Nowy Digidesign 003?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
FeNoL
Nowy Digidesign 003?

Post autor: FeNoL » niedziela 18 mar 2007, 10:59

Witajcie

Czy słyszeliście już coś o nowym ProToolsie 003?
Producent sporo mówi o poprawionych preampach
i innych nowościach, ale mnie interesują opinie
pierwszych użytkowników.

Pytam bo trfiłem na ciekawą promocję wymiany
mojego starego Cubusia i interfejsu na 003.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Master

Re: Nowy Digidesign 003?

Post autor: Master » niedziela 18 mar 2007, 11:46

Z tego co sie orietuje , to zmiany w nowym 003 sa raczej natury kosmetycznej , według mnie niema sie czym podniecac .

FeNoL

Post autor: FeNoL » poniedziałek 19 mar 2007, 21:35

...Z tego co sie orietuje , to zmiany w nowym 003 sa raczej natury kosmetycznej , według mnie niema sie czym podniecac . ...

Przyjżałem sie parametrom technicznym nowego 003. Wersja rakowa ma kilka istotnych zmian a pełna ma ich jeszcze więcej.
Mnie jednak interesują opinie na temat preampów, które w 002 były najsłabszym ogniwem ;) a w 003 podobno są znacznie lepsze.

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » poniedziałek 19 mar 2007, 21:46

Mnie jednak interesują opinie na temat preampów, które w 002 były najsłabszym ogniwem ;) a w 003 podobno są znacznie lepsze.

...
No to gratulacje dla Digidesign,ze nareszcie po tylu latach potraktowali powaznie swoich uzytkownikow,chociaz jak wychodzil 002 to tez byly ohy i ahy nad tym ze lepsze sa preampy i przetworniki niz w 001 i tak w kazdej wersji jest lepiej od poprzedniej,kazda jest drozsza od poprzedniej a tak naprawde to i tak odstaje jakosciowo od konkurencji no i ta cena,ktora najbarzdiej mnie wkurza,co innego jak cos kosztuje umiarkowanie i jest sredniej jakosci ale jak cena jest z kosmosu jakosc srednia a wszyscy patrza na te urzadzenia jak na panaceum na najlepsze nagrania swiata,bo to w koncu PRO TOOLS,pytanie:i co z tego ze protools jak kulawy.
[addsig]

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » wtorek 20 mar 2007, 00:11

......Z tego co sie orietuje , to zmiany w nowym 003 sa raczej natury kosmetycznej , według mnie niema sie czym podniecac . ...

Przyjżałem sie parametrom technicznym nowego 003. Wersja rakowa ma kilka istotnych zmian a pełna ma ich jeszcze więcej.

...
Proponuje poczytac opinje na zagranicznych forach o jak to nazwałes ""Istotnych zmianach "" a nie tutaj . tutaj nikt Ci nie odpowie na to pytanie .

np. TUTAJ dowiesz sie wiecej :)

Awatar użytkownika
Spliff

Post autor: Spliff » środa 04 kwie 2007, 18:48

Wydaje mi sie ze interface digidesign ma sens tylko w studiach duzego formatu kiedy to w gre wchodzi system HD warty dziesiatki tysiecy zlotowek. Poco komu 002 czy 003? Dla 8 kanalow? I to tylko po to zeby miec pro toolsa? Czemu nie m-audio z ProToolsem M-Powered za jedna piata ceny a duzo wiecej in/out?

Pozdrawiam
[addsig]
Trzeba rąbac!!!

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 04 kwie 2007, 19:09

Poco komu 002 czy 003? Dla 8 kanalow? I to tylko po to zeby miec pro toolsa? Czemu nie m-audio z ProToolsem M-Powered za jedna piata ceny a duzo wiecej in/out?

002/003 ma 18 I/O - podobnie jak najlepsze interfejsy M-Audio, to jest intencjonalne ograniczenie oprogramowania i PT LE i PT M-powered, podobnie jak ograniczona jest zlosliwie ilosc sladow (pomijam potencjalna teoretyczna mozliwosc pracy z wieloma ADATami z cyfrowym "wieloadatowym" interfejsem M-Audio - to chyba wypadek przy pracy). Rownie "prawdziwa" jest druga czesc wypowiedzi - jedna piata starej oficjalnej ceny digi 002 rack to kosztuje, owszem, ale sam program Pro-Tools M-powered, a interfejs za darmo nie jest.

Awatar użytkownika
Spliff

Post autor: Spliff » czwartek 05 kwie 2007, 16:12

002/003 ma 18 I/O - podobnie jak najlepsze interfejsy M-Audio, to jest intencjonalne ograniczenie oprogramowania i PT LE i PT M-powered, podobnie jak ograniczona jest zlosliwie ilosc sladow (pomijam potencjalna teoretyczna mozliwosc pracy z wieloma ADATami z cyfrowym "wieloadatowym" interfejsem M-Audio - to chyba wypadek przy pracy). Rownie "prawdziwa" jest druga czesc wypowiedzi - jedna piata starej oficjalnej ceny digi 002 rack to kosztuje, owszem, ale sam program Pro-Tools M-powered, a interfejs za darmo nie jest....

Rzeczywiscie z in/out zagalopowalem sie - masz racje, tyle samo co M-Audio Firewire 1814. Co do oprogramowania to kupujac 002/003 dostajesz PT LE ktory jest podobnie ograniczony jak M-Powered ( 32 slady na raz)- nie widze roznicy. Co do ceny jedna piata to rzeczywiscie byla przesada- powiedzmy jedna druga.
Nie mowie ze M-Audio jest lepsze od Digi bo z pewnoscia nie jest. Pytanie czy jest lepsze dwa razy tak jak jego cena?

Czy teraz w porzadku?

Pozdrawiam
[addsig]
Trzeba rąbac!!!

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 05 kwie 2007, 18:21

Rzeczywiscie z in/out zagalopowalem sie - masz racje, tyle samo co M-Audio Firewire 1814.

Wlasnie

Co do oprogramowania to kupujac 002/003 dostajesz PT LE ktory jest podobnie ograniczony jak M-Powered ( 32 slady na raz)- nie widze roznicy.

W ilosci sladow nie ma roznicy, 32mono/48stereo za doplata, mi chodzilo o niepotwierdzone (z wiarygodnego zrodla na razie przynajmniej) plotki o tym, ze Pro-Tools M-powered we wspolpracy z interfejsem ProFire Lightbridge umozliwia wykorzystanie wszystkich adatowych 32 I/O Jakos nie chce mi sie wierzyc, tym bardziej, ze wyraznie pisza na stronie tego interfejsu, ze "Pro Tools M-Powered currently supports a maximum of 18 simultaneous inputs and outputs", ale kto wie...

Co do ceny jedna piata to rzeczywiscie byla przesada- powiedzmy jedna druga.
Nie mowie ze M-Audio jest lepsze od Digi bo z pewnoscia nie jest. Pytanie czy jest lepsze dwa razy tak jak jego cena?

Czy teraz w porzadku?

Nie

Jeden sklep, ktory wszystko ma, Thomann. Tam mamy:
PT M-powered - 269 euro
1814 - 488 euro
Czyli razem system M-audio - 757 euro

W tym samym sklepie digi002 rack kosztuje 888 euro.

Jakby nie liczyc, do polowy daleko, ale to nie wszystko - interfejs 1814 jest zasadniczo ubozszy w przedwzmacniacze i wyjscia w porownaniu do digi002, a oprogramowanie PT M-powered jest "gole", podczas gdy systemy digi w najprostszej i najtanszej konfiguracji maja pare fajnych wtyczek i programow, wprawdzie w wersjach LE i inaczej okrojonych, ale jednak.

Jakbym mial wybierac, to raczej system digi jest korzystniejszy

Awatar użytkownika
Spliff

Post autor: Spliff » piątek 06 kwie 2007, 13:58

Taki do konc goly to nie jest.W standardzie sa Bundle Plug-ins. Sa tam wszystkie typowe efekty ale np. multi-tap delay dostepny jest tylko w procesach destruktywnych nad czym strasznie ubolewam.Wydaje mi sie ze sa tam te same wtyczki co w podstawowym LE.

Powiedz co w przypadku polaczenia dwoch takich interfacow, czy powstala by mozliwosc kozystania z wejsc/wyjsc digi i m-audio w tym samym czasie?

Druga rzecz to slyszalem ze m-audio ma jakies "przejsciowki" ktore umozliwiaja podlaczenie pod gniazda mikrofonowe zwyklych sprzetow line. Czy jest to zwykly DI box czy tez m-audio znalazlo inne rozwiazanie?

Pozdrawiam.
[addsig]
Trzeba rąbac!!!

ODPOWIEDZ