Witam
Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem kupna dętego kontrolera midi yamaha wx5. Temat dętych kontrolerów midi ogólnie jest dość niszowy, ciężko znaleźć coś po polsku na ten temat, wobec czego mam kilka pytań z nim związanych, zwłaszcza do grających na nich użytkowników forum. Uwaga ogólna - mam zamiar wykorzystywać kontroler przede wszystkim podczas pracy z komputerem.
Pytania:
1.czy wydobywanie dźwięku obywa się w sposób analogiczny do tego który stosuje się w przypadku klarnetu/saksofonu? czyli czy warunkiem prawidłowego wydobycia dźwięku jest prawidłowa praca przepony, odpowiednie ułożenie ust. itp.? czy też po prostu „dmucha się” a dźwięk „wychodzi” – pytam bo wiele lat temu grałem na klarnecie i mam pewne obawy „kondycyjne”
2.czy kondycja ma bezpośredni związek z jakością wydobywanego dźwięku ?
3.czy wx 5 posiada ustnik zbliżony do tego który jest w saksofonie/klarnecie czy też jest to jakaś rurka ew coś podobnego? a jeśli jest to coś w rodzaju ustnika to czy używa się stroików ?
4.w jaki sposób (do czego) podłączą się kontroler do sprzętu/komputera ? Rozumiem ze skoro jest to kontroler midi to muszę podłączyć go do wejścia midi w karcie muzycznej tak? Karta muzyczna którą posiadam nie ma wejść/wyjść midi - czy mogę do podłączenia wx5 użyć interfejsu midi np. sprzętu „audio kontrol 1” formy native instruments ? jeśli nie to jaką kartę z wejściem midi proponujecie? (nie chodzi mi o jakiś hi-tech za parę tysięcy, ale o coś do zastosowań „domowych”, co będzie dobrze pracowało w systemie windows xp)
5.czy dla pracy z kontrolerem midi instaluje się jakieś sterowniki ?
6.skoro jest to kontroler midi to po jego podłączeniu będę mógł grać wszystkimi dostępnymi barwami i instrumentami vst które mam zainstalowane w komputerze, czy tak?
7.czy będę mógł używać kontrolera do wgrywania ścieżek pracując z programami DAW (typu Ableton, FL Studio) ?
8.do wx5 yamaha wyprodukowała urządzenie pn. ”VL-70m Virtual Acoustic Tone Generator" – czy to również podłącza się do komputera?
9. czy warunkiem korzystania z kontrolera jest używanie go razem z ”VL-70m Virtual Acoustic Tone Generator" ? czy też urządzenie to jest tylko „dodatkiem”, czymś w rodzaju generatora barw?
10. czy ktoś używał kontrolera z takimi programami jak np. ten:
http://www.audiofactory.pl/sklep/index.php?p670,mvi-candy-1-0-box
jak to brzmi ?
dziękuję za odpowiedzi
Yamaha WX5 (EWI)
- mr-hammond
Re: Yamaha WX5 (EWI)
http://www.nowotarski.art.pl/ myśle ze ten człowiek odpowie na wszelkie pytania.
...http://www.nowotarski.art.pl/ myśle ze ten człowiek odpowie na wszelkie pytania....
ale on gra na akai ewi 4000, a mnie interesuje yamaha wx5, wiec raczej nie ten adres
ale on gra na akai ewi 4000, a mnie interesuje yamaha wx5, wiec raczej nie ten adres
- mr-hammond
......http://www.nowotarski.art.pl/ myśle ze ten człowiek odpowie na wszelkie pytania....
ale on gra na akai ewi 4000, a mnie interesuje yamaha wx5, wiec raczej nie ten adres...
yamahe miał użytkownik danielwolkiewicz który jest na tym forum aktywny.
Może odpowie :)
ale on gra na akai ewi 4000, a mnie interesuje yamaha wx5, wiec raczej nie ten adres...
Może odpowie :)
Może odpowie :)...
użytkowniku "danielwolkiewicz ", odezwijcie się
Może odpowie :)...
użytkowniku "danielwolkiewicz ", odezwijcie się

ta yamaha dokladnie dziala jak klawisz midi tylko nie polifoniczny
podłączasz do dowolnego urządzenia midi i gra jak nalezy
są dwa rodzaje ustnikow w komplecie taki co jest wrażliwy na artykulację saxofonową lub klarnetową i taki co się poprostu dmucha, kolega MM ma to od lat nagraliśmy na tym calkiem sporo materiału, bardzo fajna zabawka elektro, źywych brzmień wogole nie przypomnina ale elektro jak najbardziej i fajnie się gra-łatwo bardzo
są dwa rodzaje ustnikow w komplecie taki co jest wrażliwy na artykulację saxofonową lub klarnetową i taki co się poprostu dmucha, kolega MM ma to od lat nagraliśmy na tym calkiem sporo materiału, bardzo fajna zabawka elektro, źywych brzmień wogole nie przypomnina ale elektro jak najbardziej i fajnie się gra-łatwo bardzo
Zacznę od końca.
...czy ktoś używał kontrolera z takimi programami jak MVI Candy 1.0...
Słyszałem, MVI Candy brzmi świetnie. Oczywiście, jak to zwykle bywa, wszystko zależy od tego czy ktoś jest w stanie (ma czym) wyciągnąć wszelkie dostępne niuanse z takich sampli. To zupełnie tak, jak z każdą gitarą - inaczej zabrzmi ona w rękach nowicjusza, a inaczej w rękach zawodowca. Czyli: o ile w gęstym aranżu korzystający z nich "początkujący" ma jakieś szanse, to solo już raczej, a nawet wogóle nie
. Tu warto mocno podkreślić, iż ta zasada tyczy się wszelakich "akcji samplowanych".
...czy warunkiem korzystania z kontrolera jest używanie go razem z ”VL-70m Virtual Acoustic Tone Generator" ? czy też urządzenie to jest tylko „dodatkiem”, czymś w rodzaju generatora barw?..
Yamaha VL-70m jest modułem dźwiękowym, o (kiedyś) rewolucyjnym sposobem generacji dźwięku na zasadzie modelowania (różnych instrumentów, niekoniecznie dętych). Niemniej "zaraz" po jej prezentacji większość poważnych firm dopracowało sobie już własne patenty w tym zakresie. Generalnie - WX5 możesz podpiąć pod dowolny inny instrument (moduł) posiadający port MIDI IN. Może to być nawet moduł perkusyjny
.
...czy będę mógł używać kontrolera do wgrywania ścieżek pracując z programami DAW (typu Ableton, FL Studio)?...
Bez problemu
, pamiętaj jednak o tym, że wgrasz tylko komunikaty MIDI (nutki). To, co odegra po takiej operacji DAW zależy od tego, co ustawisz mu na wyjściu nagranego śladu.
...VL-70m Virtual Acoustic Tone Generator" – czy to również podłącza się do komputera?...
VL-70m jest samodzielnym sprzętowym modułem z wyjściem audio, "popychanym" z dowolnego sprzętowego kontrolera MIDI. Niemniej, jeśli ktoś ma ochotę sterować go inaczej (np. przez komputer), to jak najbardziej
. Czyli: aby wydobyć dźwięki z tego modułu można posłużyć się czymkolwiek co wysyła komunikaty MIDI. Niekoniecznie akurat WX5.
...czy dla pracy z kontrolerem midi instaluje się jakieś sterowniki ?...
Jeśli chcesz korzystać z kontrolera MIDI "zapiętego" do komputera to zwykle musisz zainstalować do niego odpowiednie sterowniki. Najczęściej znajdziesz je na płycie dołączonej do sprzętu. Wyjątek stanowią interfejsy MIDI pracujące na porcie USB w systemie Win. XP (Generic) oraz Mac (Core). Tu możesz się spotkać z sytuacją, iż producent uważa, iż do działania jego urządzenia wystarczą sterowniki zawarte już firmowo w tych systemach. Niestety, nie zawsze jest to zgodne z prawdą, szczególnie w przypadku nowości.
...to po jego podłączeniu będę mógł grać wszystkimi dostępnymi barwami i instrumentami vst które mam zainstalowane w komputerze, czy tak?...
Tak
...w jaki sposób (do czego) podłączą się kontroler do sprzętu/komputera ?...
Jeśli Twoja komputerowa karta dźwiękowa nie ma firmowo interfejsu MIDI to musisz sobie takowy dokupić. Polecam coś na USB, ich ceny kształtują się od "dziesiąt" do 200 zł.
...czy wydobywanie dźwięku obywa się w sposób analogiczny do tego który stosuje się w przypadku klarnetu/saksofonu?...
...czy kondycja ma bezpośredni związek z jakością wydobywanego dźwięku?
Tu, niestety, nie dam rady podzielić się zgłębioną wiedzą. Choć miałem w swym życiu przygodę z dęciakami (p.s.m - klarnet), to absolutnie nie jestem w stanie dziś powiedzieć jak przenosi się klasyczna artykulacja z takiego instrumentu na sterownik MIDI jakim jest WX5. W tej kwestii kolega Laliszon jest znacznie bardziej kompetentnym userem
.
[addsig]
...czy ktoś używał kontrolera z takimi programami jak MVI Candy 1.0...
Słyszałem, MVI Candy brzmi świetnie. Oczywiście, jak to zwykle bywa, wszystko zależy od tego czy ktoś jest w stanie (ma czym) wyciągnąć wszelkie dostępne niuanse z takich sampli. To zupełnie tak, jak z każdą gitarą - inaczej zabrzmi ona w rękach nowicjusza, a inaczej w rękach zawodowca. Czyli: o ile w gęstym aranżu korzystający z nich "początkujący" ma jakieś szanse, to solo już raczej, a nawet wogóle nie

...czy warunkiem korzystania z kontrolera jest używanie go razem z ”VL-70m Virtual Acoustic Tone Generator" ? czy też urządzenie to jest tylko „dodatkiem”, czymś w rodzaju generatora barw?..
Yamaha VL-70m jest modułem dźwiękowym, o (kiedyś) rewolucyjnym sposobem generacji dźwięku na zasadzie modelowania (różnych instrumentów, niekoniecznie dętych). Niemniej "zaraz" po jej prezentacji większość poważnych firm dopracowało sobie już własne patenty w tym zakresie. Generalnie - WX5 możesz podpiąć pod dowolny inny instrument (moduł) posiadający port MIDI IN. Może to być nawet moduł perkusyjny

...czy będę mógł używać kontrolera do wgrywania ścieżek pracując z programami DAW (typu Ableton, FL Studio)?...
Bez problemu

...VL-70m Virtual Acoustic Tone Generator" – czy to również podłącza się do komputera?...
VL-70m jest samodzielnym sprzętowym modułem z wyjściem audio, "popychanym" z dowolnego sprzętowego kontrolera MIDI. Niemniej, jeśli ktoś ma ochotę sterować go inaczej (np. przez komputer), to jak najbardziej

...czy dla pracy z kontrolerem midi instaluje się jakieś sterowniki ?...
Jeśli chcesz korzystać z kontrolera MIDI "zapiętego" do komputera to zwykle musisz zainstalować do niego odpowiednie sterowniki. Najczęściej znajdziesz je na płycie dołączonej do sprzętu. Wyjątek stanowią interfejsy MIDI pracujące na porcie USB w systemie Win. XP (Generic) oraz Mac (Core). Tu możesz się spotkać z sytuacją, iż producent uważa, iż do działania jego urządzenia wystarczą sterowniki zawarte już firmowo w tych systemach. Niestety, nie zawsze jest to zgodne z prawdą, szczególnie w przypadku nowości.
...to po jego podłączeniu będę mógł grać wszystkimi dostępnymi barwami i instrumentami vst które mam zainstalowane w komputerze, czy tak?...
Tak

...w jaki sposób (do czego) podłączą się kontroler do sprzętu/komputera ?...
Jeśli Twoja komputerowa karta dźwiękowa nie ma firmowo interfejsu MIDI to musisz sobie takowy dokupić. Polecam coś na USB, ich ceny kształtują się od "dziesiąt" do 200 zł.
...czy wydobywanie dźwięku obywa się w sposób analogiczny do tego który stosuje się w przypadku klarnetu/saksofonu?...
...czy kondycja ma bezpośredni związek z jakością wydobywanego dźwięku?
Tu, niestety, nie dam rady podzielić się zgłębioną wiedzą. Choć miałem w swym życiu przygodę z dęciakami (p.s.m - klarnet), to absolutnie nie jestem w stanie dziś powiedzieć jak przenosi się klasyczna artykulacja z takiego instrumentu na sterownik MIDI jakim jest WX5. W tej kwestii kolega Laliszon jest znacznie bardziej kompetentnym userem

[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS
...ta yamaha dokladnie dziala jak klawisz midi tylko nie polifoniczny
...
no z tymi ustnikami to jest dla mnie bardzo ważna informacja - czy ustniki mają jakieś swoje oznaczenia?? czy możesz podać jakiś link do produkcji przy któych korzystaliście z wx5?? (może być na priv)
wiekie dzieki za info
...
no z tymi ustnikami to jest dla mnie bardzo ważna informacja - czy ustniki mają jakieś swoje oznaczenia?? czy możesz podać jakiś link do produkcji przy któych korzystaliście z wx5?? (może być na priv)
wiekie dzieki za info
"Yamaha VL-70m jest modułem dźwiękowym, o (kiedyś) rewolucyjnym sposobem generacji dźwięku na zasadzie modelowania (różnych instrumentów, niekoniecznie dętych). Niemniej "zaraz" po jej prezentacji większość poważnych firm dopracowało sobie już własne patenty w tym zakresie. Generalnie - WX5 możesz podpiąć pod dowolny inny instrument (moduł) posiadający port MIDI IN. Może to być nawet moduł perkusyjny
."
- no ale Yamaha VL-70m jest dedykowana do pracy z wx5; czy poza VL-70m i VL-1m (podobno było też coś takiego) istnieją jeszcze jakieś inne moduły, którą dadzą porównywalne albo nawet lepsze brzmienie instrumentów akustycznych (słuszałem mp3 z brzmieniem VL-70m i prawdę mówiąc brzmienie miażdzy!!!, miałem dużo lepsze wrazenie słuchając tego modułu z brzmieniami saxu czy klarnetu niż słuchając próbek na stronie producenta Candy)
"Jeśli Twoja komputerowa karta dźwiękowa nie ma firmowo interfejsu MIDI to musisz sobie takowy dokupić. Polecam coś na USB, ich ceny kształtują się od "dziesiąt" do 200 zł."
- tzn. podłączm wx5 do interfejsu, który następnie podłaczam przez usb do komputera, czy o to chodzi? mogę prosić o sugestie co do tanich ale dobrych modeli takich interfejsów??
bardzo dziekuje za info

- no ale Yamaha VL-70m jest dedykowana do pracy z wx5; czy poza VL-70m i VL-1m (podobno było też coś takiego) istnieją jeszcze jakieś inne moduły, którą dadzą porównywalne albo nawet lepsze brzmienie instrumentów akustycznych (słuszałem mp3 z brzmieniem VL-70m i prawdę mówiąc brzmienie miażdzy!!!, miałem dużo lepsze wrazenie słuchając tego modułu z brzmieniami saxu czy klarnetu niż słuchając próbek na stronie producenta Candy)
"Jeśli Twoja komputerowa karta dźwiękowa nie ma firmowo interfejsu MIDI to musisz sobie takowy dokupić. Polecam coś na USB, ich ceny kształtują się od "dziesiąt" do 200 zł."
- tzn. podłączm wx5 do interfejsu, który następnie podłaczam przez usb do komputera, czy o to chodzi? mogę prosić o sugestie co do tanich ale dobrych modeli takich interfejsów??
bardzo dziekuje za info