Doły do 10 tyś...

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
lodzio
Doły do 10 tyś...

Post autor: lodzio » wtorek 17 kwie 2007, 21:54

Witam
Tak jak w temacie. Szukam czegoś co zagra i w klubie i w plenerze ( mniejsze festyny i takie tam ).
Budżet 10 tyś zł.
Jeśli aktywne to problemów nie ma, a jeśli pasywne to w cenie musi się zmieścić też końcówka mocy oraz crossover ( coś lepszego, nie behringery, mastercooki i inne takie tam ).
Doły grały by z nadstawkami o mocy 1600W / stronę.
Przejżałem ofertę Pol Audio i znalazłem tam model TP118 oraz TK118 które w sumie w połączeniu z końcówką i crossoverem dadzą razem jakieś 10 tyś. Najmilej wyglądają BT218, ale niestetey nie ten budżet.
Zainteresowała mnie ostatnio firma Worfdale. Jest taki model LX218B ( albo BE - różnica to koc albo lakier na obudowie ).
Jeśli ktoś może mi jakoś pomóc to byłbym bardzo wdzięczny :)

Awatar użytkownika
a_tech

Re: Doły do 10 tyś...

Post autor: a_tech » środa 18 kwie 2007, 11:06

Może pomyśl o Mackie SWA1801. Za 10 tyś zmieścisz się z dwoma, to jest, co prawda 900 W, ale bardzo sprawne są te doły i ślicznie gadają (mamy 6 takich) a i wytrzymałe też są:)

lodzio

Post autor: lodzio » środa 18 kwie 2007, 13:20

...Może pomyśl o Mackie SWA1801. Za 10 tyś zmieścisz się z dwoma, to jest, co prawda 900 W, ale bardzo sprawne są te doły i ślicznie gadają (mamy 6 takich) a i wytrzymałe też są:)...
Też się nad nimi zastanawiałem, ale nie ukrywam że zależy mi na tym żeby te basy dały radę z górą o której wyżej napsiałem.
Oczywiście lepiej kupić takie właśnie Mackie bo zostawia się wtedy otwartą furtkę w kwestii rozbudowy o kolejne juz dobrej jakości basy, ale z drugiej strony kupując na przykład Worfdale o którym już też napisałem, mam więcej mocy i jestem bardziej elastyczny ( jak padnie końcówka w kolumnie aktywnej to nie mam nic, a jak padnie końcówka w zestawie pasywnym to zawsze mogę podłączyć drugą końcówkę i po kłopocie. Ale z jeszcze innej strony, czy te mackie się wogóle psują ? )

Awatar użytkownika
a_tech

Post autor: a_tech » środa 18 kwie 2007, 14:00

Przez rok intensywnego używania, w jednym, spaliła się tylko niebieska dioda (sygnalizująca prace) w dodatku ta paczka trochę wcześniej wypadła z samochodu z wysokości ok 1m na beton i działa(lekko się tylko obiła) Mam tez starszą wersje tych dołów i od 4 lat mnie nigdy nie zawiodła. A tak na marginesie, moc mocą, a sprawność sprawnością;) u mnie grają przy 1300 W i dają rade bez problemu, wręcz częściej jest za dużo niż brakuje. Najlepiej by było tego po prostu posłuchać w zestawieniu z twomi paczkami.

lodzio

Post autor: lodzio » środa 18 kwie 2007, 15:22

...Przez rok intensywnego używania, w jednym, spaliła się tylko niebieska dioda (sygnalizująca prace) w dodatku ta paczka trochę wcześniej wypadła z samochodu z wysokości ok 1m na beton i działa(lekko się tylko obiła) Mam tez starszą wersje tych dołów i od 4 lat mnie nigdy nie zawiodła. A tak na marginesie, moc mocą, a sprawność sprawnością;) u mnie grają przy 1300 W i dają rade bez problemu, wręcz częściej jest za dużo niż brakuje. Najlepiej by było tego po prostu posłuchać w zestawieniu z twomi paczkami.
...
Ale z dwóch dołów korzystasz przy 1300W na górze ?
Aż się uśmiechnąłem jak zobaczyłem ( z 1 metra :P ). Osłuchać, dobra rzecz, ale niestety nie ma za bardzo gdzie w pobliżu.
Chyba się trochę powoli do mackie przekonuje, ale decyzja trudna...
Może ktoś jeszcze coś doradzi ?

lodzio

Post autor: lodzio » czwartek 19 kwie 2007, 13:20

A co powiecie na RCF 4Pro 8001A ? Kolumny zawodowe, a ceny które proponują mi sklepy są poniżej przewidywanego budżetu.

lodzio

Post autor: lodzio » czwartek 19 kwie 2007, 13:25

Gdzie jest opcja edycji postów ?
Mam jeszcze jedno pytanie o RCF-a. Są dwie wersjie: 8001 i 8002. Jedna jest bass reflex, a druga labiryntowa. Która będzie lepsza do klubu i na plener ?

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » czwartek 19 kwie 2007, 21:21

...Gdzie jest opcja edycji postów ?
Mam jeszcze jedno pytanie o RCF-a. Są dwie wersjie: 8001 i 8002. Jedna jest bass reflex, a druga labiryntowa. Która będzie lepsza do klubu i na plener ?...

W zasadzie obydwie maja charakter dookolny, wiec pojedynczo nie gra to roli. Obie maja najwyzszy model ferrytowego RCF - LF18X400. 8002 z racji konstrukcji "bandpass" ma wiekszy SPL, ale tylko o 1dB.

Awatar użytkownika
adammus

Post autor: adammus » czwartek 19 kwie 2007, 22:50

......Przez rok intensywnego używania, w jednym, spaliła się tylko niebieska dioda (sygnalizująca prace) w dodatku ta paczka trochę wcześniej wypadła z samochodu z wysokości ok 1m na beton i działa(lekko się tylko obiła) Mam tez starszą wersje tych dołów i od 4 lat mnie nigdy nie zawiodła. A tak na marginesie, moc mocą, a sprawność sprawnością;) u mnie grają przy 1300 W i dają rade bez problemu, wręcz częściej jest za dużo niż brakuje. Najlepiej by było tego po prostu posłuchać w zestawieniu z twomi paczkami.
...
Ale z dwóch dołów korzystasz przy 1300W na górze ?
Aż się uśmiechnąłem jak zobaczyłem ( z 1 metra :P ). Osłuchać, dobra rzecz, ale niestety nie ma za bardzo gdzie w pobliżu.
Chyba się trochę powoli do mackie przekonuje, ale decyzja trudna...
Może ktoś jeszcze coś doradzi ?...

Też jestem fanem Mackie zarówno dołów jak i serii 1232
muzyka

zygaancora

Post autor: zygaancora » wtorek 15 maja 2007, 09:13

Mam dół RCF 4PRO 8001 aktywny (bass refleks) i górki RCF 322 ART. Powiem krótko - szczerze polecam każdy element tego zestawu brzmi zawodowo, zarówno w sali jak i w plenerze. Ewentualna alternatywa jeśli chodzi o dół to Mackie SWA 1801 - również znakomicie brzmi, w środku bardzo dobry głośnik Eminence Magnum. Dla górek nie ma innej alternatywy - Mackie wysiadają przy RCF. Dodam że gram w 5 osobowym składzie, wyłącznie live, bębny aktualnie z modułu Roland TD-6 i bas w linii z małego pieca Rolanda, więc głównie słyszalny z przodów. Nie ma mowy o przytkaniu sprzętu, nawet przy odkręceniu w plenerze cały czas wszystko brzmi znakomicie (w środku nie polecam odkręcania bo wszystko ze stołów spadnie, albo słuchaczom żołądek do góry się przekręci - to żart poparty faktami).

ODPOWIEDZ