Czy instalować dodatkowe kodeki?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
AllShotgun
Czy instalować dodatkowe kodeki?

Post autor: AllShotgun » niedziela 01 kwie 2007, 01:59

Mam taki dylemet czy przy nagrywaniu instalowac codeki czy pracowac na "czystym kompie" domyślam się że codeki zmnieniaja sygnał. Jak wy to robicie ?
Pozdrawiam.
Cześc jestem gitarzystą już 13 lat i studentem dzienikarstwa. Bardzo lubie home-recording, mam E-mu 0404...

Zbynia

Re: Czy instalować dodatkowe kodeki?

Post autor: Zbynia » niedziela 01 kwie 2007, 05:23

kodeki?a na jaka cholere ci kodeki?do czego?wiekszosc programow ma rendering w mp3.....nagrywac na kompie w mp3 tylko idiota moze(moze kazdy ale idiota nagra)
do programu?

podstawa jest od zawsze wav!!!

i nie dlatego ze ktos sobie wymyslil(wav=aiff dla maca)

Awatar użytkownika
AndrevanAngel

Post autor: AndrevanAngel » niedziela 01 kwie 2007, 10:19

No a co jeżeli ktoś chce zgrać utwór do mp3 w 320 kbps? To przecież jest dobra jakość a na komputerze zajmie mniej miejsca niż wav. A także niektórzy mają problem z dyskiem twardym bo nie ma na nim z byt dużo miejsca. Pozdro

Awatar użytkownika
AndrevanAngel

Post autor: AndrevanAngel » niedziela 01 kwie 2007, 10:22

No ale z drugiej strony patrząc wav. był/jest zawsze standardem do zgrywania utworów.

richtig

Post autor: richtig » niedziela 01 kwie 2007, 12:42

Jak już musisz kompresować to zastosuj kompresję bezstratną. Flac, ape itp. Wydajność trochę mniejsza niż mp3, ale za to NIC nie tracisz.
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » niedziela 01 kwie 2007, 14:48

...Mam taki dylemet czy przy nagrywaniu instalowac codeki czy pracowac na "czystym kompie" domyślam się że codeki zmnieniaja sygnał. Jak wy to robicie ?

Pozdrawiam....

Mówimy o pracy w programie do edycji dzwieku?

No a co jeżeli ktoś chce zgrać utwór do mp3 w 320 kbps? To przecież jest dobra jakość a na komputerze zajmie mniej miejsca niż wav. A także niektórzy mają problem z dyskiem twardym bo nie ma na nim z byt dużo miejsca. Pozdro

W przypadku pracy z programami audio wiekszosc ma export do mp3 (nie trzeba zadnyc kodeków, chyba z do odglądania filmów mpeg-4, hehe).

Ofszem mozna kompresowac do woli pliki muzyczne dowolnie, ale o co ci chodzi? Czy chodzi ci o kompresowanie własnych produkcji? A gdzie archiwalizacja?

Ogolnie, to nie rozumiem tego wątku. Proszę autora o jakies wyjasnienie o co mu dokładnie chodzi - w kontekscie muzycznej pracy z audio.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » niedziela 01 kwie 2007, 14:50

Oczywistą sprawą jest że praca podczas produkcji utworu na skompresowanych plikach jest nieporozumieniem. Wiec w tym kontekscie odpowiedz już masz.

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 01 kwie 2007, 14:59

archiwizacja djozd archiwizacja :))))))

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » niedziela 01 kwie 2007, 15:02

...archiwizacja djozd archiwizacja :))))))...
aaaaa. To wiadomo. Plyty DVD nie są drogie. Archiwalizowac bestratnie, tylko i wyłącznie (na plyty DVD). Ewentualne kopie do szybkiego uzytku do prezentacji - MP3 z optymalnym bitrate lub inna alternatywna bezstratna.

Awatar użytkownika
AllShotgun

Post autor: AllShotgun » niedziela 01 kwie 2007, 15:17

DZIĘKUJE WSZYSTKIM ZA ODPOWIEDZI. CHODZIŁO MI O CODEKI TAKIE ŻEBY MÓC OGLĄDAC AVI A WIECZOREM NAGRYWAC ŻYWE INSTRUMENTY. HAHA
POZDRAWIAM SEDECZNIE WSZYSTKICH
Cześc jestem gitarzystą już 13 lat i studentem dzienikarstwa. Bardzo lubie home-recording, mam E-mu 0404...

ODPOWIEDZ