PRO TOOLS

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
jace-nty
PRO TOOLS

Post autor: jace-nty » piątek 20 kwie 2007, 13:50

Witam. Czy to grzech zapytać, czy ktoś może posiada spolszczoną wersję instrukcji do pro tools? Chociaż w kawałku. W pc word komputer już czytałem, ale to zdecydowanie za mało. Ewentualnie kto mógłby mi pomóc zapraszając mnie na jedną z sesji którą mógłbym tylko podejrzeć.
Dziękuję i pozdrawiam.
Pasjonat muzyczny, mikser in the box.

Awatar użytkownika
Di_Monsta

Re: PRO TOOLS

Post autor: Di_Monsta » piątek 20 kwie 2007, 16:20

Witam serdecznie.

Kiedyś w miesięczniku MUZYK był cykl (dość długi) poświęcony właśnie obsłudze PT. Poszperaj u nich w archiwum, może coś się znajdzie.

Pozdrawiam,
D_M

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » piątek 20 kwie 2007, 17:59

w EiS jest cykl ProTools M-powered. Nigdy nie kożystałem z ProToolsa wiec nie wiem czy jest miedzy tymi edycjami jakieś podobieństwo. Ale wiem że coś takiego jest. A tak poza tym to mam małe pytanko. Wszyscy tak zachwalają że Pro tools jest taki rewelacyjny, żeczywiście tak jest??
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

XalienX

Post autor: XalienX » piątek 20 kwie 2007, 18:08

...w EiS jest cykl ProTools M-powered. Nigdy nie kożystałem z ProToolsa wiec nie wiem czy jest miedzy tymi edycjami jakieś podobieństwo. Ale wiem że coś takiego jest. A tak poza tym to mam małe pytanko. Wszyscy tak zachwalają że Pro tools jest taki rewelacyjny, żeczywiście tak jest??...

Dobre pytanie. Czym on się różni od innych programów tego typu?

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » piątek 20 kwie 2007, 18:15

Dobre pytanie. Czym on się różni od innych programów tego typu?...
niczym, poszperaj troche a dowiesz sie ze on budowal swoja marke w czasach pentium 100 a duzym wspomagaczem były dołączone do programu karty dsp. Dzis mając uada czy innego powercore mozesz sam zrobić sobie takiego małego pro toolsa i to z dawem z jakim Cie sie najwygodniej pracuje

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » piątek 20 kwie 2007, 19:59

prostota obslugi, przejrzystosc interfejsu (co moze stwarzac pozory malych mozliwosci) i totalnie przezroczysty dla uzytkownika engine audio (tzn praktycznie kompletny brak koniecznosci ingerencji w ustawienia buforow, latencji, itp itd , przynajmniej w wersji TDM) - tym moim zdaniem wyroznia sie PT na tle natywnych systemow audio (czyli niezintegrowanych z hardware)

reszta zalet, a glownie wspomaganie pracy przez DSP, dzisiaj zupelnie pomijalna, a kiedys unikalna - teraz kazdy host ma to samo a nieraz nawet wiecej

niemniej jednak PT pozostaje standardem w nagraniach wielosladowych w powaznych studiach na calym swiecie

fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
jace-nty

Post autor: jace-nty » piątek 20 kwie 2007, 20:15

niemniej jednak PT pozostaje standardem w nagraniach wielosladowych w powaznych studiach na calym swiecie

Dokładnie tak. Właśnie jestem na etapie zakładania "działki" gosp. Gdzie się nie oglądnę i zorientuje, każdy pyta "A czy pracuje pan, czy ma pro toolsa??" No i tu tłumaczenie. Do tej pory pracowałem na samplitudzie i znam go na wskroś. Teraz muszę uczyć się prawie że od podstaw. Faktycznie PT jest przejżysty i wiele opcji działa na zasadzie intuicji i podobieństwa do innych programów, nie mniej jest trochę inny.
Ale prosiłbym, żeby nie wywiązała się dyskusja o tym który program jest lepszy i dlaczego inny gorszy, ale proszę o pomoc. Dziękuję za wcześniejsze wypowiedzi. Oczywiście, że poszperam! Nie ukrywam jednak, że zależało by mi na podpatrzeniu kogoś, jak ktoś pracuje. Wiem, że nie bardzo praktykuje się takie metody (wiadomo - konkurencja itp), jednak zaraz po metodzie prób i błędów to najlepsza szkoła...
Dziękuję za pomoc jeszcze raz
Pasjonat muzyczny, mikser in the box.

Awatar użytkownika
Di_Monsta

Post autor: Di_Monsta » piątek 20 kwie 2007, 22:00

Witam ponownie.

Nie wiem czy PT jest lepszy, czy może gorszy - obiektywnie.
Dla mnie jest lepszy od np. Cubase'a, gdyż to właśnie PT znam od podszewki a Cubase'a nie. I chyba tylko w takim zakresie należy rozpatrywać "lepszość" lub "gorszość" takich programów.
Swoją drogą - to fakt, że PT załatwił sobie stałe miejsce w wielu studiach nagraniowych. Tak więc, jeżeli zależy tobie na bezproblemowym przenoszeniu sesji pomiędzy studiami pomyśl o PT. Jeżeli jednak masz nadzieję "zamknąć" się (chodzi mi o samowystarczalność) w swoich gratach - to wybieraj to, co się Tobie podoba.

Tyle mam do powiedzenia na ten temat.

Pozdrawiam,
D_M

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » sobota 21 kwie 2007, 10:11

czy pro tools współpracuje tylko ze sprzętem dydykowanym do niego?? czy mając interfejs RME moge bez problemu działać na pro toolsie??
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

Awatar użytkownika
majall

Post autor: majall » sobota 21 kwie 2007, 11:08

czy mając interfejs RME moge bez problemu działać na pro toolsie??
---------------------------------
NIE
Macbook pro 17" 2.4 , mac pro 2.8 Quad-Core , RME fireface 800 , Emu 5000 ultra . telecaster hot rod , AKG 270 studio , Logic 8 , Melodyne plug in , Reaper .

ODPOWIEDZ