...Witam
Brakuje mi mocy oliczeniowej podczas pracy w cubase.
Pracuje na kontakcie 2.0 latencja ok:5 ms i jest wszystko ok.
Kiedy zabieram się do mixu - wiadomo zapinam to i owo -dynamika eq, delay, reverb nolmalne że procesor nagle niewyrabia.
I tu moje pytanie czy uad 1 da sobie rade powiedzmy z 16 śladami audio na kture jest zapięty cs-1 i jakiś tam jeszcze reverb na send
czy lepiej przesiadka z:
atlon 2400xp ,1 gb ram , płyta gigabyta k7vt 600 na podoby zestaw tylko atlon 2 rdzenie np:AMD Athlon 64 X2 5200+ BOX
i czy jeżeli zmienie komuter a nie kupie karty dsp to projekt który w tej chwili obciąża mi procesor w 90 % latencja powiedzmy 24ms
to na dwurdzeniowym będe mógł zjechać latencją do powiedzmy 12 ms (o połowe mniejszą) a obiążenie procka zostanie 90 %.
nie wiem czy dobrze rozumie filozofie procesorów 2 rdzeniowych ale kto pyta nie błądzi.
podkreślam że koniecznie atlon bo już tej firmie zaufałem i się nie zawiodłem.
aaaa i jeszcze jedno czy nz 2 rdzeniowym można uruchomić 2X więcej ftyczek vst
dzięki i pozdrawiam...
Witam
Mialem podobny problem jak ty !Wymienilem procka na 64 bitowca (ale nie 2 rdzeniowy)3800+ atlon.Jest lepiej i niezle smiga ,ale powiem Ci ze zawsze tej mocy obliczeniowej brakuje!Mam karte uad-1 ale ona odciazy twoj procesor bo ma na swoim pokladzie wtyczki vst(bardzo dobre) ale i tak zawsze bedzie brakowalo tej mocy .Co do 2 rdzeniowca to na dzien dzisiejszy bym sie nieladowal z tym raczej poczekac (jesli chodzi o muzyke,nagrywanie) niech to sie rozwinie bardziej.Z karta UADA na dzien dzisiejszy wszystko smiga przy latencji 6 ms(zawsze sie znajdzie projekt gdzie bedzie potrzeba paru wtykow wiecej i juz procesorek sie odzywa)
Radze Ci sie nieladowac w koszta i kupic bo na dzien dzisiejszy sa to juz tanie podzespoly atlona 4000 64 bitowego i posmigasz nim spokojnie pare lat az zobaczymy jak sie rozwinie w dziedzinie muzyki te dwurdzeniowce. UAD nieodciazy ci procesora -on ma wtyczki na swoim pokladzie i tylko z nich mozesz korzystac .
Pozdrawiam i kup UADA!!!!
Jestem muzykiem z zawodu. Muzyka kręci się cały czas do okoła mnie i ostatnio fascynuje mnie nagrywanie muzy w swoim małym studiu domowym.