Akai MPC4000, czy warto?

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
sapi
Akai MPC4000, czy warto?

Post autor: sapi » niedziela 08 lut 2004, 23:09

No i jak myslicie ?

A moze MPC1000 juz jest kozacki ?

Czy sa jakies duze roznice poza oczywiscie mozliwosciami samplera?

jakie brzmeinie ?

Awatar użytkownika
wilsonpro

Re: Akai MPC4000, czy warto?

Post autor: wilsonpro » środa 21 kwie 2004, 19:42

na mpc1000 sie niebawilem,ale mam 4000 juz rok i uwarzam ze warto!

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » czwartek 22 kwie 2004, 17:43

mpc 4000 a 1000 to całkiem inna półka....zależy do czego potrzebujesz mpc-jeśli zamieżasz robić na tym sprzęcie cąłe aranże,bembny,sample itp,a także wykożystywać na koncertach, to mpc 4000 jest tutaj zdecydowanie bardzo kozystne....mpc 1000 ma ograniczoną liczbę nut w sekwencji - nawet w porównaniu do mpc2000xl-4 razy mniej :( mpc 1000 zda się w takim przypadku gdy dużo robisz na komputerze lub jakiejs stacji roboczej,i chcesz na mpc grac tylko bebny,zadko sample,a cąłe aranże składać gdzie indziej...jest to bardzo dobre uzupełnienie mpc 4000 - jesli potrzebujesz czegoś małego na koncerty to moze Ci wystarczyc,a jesli chcesz w pełni profesjonalny sampler to raczej lepiej sięgnąc do mpc 4000
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » czwartek 22 kwie 2004, 17:46

acha pytałeś o brzmienie i obsługe - brzmienie...hmm na mpc 1000 miałem okazje robic tylko bębny na imprezie,i nie zauważyłem jakiejś istotnej różnicy...mpc 1000 jak dla mnie ma troszke "pokopaną" obsługe,ale kwestia przyzwyczajenia napewno...
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl

Awatar użytkownika
mlodyGrzech

Post autor: mlodyGrzech » piątek 23 kwie 2004, 11:03

...

No i jak myslicie ?

A moze MPC1000 juz jest kozacki ?

Czy sa jakies duze roznice poza oczywiscie mozliwosciami samplera?

jakie brzmeinie ?...

coz za pytanie??:)

jesli wiesz do czego sluzy i do tego ma Ci sluzyc:) to bez wachania-warto..

Redakcja

Post autor: Redakcja » czwartek 09 wrz 2004, 22:12

...mpc 1000 jak dla mnie ma troszke "pokopaną" obsługe,ale kwestia przyzwyczajenia napewno...

Właśnie ukazała się nowa wersja bezpłatnego edytora do tego instrumentu MPC Pad 187:

http://news.harmony-central.com/Newp/2004/MPC-Pad-187-11.html

http://ieee.usask.ca/members/snorum/

Niestety, tylko dla posiadaczy Mac OS X 10.3.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
Spliff

Post autor: Spliff » środa 04 kwie 2007, 20:26

Jezeli potrzebujesz sampler ktory zalatwi ci "wszystko" to z pewnoscia MPC4000 jest wart uwagi. Jednak nalezy zastanowic sie jakich funkcji oczekujesz od takiego sprzetu. Nie wiem jak MPC1000 poniewaz nie mialem okazji na nim pracowac ale 4000 jest niesamowicie rozbudowane. Trudno nazwac to samplerem bo mozna zrobic na nim kawalek od samplingu po ostateczny mix z efektami i automatyzacja. Takze ja uzylbym bardziej okreslenia "Music Production Center" ktory to napis widnieje na mpc. Pracuje na MPC4000 juz 3 lata takze moglbym sie rozpisac ale nie wiem dokladnie jakie info bedzie tu przydatne.

Naswietle pare watkow dla ktorych 4000 warte jest tych pieniedzy. Na pewno filtry ktorych jest okolo 15 i pod wzgledem brzmienia sa niesamowite. Mozliwosc wstawienia cd-rom, standardowego dysku twardego na ktorym zapiszesz wszystkie projekty, rozszezenia pamieci operacyjnej do 128MB (z pewnoscia wystarczy). Ponadto dostepne sa karty rozszezajace (expansion boards): 8 in/out adat, 8 analog out, world clock + spdif oraz multi effect board. W przypadku ADAT 8 in/out i synchronizacji midi lub world clock MPC staje sie niesamowicie funkcjonalnym sprzetem. Interface usb z software AKSys przez ktory przerzucisz sample, programy i sekwencje. Q-linki ktore umozliwiaja real-time controlling. W sumie te wszystkie rzeczy mozna wyczytac na stronie AKAI ale naprawde sa to rzeczy dla ktorych warto.

Jest jeszcze wiele innych zalet MPC4000 ale moze zobaczmy jak zareagujecie na ten post i jakie pojawia sie zagadnienia.

Pozdrawiam
[addsig]
Trzeba rąbac!!!

Awatar użytkownika
B.J.

Post autor: B.J. » czwartek 05 kwie 2007, 08:51

...Jezeli potrzebujesz sampler ktory zalatwi ci "wszystko" to z pewnoscia MPC4000 jest wart uwagi. Jednak nalezy zastanowic sie jakich funkcji oczekujesz od takiego sprzetu. Nie wiem jak MPC1000 poniewaz nie mialem okazji na nim pracowac ale 4000 jest niesamowicie rozbudowane. Trudno nazwac to samplerem bo mozna zrobic na nim kawalek od samplingu po ostateczny mix z efektami i automatyzacja. Takze ja uzylbym bardziej okreslenia "Music Production Center" ktory to napis widnieje na mpc. Pracuje na MPC4000 juz 3 lata takze moglbym sie rozpisac ale nie wiem dokladnie jakie info bedzie tu przydatne.

Naswietle pare watkow dla ktorych 4000 warte jest tych pieniedzy. Na pewno filtry ktorych jest okolo 15 i pod wzgledem brzmienia sa niesamowite. Mozliwosc wstawienia cd-rom, standardowego dysku twardego na ktorym zapiszesz wszystkie projekty, rozszezenia pamieci operacyjnej do 128MB (z pewnoscia wystarczy). Ponadto dostepne sa karty rozszezajace (expansion boards): 8 in/out adat, 8 analog out, world clock + spdif oraz multi effect board. W przypadku ADAT 8 in/out i synchronizacji midi lub world clock MPC staje sie niesamowicie funkcjonalnym sprzetem. Interface usb z software AKSys przez ktory przerzucisz sample, programy i sekwencje. Q-linki ktore umozliwiaja real-time controlling. W sumie te wszystkie rzeczy mozna wyczytac na stronie AKAI ale naprawde sa to rzeczy dla ktorych warto.

Jest jeszcze wiele innych zalet MPC4000 ale moze zobaczmy jak zareagujecie na ten post i jakie pojawia sie zagadnienia.

Pozdrawiam
...
No prosze, prosze jak na każdym szanującym się forum nie mogło zabraknąć marketingu partyzanckiego.

Wracajać do tematu chciałbym spytać jakie rodzaje muzyki tworzycie na 4000? Napewno do hip-hopu jest idealny korzystają z niego najlepsi producenci "czarnech rytmów" , ale jestem ciekawy jak się sprawdza przy produkcji innych gatunków.
)))-------D'n'B-------->

Pine

Post autor: Pine » czwartek 05 kwie 2007, 12:22

Akai mpc jest dla mnie na tą chwila najprostrzym i najlepszym seqwencerem do produkcji akurat używam akai mpc 2000 xl + 8 analog out + eb16 + mikser analogowy.Muzyka jaka produkuje to wszelkie odmiany elektronicznych dzwieków industral experimental techno.
MPC 4000 byłoby napewno wielka przesiadką ale wiąże sie to z dużymi kosztami.
1000 jest troszke okrojoną wersja i chyba posiada gorsze filtry chociaż jest EQ czego nie ma znow w 2000 xl.Wszystko ma swoje plusy i minusy kwestia jak i do czego chcemy użyć akai.
Ja napewno nie przesiade sie na 1000 moze kiedys na 4000.

Logic express 8,RME FF400, Akai Mpc2000xl,Virus Ti,Roland JP8000,FM 8,Surge,Tc Electronic Finalizer,Tl Audio 5013 mk2, 2 x 1176 clone, 2 x pultec clone,SSL4000 bus compressor clone with external sidechain,
2176 Stereo Clone.

Awatar użytkownika
Spliff

Post autor: Spliff » czwartek 05 kwie 2007, 14:34

No prosze, prosze jak na każdym szanującym się forum nie mogło zabraknąć marketingu partyzanckiego.

---Mylisz sie B.J.

[addsig]
Trzeba rąbac!!!

ODPOWIEDZ