Waves L1 Ultramaximizer +

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
rb338
Re: Waves L1 Ultramaximizer +

Post autor: rb338 » czwartek 29 mar 2007, 23:34

...to sa te elementy (przykładowe) złego aranzu - raczej miksu, o ktorych moze myslal jeden z przedmowcow. Zly aranz to zle miksujace sie insstrumenty - np. gitara, fortepian,ale i to fachowcy obrobic potrafia :) ...

to w końcu aranż to miks czy aranż to aranż?
Tworzę muzykę jak narazie tylko i wyłącznie na PCecie. Cubase 3 + VST instruments... Emu 0404

Awatar użytkownika
rb338

Post autor: rb338 » czwartek 29 mar 2007, 23:37

Rozumiem to że - optymalnie zmiksowany utwor to taki gdzie jakość miksu nie umniejsza wartosci estetycznej aranżacji. Jedno z drugim ma scisły związek, bo jesli chcesz osiągnać dobrze brzmiący kawałek musisz go dobrze zaaranżować (mam na mysli dobrze zagrac, dobrze dobrac brzmienia, dobrze skomponować) a potem całość dobrze zmiksować. Jesli tego nie zrobisz a kawałek będzie dość gęsty a jednocześnie wymagasz od niego mocy - żaden limiter nie da sobie z tym rady. Nie osiągniesz głosnosci i energi - bo takiej nie ma w nagraniu. Jesli cos ci przesteruje i sie kaszani musisz popracowac nad miksem, czasem nawet zmianach w aranżacji. ...

teraz rozumiem! Chyba mam problem z miksowaniem... to nie takie łatwe jak myślałem
Tworzę muzykę jak narazie tylko i wyłącznie na PCecie. Cubase 3 + VST instruments... Emu 0404

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » czwartek 29 mar 2007, 23:48

......to sa te elementy (przykładowe) złego aranzu - raczej miksu, o ktorych moze myslal jeden z przedmowcow. Zly aranz to zle miksujace sie insstrumenty - np. gitara, fortepian,ale i to fachowcy obrobic potrafia :) ...

to w końcu aranż to miks czy aranż to aranż? ...
Pozniej to o co mi chodzilo zostalo rozwiniete ;)

problem zlego aranzu to wlasnie :
zły dobór instrumentów
zle ustawienie eq dla nich (np. podniesienie w stopie czy werblu tego samego co juz jest w basie)
zle uzycie kompresorów na insert
zbyt gesty aranz
zbyt malo roznic dynamicznych w muzyce (np. miedzy wybuchajacymi na 1 i 3 basie i stopie, a na 2 i4 werblem - jest w przerwach za glosno piano, pad, lub zbyt zmiazdzony wokal)
poglos na sumie a nie send

Powyzsze to moje obserwacje, a zwrocilem na to uwage bo 2 z tych punktów byly stalym moim bledem (lenistwo w kwestii poglosu, zbyt pomiazdzone kompresorami instrumenty)

Awatar użytkownika
rb338

Post autor: rb338 » piątek 30 mar 2007, 00:57

...(lenistwo w kwestii poglosu, zbyt pomiazdzone kompresorami instrumenty)...

Co rozumiesz przez "lenistwo w kwestii pogłosu"? Co do kompresora to czy zawsze się go uzywa w miksie?

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » piątek 30 mar 2007, 01:01

"lenistwo" w sensie - na sumie sie poglos zalozy i jakos tam cos trzepocze ) ale i np. dudni (bass w poglosie). Gdy da sie go na send to dzwiek zyskuje, ale trzeba podzialac wiecej - stad lenistwo, a czasem brak czasu. na szczescie nie jestem fanem dawania duzej ilosci poglosu, wiec spoko ;)

ompresor daje sie tam gdzie jest potrzebny, jak i bramke czy Eq.

napewno na instrumenty zwiazane z sekcjarytm oraz soliste, na padziki niekoniecznie itd. - polecam tu lekture archiwum oraz googlowanie )

Awatar użytkownika
rb338

Post autor: rb338 » piątek 30 mar 2007, 01:12

..."lenistwo" w sensie - na sumie sie poglos zalozy i jakos tam cos trzepocze ) Gdy da sie go na send to dzwiek zyskuje, ale trzeba podzialac wiecej - stad lenistwo, a czasem brak czasu. na szczescie nie jestem fanem dawania duzej ilosci poglosu, wiec spoko ;)

ompresor daje sie tam gdzie jest potrzebny, jak i bramke czy Eq.

napewno na instrumenty zwiazane z sekcjarytm oraz soliste, na padziki niekoniecznie itd. - polecam tu lekture archiwum oraz googlowanie )...

po co na sumie pogłos??? A czy nie lepiej dać pogłos na insert niż na send? Ja tez nie jestem fanem dużej ilości pogłosu ale i tak go używam bo dźwięk jest ładniejszy ;)

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » piątek 30 mar 2007, 02:39

juz na sumie logiczniejszy niz na insercie ;)

powinien byc na send - sproboj

kami

Post autor: kami » piątek 30 mar 2007, 08:35

...... to twoj numer nie jest optymalnie zmisowany.

co rozumiesz przez "optymalnie zmiksowany"?...
Rozumiem to że - optymalnie zmiksowany utwor to taki gdzie jakość miksu nie umniejsza wartosci estetycznej aranżacji. Jedno z drugim ma scisły związek, bo jesli chcesz osiągnać dobrze brzmiący kawałek musisz go dobrze zaaranżować (mam na mysli dobrze zagrac, dobrze dobrac brzmienia, dobrze skomponować) a potem całość dobrze zmiksować. Jesli tego nie zrobisz a kawałek będzie dość gęsty a jednocześnie wymagasz od niego mocy - żaden limiter nie da sobie z tym rady. Nie osiągniesz głosnosci i energi - bo takiej nie ma w nagraniu. Jesli cos ci przesteruje i sie kaszani musisz popracowac nad miksem, czasem nawet zmianach w aranżacji. ...
masz rację.!! DJOZD
i tu jest cała filozofia ...nieraz udało mi się w wersiach demo..
przy poukładanej aranżacji i przy dynamicznych dźwiękach
nic praktycznie nie robić!!
hjey.. .kami
jestem entuzjastą realizacji komputerowej

Awatar użytkownika
rb338

Post autor: rb338 » piątek 30 mar 2007, 10:33

...juz na sumie logiczniejszy niz na insercie ;)

powinien byc na send - sproboj...

hmm... wydaje mi się że to wszystko to i tak jest kwestią eksperymentu... choć nigdy bym go nie dał na sume ;)

Awatar użytkownika
rb338

Post autor: rb338 » piątek 30 mar 2007, 10:35

masz rację.!! DJOZD
i tu jest cała filozofia ...nieraz udało mi się w wersiach demo..
przy poukładanej aranżacji i przy dynamicznych dźwiękach
nic praktycznie nie robić!!
hjey.. .kami...

mi raz też tak się udało ;) i do dziś nie wiem jak jak to zrobiłem...

ODPOWIEDZ