logicznego na świecie. A czym innym operuje harmonia, jak nie interwałami - w pionie i w poziomie?
Tak czy inaczej, jestem mile zaskoczony podjęciem tematu w sposób iście muzykologiczny. Oj, przydałoby się takie lanie niejednemu szumnemu "artyście" : )
...
oczywiscie masz racje, matematyczne wyliczenie Pitagorasa - jest z matematycznego punktu widzenia bez zarzutu. Ale muzyka jest warta poprzez fakt ze jest sluchana - a w kontekscie kulturowym mamy ucho nastawione na temperacje inna niz pitagorejska.
Wogole kontekst kulturowy (w tym rowniez popkulturowy) urealnilby nasza dyskusje.
Ja np. obserwuje od dluzszego czasu grupke ludzi dla ktorych muzyka to nie skala (posluguja sie kilkoma etnicznymi, ew. goralska z alterowana kwarta), ani harmonia (wystarczy dzwiek tonalny), ani dynamika (wszystko jedzie piano) ani nawet melodia (prawie nie ma frazy) - oni opieraja sie na barwie - wspolbrzminiu akustyki z elektronika, pocieranych kamieni z Absynthem, przeciaganego lancucha z SAWem....
I co to ma byc - raz mi to pachnie nuda, raz ukrywaniem braku umiejetnosci - po czym nagle zaczyna swietnie pasowac do sztuki teatralnej czy performance. Czyli muzyka ktora przez brak osadzenia w naszej kulturze (ale juz nie w indiach czy innych wschodach) jako integralna muzyka nie istenieje - ale istniec zaczyna z obrazem (ktory bez niej tez nie jest komunikatywny).
Moze muzyka Pana od 3 akordow dzial na podobnej zasadzie, tylko uzupelnia obraz samego kompozytora, dyrygenta, blondyna, celebrities. A tego ludziska chca :)