Gwarancja i jej warunki

Tutaj można podyskutować na tematy związane z prawami autorskimi, produkcją i rozpowszechnianiem oraz wszelkie inne wymagające wiedzy prawniczej.
Awatar użytkownika
ars
Gwarancja i jej warunki

Post autor: ars » czwartek 29 mar 2007, 17:02

Witam serdecznie.
Nie tak dawno opisywałem
problem z padami w akai mpc 1000, dziś postanowiłem sprzęt najzwyczajniej w świecie wysłać na naprawe gwarancyjną. Jako że sprzęt z audiostacji sprowadził mi sklep muzyczny w którym dokonałem ów zakupu zleciłem sklepowi wysyłke urządzenia do serwisu audiostacja. Wszystko by było normalne gdyby nie jeden fakt. W jedym z punktów w warunkach gwarancji napisane było coś na wzór "sprzęt w okresie gwarancyjnym wysyłany oraz odbierany po naprawie jest na koszt wysyłającego".
Czy to nie jest aby chore? czy ktoś orientujący się w prawie konsumenta może mi odpowiedzieć czy jest to zgodne z prawem?. Dodam że jeśli nie podpisał bym się pod tymi warunkami gwarancji w innym punkcie pisze "Gwarancja jest nie ważna bez podpisu właściciela" lub coś bardzo podobnego. W takim razie zostałem zapędzony w kozi róg. Strasznie zawiodłem się na firmie audiostacja, takie traktowanie klienta podczas gwarancji. Aż strach mi myśleć co może być po okresie gwarancyjnym.

Zbynia

Re: Gwarancja i jej warunki

Post autor: Zbynia » czwartek 29 mar 2007, 20:38

podpis ma byc to raz i tu jest wszystko ok

a ze wysylki na koszt kupujacego - coz wszystko zalezy od firmy - i ta ktorej bardzo zalezy na klientach nie pobiera za to oplat.....

Marcus

Post autor: Marcus » piątek 30 mar 2007, 10:59

Oj nie chce się skorzystać z google, oj nie chce .
Tutaj znajdziesz dobry opis przysługujących ci praw.

gwarancja, rękojmia, zwrot ...

Powodzenia

Awatar użytkownika
havier3

Post autor: havier3 » piątek 30 mar 2007, 11:12

...Witam serdecznie.
Nie tak dawno opisywałem
problem z padami w akai mpc 1000, dziś postanowiłem sprzęt najzwyczajniej w świecie wysłać na naprawe gwarancyjną. Jako że sprzęt z audiostacji sprowadził mi sklep muzyczny w którym dokonałem ów zakupu zleciłem sklepowi wysyłke urządzenia do serwisu audiostacja. Wszystko by było normalne gdyby nie jeden fakt. W jedym z punktów w warunkach gwarancji napisane było coś na wzór "sprzęt w okresie gwarancyjnym wysyłany oraz odbierany po naprawie jest na koszt wysyłającego".
Czy to nie jest aby chore? czy ktoś orientujący się w prawie konsumenta może mi odpowiedzieć czy jest to zgodne z prawem?. Dodam że jeśli nie podpisał bym się pod tymi warunkami gwarancji w innym punkcie pisze "Gwarancja jest nie ważna bez podpisu właściciela" lub coś bardzo podobnego. W takim razie zostałem zapędzony w kozi róg. Strasznie zawiodłem się na firmie audiostacja, takie traktowanie klienta podczas gwarancji. Aż strach mi myśleć co może być po okresie gwarancyjnym....
Hehehe - ja też miałęm historię z audio....ją i nie należałą ona do najprzyjemniejszych - mianowicie zakupiłem kartę RME i przysłali mi wadliwą (nie działała od pierwszego włączenia). WIem że w takiej sytuacji sprzęt wymienia się od ręki, toteż odesłałem ją do wymiany. Pan z audi.....cji poinformował mnie natomiast że nie wymienią mi karty gdyż widać na niej ślady użytkowania (chodziło o drobinki kurzy i ryskę na śledziu która zawsze powstaje po włożeniu cześci w płytę główną). Mogą mi natomiast wysłać ją do naprawy do Niemiec i za 3 tygodnie odeślą ją naprawioną Słabo co??!! Woziłem się z nimi 2 tygodnie, aż w końcu przysłali nowy egzemplarz...od tej pory omijam ten sklep z daleka. Jedna rada: NIgdy nie odysłaj w takiej sytuacji sprzętu bezpośrednio do dystrybutora, tylko do sklepu gdzie zrobiłeś zakup - to oni mają obowiązek zająć się sprawą. Jeśli chodzi o koszty wysyłki to faktycznie zależy to od sklepu. W auido....cji wyśmiali mnie jak się upomniałem. I tu - duży PLUS i ukłon w stronę NovaMusic, która naprawiając błędy dystrybutora oddali mi pieniądze.

Awatar użytkownika
havier3

Post autor: havier3 » piątek 30 mar 2007, 11:15

...Witam serdecznie.
Nie tak dawno opisywałem
Czy to nie jest aby chore? czy ktoś orientujący się w prawie konsumenta może mi odpowiedzieć czy jest to zgodne z prawem?. Dodam że jeśli nie podpisał bym się pod tymi warunkami gwarancji w innym punkcie pisze "Gwarancja jest nie ważna bez podpisu właściciela" lub coś bardzo podobnego. W takim razie zostałem zapędzony w kozi róg. Strasznie zawiodłem się na firmie audiostacja, takie traktowanie klienta podczas gwarancji. Aż strach mi myśleć co może być po okresie gwarancyjnym....
Aha...jeszcze jedno - jeżeli uznają CI gwarancję to muszą odesłać CI sprzęt na ich koszt. Po prostu muszą.

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » piątek 30 mar 2007, 11:34

Jest jeszcze temat, że towar kupiony przez internet mozna zwrocic sprzedawcy (do określonego czasu) bez podania przyczyn i ten ma obowiązek zwrócic kase.
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

Awatar użytkownika
havier3

Post autor: havier3 » piątek 30 mar 2007, 12:51

...Jest jeszcze temat, że towar kupiony przez internet mozna zwrocic sprzedawcy (do określonego czasu) bez podania przyczyn i ten ma obowiązek zwrócic kase....
Dokładnie 10 dni

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » piątek 30 mar 2007, 13:02

Dokładnie 10 dni...
A jesli nie informują o tej mozliwości to czas wydluza sie do 30 dni
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

Awatar użytkownika
havier3

Post autor: havier3 » piątek 30 mar 2007, 13:14

...Dokładnie 10 dni...
A jesli nie informują o tej mozliwości to czas wydluza sie do 30 dni...
Czyli dobrze jest wyłączyć telefon

Awatar użytkownika
ars

Post autor: ars » piątek 30 mar 2007, 13:17

......Witam serdecznie.
Nie tak dawno opisywałem
Aha...jeszcze jedno - jeżeli uznają CI gwarancję to muszą odesłać CI sprzęt na ich koszt. Po prostu muszą....
No nie wiem, jak wspomniałem że by punkt który mówił co innego pod którym musiałem się podpisać bo inaczej w ogóle gwarancja nie była by ważna. Chora ta polityka w audiostacji, myślałem że czasu PRL już przeminęły. Dziś każdy zabiega o klienta. Cóż, są monopolistami w polsce na dystrybucje w Polsce Akai i kilku innych firm i to twardo wykorzystują.

ODPOWIEDZ