Waves L1 Ultramaximizer +

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Markus
Re: Waves L1 Ultramaximizer +

Post autor: Markus » środa 28 mar 2007, 23:41

Taka jest prawda, ale nie wiem czy mozna by nazwac, juz moze nie aranzacją, a dobrym miksem, cos co ma -20 RMSu, **********************

Aha, czyli widocznie Gawłowski przyjmuje tylko słabe miksy ...

faq

Awatar użytkownika
Markus

Post autor: Markus » środa 28 mar 2007, 23:57

Aa, np. David Foster pisząc aranż do Celine Dion popełnił błąd, bo we wstępie i 1 zwrotce jest tylko fortepian i kwintet pianissimo, co prawda w drugiej wchodzi sekcja ale w piano, to chociaż na zakończenie jest maksymalny power - sekcja, przesterowane gitary, big band, cała orkiestra symfoniczna i ogromny chór ... to już niestety nie osiągnie -10 RMS.
No cóż, musi się chłopak jeszcze podszkolić w aranżu ...

Awatar użytkownika
rb338

Post autor: rb338 » czwartek 29 mar 2007, 08:13

to twoj numer nie jest optymalnie zmisowany.

co rozumiesz przez "optymalnie zmiksowany"?
Tworzę muzykę jak narazie tylko i wyłącznie na PCecie. Cubase 3 + VST instruments... Emu 0404

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 29 mar 2007, 09:40

odpowiednio dobierane pasma czestotliwosci dzwiekow by sie nie zapychaly a wypelnialy calosc....wtedy mozna cisnac.....

wciaz nie rozumiem po co - mozna wziasc glosniej jak sie slucha - no chyba ze komus zakres w discmanie sie skonczyl to stwierdzil ze bedzie prasowal na -8.......

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » czwartek 29 mar 2007, 20:59

... to twoj numer nie jest optymalnie zmisowany.

co rozumiesz przez "optymalnie zmiksowany"?...

na poczatek zaloz filtr ponizej 50hz - wybramkuj stope - etc - to sa rzeczy ktorze wilele nie wnosza a cigna poziom w gore ;)

Awatar użytkownika
rb338

Post autor: rb338 » czwartek 29 mar 2007, 21:24

na poczatek zaloz filtr ponizej 50hz - wybramkuj stope - etc - to sa rzeczy ktorze wilele nie wnosza a cigna poziom w gore ;)...

filtr zawsze robie... z bramką gorzej, nie znam się na niej kompletnie, ciężko też pojmuje kompresor, szukam książek na ten temat i nic
Tworzę muzykę jak narazie tylko i wyłącznie na PCecie. Cubase 3 + VST instruments... Emu 0404

Awatar użytkownika
LucasRose

Post autor: LucasRose » czwartek 29 mar 2007, 22:38

filtr zawsze robie... z bramką gorzej, nie znam się na niej kompletnie, ciężko też pojmuje kompresor, szukam książek na ten temat i nic ...

w miejskiej ksiegarni u mnie sa setki kg ksiazek dla masteringowcow :/ ale niestety to nie polska i wszystko jest w jezyku ang. jesli chcesz moge ci cos polecic. tylko ostrzegam trzeba bardzo dobrze znac techniczny angielski zeby to ogarnac. ja po przeczytaniu pieciu zdan odlozylem ksiazke na polke :/

cheers
wiek 24 lata, wyzsze studia, w branzy od 5 lat ; moja pasja to muzyka i wszystko co z nia zwiazane ! programy : AbletonLive, Cubase.Sprzet : DualCore2, 4gb ram, 500 gb hdd, RME9632 ; Access Virus TI (comming soon) ;-)

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » czwartek 29 mar 2007, 22:59

to sa te elementy (przykładowe) złego aranzu - raczej miksu, o ktorych moze myslal jeden z przedmowcow. Zly aranz to zle miksujace sie insstrumenty - np. gitara, fortepian,ale i to fachowcy obrobic potrafia :)

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 29 mar 2007, 23:17

... to twoj numer nie jest optymalnie zmisowany.

co rozumiesz przez "optymalnie zmiksowany"?...
Rozumiem to że - optymalnie zmiksowany utwor to taki gdzie jakość miksu nie umniejsza wartosci estetycznej aranżacji. Jedno z drugim ma scisły związek, bo jesli chcesz osiągnać dobrze brzmiący kawałek musisz go dobrze zaaranżować (mam na mysli dobrze zagrac, dobrze dobrac brzmienia, dobrze skomponować) a potem całość dobrze zmiksować. Jesli tego nie zrobisz a kawałek będzie dość gęsty a jednocześnie wymagasz od niego mocy - żaden limiter nie da sobie z tym rady. Nie osiągniesz głosnosci i energi - bo takiej nie ma w nagraniu. Jesli cos ci przesteruje i sie kaszani musisz popracowac nad miksem, czasem nawet zmianach w aranżacji.

Awatar użytkownika
rb338

Post autor: rb338 » czwartek 29 mar 2007, 23:32

w miejskiej ksiegarni u mnie sa setki kg ksiazek dla masteringowcow :/ ale niestety to nie polska i wszystko jest w jezyku ang. jesli chcesz moge ci cos polecic. tylko ostrzegam trzeba bardzo dobrze znac techniczny angielski zeby to ogarnac. ja po przeczytaniu pieciu zdan odlozylem ksiazke na polke :/

cheers...

nie ma problemu, możesz podać, znam angielski

ODPOWIEDZ