Akustyk/realizator - da się z tego wyżyć?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Miłaszewski
Re: Akustyk/realizator - da się z tego wyżyć?

Post autor: Miłaszewski » czwartek 29 mar 2007, 22:35

Na zakończenie chcę podziękować wszystkim, dzięki którym pojęcie zawodowego dźwiękowca i realizatora w Polsce będzie znaczyć to samo co dźwiękowiec w LA czy USA.
sprawdzilem na mapie, LA jest w USA! :)
[addsig]

Awatar użytkownika
midishiner

Post autor: midishiner » czwartek 29 mar 2007, 22:42

...Na zakończenie chcę podziękować wszystkim, dzięki którym pojęcie zawodowego dźwiękowca i realizatora w Polsce będzie znaczyć to samo co dźwiękowiec w LA czy USA.
sprawdzilem na mapie, LA jest w USA! :)
...

nom. Gratuluję sprytu

fajna muza na Myspace, podoba mi się głos wokalistki
Lucas May On Tour
5-21.V.2009

Awatar użytkownika
Veron

Post autor: Veron » czwartek 29 mar 2007, 23:42

Ja będę się starał dostać w tym roku na Inżynierię Dźwięku na AGH. Zobaczymy jak to będzie, a może kiedyś będę robił o czym marzę. A jeśli nie to zawsze można coś innego robić z tytułem inżyniera w kraju gdzie liczą się literki przed nazwiskiem, nie kierunek ukończonych studiów. Życzę powodzenia Mareczku
Brak pomysłu w tej chwili...

kami

Post autor: kami » piątek 30 mar 2007, 08:44

...Ja będę się starał dostać w tym roku na Inżynierię Dźwięku na AGH. Zobaczymy jak to będzie, a może kiedyś będę robił o czym marzę. A jeśli nie to zawsze można coś innego robić z tytułem inżyniera w kraju gdzie liczą się literki przed nazwiskiem, nie kierunek ukończonych studiów. Życzę powodzenia Mareczku ...
wiesz kto wynalazł zarówkę??
miał trzy klasy podstawówki!!!!!!!!!!!!
zapomnij o szkołachj!!!!!!!!
hey..
jestem entuzjastą realizacji komputerowej

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » piątek 30 mar 2007, 12:00

hey.....
Chłopie, ty się 'słyszysz'?
drummer

Awatar użytkownika
_marek

Post autor: _marek » niedziela 01 kwie 2007, 19:15

hey.....

A o kim mówisz?? Tomsonie czy jakimś tam... innym?? nie wiem który to z nich ponoc miał te 3 klasy, ale wiem, że Thomson nie wynalaz zarowkił, tylko w 50% ukradł patent wynalazcy lampy elektronowej, który skupił się na celach elektronicznych związanych z przetwarzaniem sygnałów, a nie wpadł na pomysł, że "świecąca bańka" może być jednym z najważniejszych wynalazków świata...

Poza tym odstawmy na bok romantyczne marzenia o ideach i pięknym świecie, zajmijmy się światem realnym...polskim.

mts_a4

Post autor: mts_a4 » poniedziałek 02 kwie 2007, 02:23

Ja będę się starał dostać w tym roku na Inżynierię Dźwięku na AGH. Zobaczymy jak to będzie, a może kiedyś będę robił o czym marzę. A jeśli nie to zawsze można coś innego robić z tytułem inżyniera w kraju gdzie liczą się literki przed nazwiskiem, nie kierunek ukończonych studiów. Życzę powodzenia Mareczku

inzynierie dzwieku na agh? chodzi ci chyba o kierunek "mechanika i budowa maszyn" na wydziale "inzynierii mechanicznej i robotyki". po trzech latach mozesz sobie obrac specjalizacje [o ile nie bedzie to zalezne od twojej sredniej ...i o ile jej nie zlikwiduja do tego czasu] "wibroakustyka i inzynieria dzwieku". sam wskoczylem w to bagno i czasem nie wiem czy sie smiac czy plakac. poki co procz standardowych przedmiotow na uczelni technicznej - matma i fizyka ucze sie o strukturze huty i wielu innych ciekawostek zwiazanych ze stala. na twoim miejscu grubo bym sie zastanowil bo jest to jeden z najciezszych kierunkow na agh a ta specjalizacja jedynie ociera o dziedzine o jaka [tak mi sie wydaje] tobie chodzi. z tego co slyszalem inzynierowie dzwieu po tym kierunku zajmuja sie kontrola pracownikow w miejscach gdzie wystepuje duze natezenie dzwieku. w skrocie sprawdzasz czy aby na pewno maja korki w uszach co by im sie nic zlego ze sluchem nie stalo [ironizujac po trochu rzecz jasna ale podobno duzo w tym prawdy]. mimo wszystko mam nadzieje, ze nie przejade sie na tym tak bardzo bo nie mam zamiaru zmieniac kierunku, szkoda czasu i pieniedzy jaki wlozylem w to juz do tej pory. licze na to, ze zalapie sie na przedmiot obieralny "montaz nagran" na 4 roku i bede mogl powiedziec, ze to mialo sens. do tej pory. tak czy siak do tego czasu planuje wybudowac studio samodzielnie milo wiec bedzie gdy taka specjalizacja okazala sie tylko powtorka wiadomosci zdobytych na wlasnych doswiadczeniach :] eh.. zobaczymy co przyinesie czas. ale drugi raz bym tego nie wybral. na chwile obecna jakakolwiek tworczosc poszla prawie calkowicie na bok. wolalbym uczyc sie czegos lzejszego i skupiac bardziej na pasji.

Awatar użytkownika
Jurek1971
Kontakt:

Post autor: Jurek1971 » poniedziałek 02 kwie 2007, 10:11

...wiesz kto wynalazł zarówkę??
A o kim mówisz?? Tomsonie czy jakimś tam... innym?? nie wiem który to z nich ponoc miał te 3 klasy, ale wiem, że Thomson nie wynalaz zarowkił, tylko w 50% ukradł patent wynalazcy lampy elektronowej [...]

Gwoli ścisłości, żarówkę wynalazł niejaki Edison, który oficjalną edukację pożegnał w wieku 10 lat:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Thomas_Alva_Edison

Wśród wielu cech, które są potrzebne do zdziałania czegoś nieprzeciętnego, nie widzę szkolnej czy uniwersyteckiej edukacji. Liczy się pasja, determinacja, czasem trochę talentu ...

Awatar użytkownika
_marek

Post autor: _marek » poniedziałek 02 kwie 2007, 14:06

A o kim mówisz?? Tomsonie czy jakimś tam... innym?? nie wiem który to z nich ponoc miał te 3 klasy, ale wiem, że Thomson nie wynalaz zarowkił, tylko w 50% ukradł patent wynalazcy lampy elektronowej [...]

Gwoli ścisłości, żarówkę wynalazł niejaki Edison, który oficjalną edukację pożegnał w wieku 10 lat:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Thomas_Alva_Edison

Wśród wielu cech, które są potrzebne do zdziałania czegoś nieprzeciętnego, nie widzę szkolnej czy uniwersyteckiej edukacji. Liczy się pasja, determinacja, czasem trochę talentu ...

...
Przepraszam, wpadka.. to Fleming dołożył anodę do żarówki Edisona, a Edison tak się podniecił faktem, że żarówka świeci, że już nie badał dalej zjawiska termoemisji, które wykorzystał Fleming.:)

Ale mniejsza o to i jednak dobrze by było trzymać sie tematu:)
Pozdrawiam
P.S teraz to juz nie wiem kogo sluchać, jedni mówią spoko dasz rade, musisz tylko byc dobry, inni mówią jak pojdziesz na te studia to guano się dowiesz..
Powiedzcie mi jeszcze, czy można uprawiać ten zawód nie marząc o nim, tzn. z konieczności, bo nic innego nie znalazłem, czy to raczej profesja, która nie może być zastępnikiem.
Wydaje mi się, że jak się ma układy albo jak pracodawca nie ma pojęcia o tym i wydaje mu się, że jego "akustyk" jest dobry, to można nawet pracować jako taki właśnie "AKUSTYK/REALIZATOR". Wczoraj byłem tego świadkiem :)

Awatar użytkownika
Veron

Post autor: Veron » poniedziałek 02 kwie 2007, 16:51

...Ja będę się starał dostać w tym roku na Inżynierię Dźwięku na AGH. Zobaczymy jak to będzie, a może kiedyś będę robił o czym marzę. A jeśli nie to zawsze można coś innego robić z tytułem inżyniera w kraju gdzie liczą się literki przed nazwiskiem, nie kierunek ukończonych studiów. Życzę powodzenia Mareczku

inzynierie dzwieku na agh? chodzi ci chyba o kierunek "mechanika i budowa maszyn" na wydziale "inzynierii mechanicznej i robotyki". po trzech latach mozesz sobie obrac specjalizacje [o ile nie bedzie to zalezne od twojej sredniej ...i o ile jej nie zlikwiduja do tego czasu] "wibroakustyka i inzynieria dzwieku". sam wskoczylem w to bagno i czasem nie wiem czy sie smiac czy plakac. poki co procz standardowych przedmiotow na uczelni technicznej - matma i fizyka ucze sie o strukturze huty i wielu innych ciekawostek zwiazanych ze stala. na twoim miejscu grubo bym sie zastanowil bo jest to jeden z najciezszych kierunkow na agh a ta specjalizacja jedynie ociera o dziedzine o jaka [tak mi sie wydaje] tobie chodzi. z tego co slyszalem inzynierowie dzwieu po tym kierunku zajmuja sie kontrola pracownikow w miejscach gdzie wystepuje duze natezenie dzwieku. w skrocie sprawdzasz czy aby na pewno maja korki w uszach co by im sie nic zlego ze sluchem nie stalo [ironizujac po trochu rzecz jasna ale podobno duzo w tym prawdy]. mimo wszystko mam nadzieje, ze nie przejade sie na tym tak bardzo bo nie mam zamiaru zmieniac kierunku, szkoda czasu i pieniedzy jaki wlozylem w to juz do tej pory. licze na to, ze zalapie sie na przedmiot obieralny "montaz nagran" na 4 roku i bede mogl powiedziec, ze to mialo sens. do tej pory. tak czy siak do tego czasu planuje wybudowac studio samodzielnie milo wiec bedzie gdy taka specjalizacja okazala sie tylko powtorka wiadomosci zdobytych na wlasnych doswiadczeniach :] eh.. zobaczymy co przyinesie czas. ale drugi raz bym tego nie wybral. na chwile obecna jakakolwiek tworczosc poszla prawie calkowicie na bok. wolalbym uczyc sie czegos lzejszego i skupiac bardziej na pasji....
Wiem, że tego właśnie będę się uczył przez te pierwsze lata. Mam zamiar obrać drogę taką jak Ty. Jakbyś mógł to skontaktuj się ze mną, mam kilka pytań. Mój adres filipwrona@op.pl
Brak pomysłu w tej chwili...

ODPOWIEDZ