Yamaha NS-10 czy HS-80

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
atlantic
Re: Yamaha NS-10 czy HS-80

Post autor: atlantic » piątek 06 kwie 2007, 19:14

standard brzmienia dziadowskiego "HiFi" z epoki lat '80

pięknie to ująłeś - hehehe - ale byłbym szczęśliwy gdyby polskie produkcje miały takie brzmienie - można by powiedzieć że osiągnęliśmy światowy standard (o 20 lat za późno - no ale lepiej późno niż wcale)

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » piątek 06 kwie 2007, 19:16

Uleganie mitomanii i kupowanie w dzisiejszych czasach NS10 tylko dlatego, że były popularne uważam za absurd, ale to wcale nie jest tylko moje prywatne zdanie. Tak uważa 90% ludzi na światowych forach, poczytaj sobie choćby najstarszą grupę usenetową rec.audio.pro...
MB - takze sie z toba nie zgzadzam , byłem posiadaczem NS-10 , kilka lat temu je sprzedałem, niedawno kupiłem NS-10 raz jeszcze i wierz mi , nie mam zamiaru sie ich pozbywac , miałem okazje pracowac na wielu typach monitorów i tylko na NS-10 , czuje ze kręcac gałkami wiem co robie , tutaj niema zgadywanki , o czym mogłem sie przekonac , korzystajac z Genelec-ów , KRK, czy tez Event ... tak samo nie potrafie ustawic wokalu na innych monitorach i to wcale nie przyzwyczajenie , Sa ludzie kotrzy nie lubia tych monitorów sa tacy ktorzy je kochaja i uwazam ze jednych i drugich jest tak samo duzo , z drugiej strony na całym świecie wciaz ludzie nanich miksuja i mozna je zobaczyc w wielu studiach
Miksowanie na tych głosnikach moze byc problemem ze wzgledu na brak dołu , jednak usw barwe poszczególnych instrumentów , a wszedzie bedzie dobrze

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » piątek 06 kwie 2007, 19:32

...Master: nie mogłem się powstrzymać, strasznie daje po oczach.
opinia
a nie opinja...
Cytat z Miś-a

Tak słusznie. Jak człowieka przyprze to zapomina o regulaminie

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 06 kwie 2007, 19:32

Uleganie mitomanii i kupowanie w dzisiejszych czasach NS10 tylko dlatego, że były popularne uważam za absurd, ale to wcale nie jest tylko moje prywatne zdanie. Tak uważa 90% ludzi na światowych forach, poczytaj sobie choćby najstarszą grupę usenetową rec.audio.pro...
MB - takze sie z toba nie zgzadzam , byłem posiadaczem NS-10 , kilka lat temu je sprzedałem, niedawno kupiłem NS-10 raz jeszcze i wierz mi , nie mam zamiaru sie ich pozbywac [...]

Zatem z czym się dokładnie nie zgadzasz? Jak się ma Twoja sytuacja do mojego stwierdzenia, które zacytowałeś? Przydało by się trochę logiki

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » piątek 06 kwie 2007, 19:46

...

pięknie to ująłeś - hehehe - ale byłbym szczęśliwy gdyby polskie produkcje miały takie brzmienie - można by powiedzieć że osiągnęliśmy światowy standard (o 20 lat za późno - no ale lepiej późno niż wcale)...
Sorry , ale nie słyszałem polskiej produkcji , gdzie brzmienie było by chociaż w połowie tak dobre jak np. TOTO kapela z lat 80 tych

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » piątek 06 kwie 2007, 20:03

MB - takze sie z toba nie zgzadzam , byłem posiadaczem NS-10 , kilka lat temu je sprzedałem, niedawno kupiłem NS-10 raz jeszcze i wierz mi , nie mam zamiaru sie ich pozbywac [...]

Zatem z czym się dokładnie nie zgadzasz? Jak się ma Twoja sytuacja do mojego stwierdzenia, które zacytowałeś? Przydało by się trochę logiki ...
MB - dyskusja z tobą absolutnie nie ma sensu , będziesz strugał wariata a doskonale wiesz o co chodzi.
to ze tobie nie odpowiadają NS-10 nie znaczy ze to sa złe monitory , uważam ze Master maił racje zwracając Ci na to uwagę .
NS-10 trzeba poznać jak każde monitory , a nie spotkałem sie jeszcze z głośnikami na których możesz miksować z biegu :) Nie wazne jak sie nazywaja i ile kosztuja .

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » piątek 06 kwie 2007, 20:55

nie po monitorach sądzić ich bedziecie...

to kwestie w sumie juz osobiste, co kto lubi - nie rozumiem problemu - ja i wiele osob, w tym Mb nie kochamy ns10 - Wy bez nich sobie nie wyobrazacie pracy - i kazdy ma racje :)

a zalozyciel tematu odpowiedz juz dostal :)

peace

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » piątek 06 kwie 2007, 21:15

Ja tez nie cierpię brzmienia NS-ów i nie potrafiłbym na nich cokolwiek zmiksować, szybciej i sprawniej miksuje mi się chociażby na zwykłych behr B2031A ale znam ludzi (zwłaszcza starszej szkoły realizatorskiej) którzy malują na nich takie rzeczy, że szczęka opada...
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

atlantic

Post autor: atlantic » piątek 06 kwie 2007, 21:30

......

pięknie to ująłeś - hehehe - ale byłbym szczęśliwy gdyby polskie produkcje miały takie brzmienie - można by powiedzieć że osiągnęliśmy światowy standard (o 20 lat za późno - no ale lepiej późno niż wcale)...
Sorry , ale nie słyszałem polskiej produkcji , gdzie brzmienie było by chociaż w połowie tak dobre jak np. TOTO kapela z lat 80 tych ...
i dokładnie o tym mówię - czytam ten cały post i nadziwić się nie mogę jakich się używa fachowych sformułowań co do odsłuchu itd. a efekt finalny do pięt nie dorasta temu co robili sąsiedzi 20 lat wstecz

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » piątek 06 kwie 2007, 21:32

...Ja tez nie cierpię brzmienia NS-ów i nie potrafiłbym na nich cokolwiek zmiksować, szybciej i sprawniej miksuje mi się chociażby na zwykłych behr B2031A ale znam ludzi (zwłaszcza starszej szkoły realizatorskiej) którzy malują na nich takie rzeczy, że szczęka opada... ...
Nie ma doskonałych monitorów ,ale pokażcie mi doskonałe .... można nauczyć sie miksować nawet na jamniku, ja uważam ze NS-10 , nie sa najlepszymi monitorami do miksowania , ale sa bardzo dobre do ustawiania barwy poszczególnych instrumentów i to cały czas próbuje powiedzieć , bardzo łatwo jest na nich zlokalizować tzw.""PUCHE"" co nie jest takie łatwe na np.Genelec-kach ponieważ tam wszystko ładnie brzmi . łatwo jest ustawić proporcje instrumentów które grają w środku pasma " nawet bas , problemy zaczynają sie przy stopie , tutaj sie zgadzam potrzebna jest ""wyobraźnia " , ale np. na wokalu NS-10 pokazują wszystko gdzie na KRK V6 nie wiedziałem czy mam płakać czy sie targnąć .

ODPOWIEDZ