Witam
ostatnimi czasy dużo pracuję z syntezatorem analogowym, który posiada MIDI IN/OUT/THRU. Dźwięki z instrumentu nagrywam w Ableton Live lub Traction. Niestety jestem samoukiem - nigdy nie grałem na pianinie, tylko brzdąkałem na organkach casio, które kupiłem od kolegi za 15zł (...) i dlatego mam problem, otóż:
bardzo lubię tworzyć wirtuozerskie melodie - skomplikowane, niekiedy dynamiczne, ale niestety brakuje mi umiejętności, żeby je dobrze odegrać - największy kłopot mam z synchronizacją do tempa, gram raz za szybko, raz za wolno.
i tu dochodzę do sedna sprawy:
czy możliwe jest wysłanie komunikatu midi z któregoś z w/w programów do syntezatora tak aby odegrał on linie melodyczne i z kolei te linie melodyczne nagrały się w programie? brzmi pomieszanie, spróbuję inaczej dla pewności:
rysuję nutki w abletonie, wysyłam je do syntezatora. syntezator przyjmuje nutki i odgrywa swoje dźwięki, które się od razu nagrywają w abletonie.
no właśnie - moje "widzi mi się" czy to po prostu jest możliwe?
bardzo proszę o pomoc w tej sprawie, a jeśli temat już się na forum pojawił to proszę o namiar (zawsze mam kłopoty tutaj z szukaniem, a szczególnie w tej sytuacji)
dziękuję za cierpliwość i pozdrawiam serdecznie
syntezator, midi - utopia czy rzeczywistość?
- electroedm
Re: syntezator, midi - utopia czy rzeczywistość?
dziękuję za cierpliwość i pozdrawiam serdecznie...
najprościej będzie jeśli opanujesz do perfekcji dany motyw i nagrasz go (nikt nie mówi że musisz zagrać cały utwór , możesz nagrywać partiami a później wszystko poskładać) , ale jest też możliwe że możesz to nagrać w postaci komunikatów midi , dopracować je , ustalając długość nuty siłę uderzenia i tempo a później to puścić na syntezator i nagrać już dopracowane - pytanie tylko co szybciej uda ci się osiągnąć - zagrać tą melodię z ręki (może nawet partiami) czy edytować , poprawiać do skutku aż rezultat będzie satysfakcjonujący - wybór należy do ciebie
- electroedm
...
najprościej będzie jeśli opanujesz do perfekcji dany motyw i nagrasz go (nikt nie mówi że musisz zagrać cały utwór , możesz nagrywać partiami a później wszystko poskładać) , ale jest też możliwe że możesz to nagrać w postaci komunikatów midi , dopracować je , ustalając długość nuty siłę uderzenia i tempo a później to puścić na syntezator i nagrać już dopracowane - pytanie tylko co szybciej uda ci się osiągnąć - zagrać tą melodię z ręki (może nawet partiami) czy edytować , poprawiać do skutku aż rezultat będzie satysfakcjonujący - wybór należy do ciebie...
dziękuję za odpowiedź. myślę, że w niektórych sytuacjach na pewno lepszym wyjściem będzie wysyłanie komunikatów midi do syntezatora - niektóre partie są zbyt szybkie i złożone.
czy mógłbyś mnie nakierować jak to zrobić?
najprościej będzie jeśli opanujesz do perfekcji dany motyw i nagrasz go (nikt nie mówi że musisz zagrać cały utwór , możesz nagrywać partiami a później wszystko poskładać) , ale jest też możliwe że możesz to nagrać w postaci komunikatów midi , dopracować je , ustalając długość nuty siłę uderzenia i tempo a później to puścić na syntezator i nagrać już dopracowane - pytanie tylko co szybciej uda ci się osiągnąć - zagrać tą melodię z ręki (może nawet partiami) czy edytować , poprawiać do skutku aż rezultat będzie satysfakcjonujący - wybór należy do ciebie...
dziękuję za odpowiedź. myślę, że w niektórych sytuacjach na pewno lepszym wyjściem będzie wysyłanie komunikatów midi do syntezatora - niektóre partie są zbyt szybkie i złożone.
czy mógłbyś mnie nakierować jak to zrobić?
- electroedm
Właśnie znalazłem w instrukcji Abletona jak to zrobić i udało się! (w user manual, temat "ROUTING and I/O") dziękuję jeszcze raz za zainteresowanie
pozdrawiam!
pozdrawiam!