Stopa - mój wielki problem

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
TraDeus
Stopa - mój wielki problem

Post autor: TraDeus » piątek 06 kwie 2007, 23:30

Witam wszystkich!
Muzyką praktycznie zajmuje sie od zawsze, ale techniczną stroną utworu zacząłem sie interesować stosunkowo od niedawna, no i pragne, aby moje utworu, które tworze póki co przy pomocy FL Studio brzmiały możliwie jak najlepiej.
Mój największy problem, to stopa (kick) w kawałku - tworze muzyke z gatunku trance. I moje pytanie jest takie, czy jest jakaś teoretyczna wiedza na temat dobrej, "tłustej" stopy? czy macie może jakieś swoje "recepty", czy ten inne tricki na to, aby ta stopa zabrzmiała mozliwie jak najlepiej?
Moge sie mylić, ale używam do tego narzedzi - korektora oraz kompresora.
Bede wdzięczny za każdą wskazówke odnosnie tego tematu.
Pozdrawiam bardzo serdecznie !

Awatar użytkownika
Dobmatt

Re: Stopa - mój wielki problem

Post autor: Dobmatt » piątek 06 kwie 2007, 23:43

Paradoksalnie brzmienie stopy i instrumentów perkusyjnych to najmniejszy problem w tworzeniu muzyki tego typu. Kwestia zdobycia kilku dobrych próbek i sprawa z głowy, nie wymagająca dodatkowych operacji upiększających. Jest tego pełno dookoła, np. w fabrycznych kolekcjach większości sekwencerów (Cubase, SONAR itp.). Trochę trudu trzeba sobie zadać.

MD
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

Awatar użytkownika
a
Kontakt:

Post autor: a » piątek 06 kwie 2007, 23:45

tworze muzyke z gatunku trance. I moje pytanie jest takie, czy jest jakaś teoretyczna wiedza na temat dobrej, "tłustej" stopy? .

w trance nie ma tlustej stopy.

recepta: KUP sobie singla Smith & Pledger "White" i wysampluj z niego stope.
bedziesz mial TO brzmienie. proste ?

ps. na jakich glosnikach tworzysz trance?
http://www.superstereo.pl

TraDeus

Post autor: TraDeus » sobota 07 kwie 2007, 00:02

Otóż mam zestaw perkusyjnych sampli - Vengeance właśnie do tego typu muzyki. Wydaje mi sie, ze one wymagają właśnie moze niedużych, ale jednak pewnych zabiegów "kosmetycznych". To jest w sumie muzyka, gdzie ta stopa powinna być dynamiczna i odpowiednio wyważona wzgledem całosci.

Smith and Pledger - White jak i również Black - znam bardzo dobrze te utwory i raczej jakiekolwiek wysamplowanie nie wchodzi tutaj w gre.

A monitorki mam ALESIS M1 Active MK2.

greengo

Post autor: greengo » sobota 07 kwie 2007, 10:19

Stopa w muzyce klubowej jest bardzo wazna. Moze maksymalnie tlusta w trance nie jest ale musi miec odpowiednie kopniecie aby nie brzmiala jak z discopolo. Kombinuj z wieloma stopami na raz. Dosc zmudne ale mozna uzyskac fajny efekt. Np lekka stopa bardziej zaznaczona w gorze i do tego jakas stopa z 808 ktora jedzie bardzo nisko. Wszysto zalezy od twojej pomyslowosci. Rowniez odsylam to artykulu "elektroniczne beaty" tylko nie pamietam w ktorym eis on byl.
Pozdro.

TraDeus

Post autor: TraDeus » sobota 07 kwie 2007, 10:42

oki, dzieki greengo :)
Słyszałem właśnie o możliwosci łaczenia dwóch kick'ów naraz, ale nigdy nie odwarzyłem sie tego spróbowac. A artykułu poszukam i sobie poczytam i postaram sie z tego jakieś wnioski wyciągnać.
Ale sama taka ewentualna "obróbka" sanego sampla stopy wykonuje sie przy pomocy narzedzi kompresora i korekcji, prawda? a jeśli używać kompresora, to szerokopasmowego, czy wielopasmowego? oczywiscie wiem,jaka jest zasadnicza róznica pomidzy tymi dwoma kompresorami, ale moze warto wspróbować z użyciem tego wielopasmowego, aby każde z pasm troszke inaczej skompresowac?

Awatar użytkownika
ars

Post autor: ars » sobota 07 kwie 2007, 10:54

Jest masa patentów na dobre głębokie stopy, np. można nałożyć na siebie 2 identyczne stopy, jedną z nich przycinamy jakimś filtrem by wyeksponować dół. i wtedy odgrywamy je razem.
Jednak tu już musisz polegać na swoim słuchu, tak samo jako wspomniano musisz mieć dobre już próbki, tą metodą tylko podrasować można już.

Awatar użytkownika
tox

Post autor: tox » sobota 07 kwie 2007, 13:54

...Jest masa patentów na dobre głębokie stopy, np. można nałożyć na siebie 2 identyczne stopy, jedną z nich przycinamy jakimś filtrem by wyeksponować dół. i wtedy odgrywamy je razem.
Jednak tu już musisz polegać na swoim słuchu, tak samo jako wspomniano musisz mieć dobre już próbki, tą metodą tylko podrasować można już....
Dobry spośób to ten wk tórym, jak by to tak prosto powiedzieć z jednej zostawiasz pyk a z drugiej bum :) -stary sprawdzony sposób, chyba najlepszy żeby osiągnąć stopę "twoje tranceowego idola" (gdzie te pyk będziesz mógł spokojnie wyciągnać z niejednego numer) :) .Poza tym bum stopy łatwo można wzmocnić wtyką Waves RBass tylko uważaj żeby nie przesadzić . piszesz że masz sample vengeance - to spokojnie powinieneś sobie poradzić, zwłaszcza jeżeli posiadasz clubsounda 2-kę. stopy z katalogu UK Trance bass (czy jakoś tak) znajdziesz w wielu produkcjach nawet topowych trancerów. Poza tym są one tak spreparowane że jedyne co trzeba zrobić to wrzucić je do projektu.pozdrówka

TraDeus

Post autor: TraDeus » sobota 07 kwie 2007, 14:08

Tak tox, posiadam właśnie Clubsounds 2-ke :)
Tylko zawsze mi sie wydawało, ze zanim stopa znajdzie sie na stałe w miksie - jeszcze przed masterem - należy ją odpowiednio skompresować no i nałożyć korekcje.

Pine

Post autor: Pine » sobota 07 kwie 2007, 15:11

Stope trzeba odpowiednio przygotować poniżej 40 Hz obcinać bo bedzie mulic oczywiscie zawsze pamietaj że słuch jest najważniejszy , w okolicy 60 Hz i 122 też możesz obciąć ponieważ przeważnie tam są buczące częstotliwości chociaż zależy od stopy w okolicy 200 Hz rownież trzeba obciąć delikatnie bedziesz miał wrażenie jak stopa bedzie miększa ponieważ bardziej wyrażne będa czastotliwosci od 40 do 200 hz i po takim cięciu przepuszczasz przez dobry kompresor nalepiej analogowy oczywiscie czasy attacku powrotu kompresora musza byc dokładnie wyliczone do tego obcinanie od dołu expanderem i na koniec limiter, wszystkie czasy atacku i powrotu expandera limitera i kompresora sa od siebie uzależnione. ciągle pamiętaj o tempie utworu 60 sekund dzielisz na tempo np 140 uderzen na minute wtedy daje ci około 428ms tyle czasu upływa od uderzenia jednego bitu do drugiego. postaraj sie jakos odnieść do tego czasu w ustawieniu kompresora limitera i expandera.
Aha moje próbki mam umieszczone na myspace.com/sosnowskimariusz
POZDRO
Logic express 8,RME FF400, Akai Mpc2000xl,Virus Ti,Roland JP8000,FM 8,Surge,Tc Electronic Finalizer,Tl Audio 5013 mk2, 2 x 1176 clone, 2 x pultec clone,SSL4000 bus compressor clone with external sidechain,
2176 Stereo Clone.

ODPOWIEDZ