Tubular bells w VST

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
deeptomasz
Tubular bells w VST

Post autor: deeptomasz » poniedziałek 09 kwie 2007, 15:48

witam. mam prośbe. szukam jakiejś fajnej wtyczki która dobrze symulowałaby brzmienie dzwonów rurowych(nie jestem pewien czy to sie tak po polsku nazywa. po angielsku to jest tubular bell)
niby mam te brzmienia w edirolu hq orchestra ale nie jestem z nich zabardzo zadowolony.
bardzo prosze o jakies rady

richtig

Re: Tubular bells w VST

Post autor: richtig » poniedziałek 09 kwie 2007, 16:28

Poszukaj raczej sampli a nie wtyczki
www.myspace.com/pchelki

PeterLucas

Post autor: PeterLucas » poniedziałek 09 kwie 2007, 18:47

...Poszukaj raczej sampli a nie wtyczki...
W wielu pakietach sampli masz brzmienie Tubular Bells
np. Reason w Orchestra Samples (bardzo przyzwoite)
Myślę, że EWQL Orchestra albo RA też mają w zbiorach Tubular Bells.

PZDR

atlantic

Post autor: atlantic » poniedziałek 09 kwie 2007, 19:19

FM7 + presety (w sieci znajdziesz - oczywiście presety) jakbyś nie mógł daj znać to poszperam u siebie

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » wtorek 10 kwie 2007, 15:23

...
FM7 + presety (w sieci znajdziesz - oczywiście presety) jakbyś nie mógł daj znać to poszperam u siebie...

FM7 ? Sorry , ale deeptomasz pytał raczej o realnie brzmiące Tabular Bells .

Choćbyś nie wiem jak się nakręcił to z FM7 takowych nie uzyskasz .

Całkiem nieźle brzmią te z Colossus-a czy EWQL Orchestra Gold . Ale kupowaćto tylko dla tego brzmienia to chyba bez sensu :)

Pozdrawam
[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
BigGuns

Post autor: BigGuns » wtorek 10 kwie 2007, 18:03

...witam. mam prośbe. szukam jakiejś fajnej wtyczki która dobrze symulowałaby brzmienie dzwonów rurowych(nie jestem pewien czy to sie tak po polsku nazywa. po angielsku to jest tubular bell)
niby mam te brzmienia w edirolu hq orchestra ale nie jestem z nich zabardzo zadowolony.
bardzo prosze o jakies rady...
jeżeli mieszkasz w mieście gdzie mają akademię muzyczną/filharmonię i masz dostęp/kolegę z przenośnym rejestratorem/mikrofonem, to nie powinno być problemu z uzyskaniem zgody na zsamplowanie dzwonów. ja w taki sposób zsamplowałem dość rzadki model klawesynu (z pomocą kumpla) jakieś 7 lat temu.

jakość i tak będzie lepsza niż cokolwiek co dostaniesz (jeżeli dostaniesz) za darmo, a i kasy właściwie nie wydasz (muzyk do tego niepotrzebny), no i zsamplujesz tak jak Ci się podoba.

Awatar użytkownika
Vincent-Venoir

Post autor: Vincent-Venoir » środa 11 kwie 2007, 12:48

Mozesz rowniez znalezc jakiegos klawiszowca z dobrym sprzetem, zeby udostepnil Ci na chwilke sprzed, nagranie sampli po kablu w jakosci jaka Cie interesuje nie bedzie Cie nic kosztowalo, a w workstacjach mozna bardzo czesto spotkac dobrej jakosci chromatyczne perkusyjne (nawet w moich starych Casio MZ-2000 sa znosne)

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 11 kwie 2007, 12:56

FM7 ? Sorry , ale deeptomasz pytał raczej o realnie brzmiące Tabular Bells .

Choćbyś nie wiem jak się nakręcił to z FM7 takowych nie uzyskasz .
Hę???

Akurat dzwony (również dzwony rurowe) są sztandarowym brzmieniem syntezy FM. Najłatwiej je uzyskać i najprościej osiągnąć wielką rozmaitość brzmień typu dzwonowego właśnie z FM7. Większość dzwonów w nagraniach muzyki rozrywkowej pochodzi z instrumentów typu DX-7, a i w bibliotekach próbek dominują właśnie dzwony zsyntezowane techniką FM.

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » czwartek 12 kwie 2007, 10:05

Hę???

Akurat dzwony (również dzwony rurowe) są sztandarowym brzmieniem syntezy FM. Najłatwiej je uzyskać i najprościej osiągnąć wielką rozmaitość brzmień typu dzwonowego właśnie z FM7. Większość dzwonów w nagraniach muzyki rozrywkowej pochodzi z instrumentów typu DX-7, a i w bibliotekach próbek dominują właśnie dzwony zsyntezowane techniką FM....

Byćmoże wykorzystywano je w muzyce rozrywkowej , ale z tego co przeczytałem w pytaniu zrozumiałem , że koledze nie odpowiadały te z Edirol Orchestra i szukał bardziej naturalnych.A synteza FM takich mu nie da ( naturalnych). Pozostaje sampling i właśnie takie zaproponowałem.

Co do możliwości syntezy FM , zgadzam się że najlepiej wypada na brzmieniach typu "Pluck" itd. ale niestety nie jest ich wierną kopią choć bywa ciekawą imitacją.

Pozdrawiam
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

ODPOWIEDZ