UAD 1 czy procesor 2-rdzeniowy?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
pyza
UAD 1 czy procesor 2-rdzeniowy?

Post autor: pyza » środa 28 mar 2007, 16:53

Witam
Brakuje mi mocy oliczeniowej podczas pracy w cubase.
Pracuje na kontakcie 2.0 latencja ok:5 ms i jest wszystko ok.
Kiedy zabieram się do mixu - wiadomo zapinam to i owo -dynamika eq, delay, reverb nolmalne że procesor nagle niewyrabia.
I tu moje pytanie czy uad 1 da sobie rade powiedzmy z 16 śladami audio na kture jest zapięty cs-1 i jakiś tam jeszcze reverb na send
czy lepiej przesiadka z:
atlon 2400xp ,1 gb ram , płyta gigabyta k7vt 600 na podoby zestaw tylko atlon 2 rdzenie np:AMD Athlon 64 X2 5200+ BOX
i czy jeżeli zmienie komuter a nie kupie karty dsp to projekt który w tej chwili obciąża mi procesor w 90 % latencja powiedzmy 24ms
to na dwurdzeniowym będe mógł zjechać latencją do powiedzmy 12 ms (o połowe mniejszą) a obiążenie procka zostanie 90 %.
nie wiem czy dobrze rozumie filozofie procesorów 2 rdzeniowych ale kto pyta nie błądzi.
podkreślam że koniecznie atlon bo już tej firmie zaufałem i się nie zawiodłem.
aaaa i jeszcze jedno czy nz 2 rdzeniowym można uruchomić 2X więcej ftyczek vst
dzięki i pozdrawiam
cubase 4 komplete 5 powercore fw samplelord extreme sample conwerter

KAWIOROWSKI

Re: UAD 1 czy procesor 2-rdzeniowy?

Post autor: KAWIOROWSKI » środa 28 mar 2007, 17:02

podkreślam że koniecznie atlon bo już tej firmie zaufałem i się nie

Nie bój się nowości. Jeśli chodzi o procesory dwurdzeniowe, stanowczo polecałbym Pentium Dual Core.

Pozdrawiam
ZBIERAJĄCY INFORMACJE NOWICJUSZ W BRANZY

R.B.

Post autor: R.B. » środa 28 mar 2007, 17:13

...Witam
Brakuje mi mocy oliczeniowej podczas pracy w cubase.
Pracuje na kontakcie 2.0 latencja ok:5 ms i jest wszystko ok.
Kiedy zabieram się do mixu - wiadomo zapinam to i owo -dynamika eq, delay, reverb nolmalne że procesor nagle niewyrabia.
I tu moje pytanie czy uad 1 da sobie rade powiedzmy z 16 śladami audio na kture jest zapięty cs-1 i jakiś tam jeszcze reverb na send
czy lepiej przesiadka z:
atlon 2400xp ,1 gb ram , płyta gigabyta k7vt 600 na podoby zestaw tylko atlon 2 rdzenie np:AMD Athlon 64 X2 5200+ BOX
i czy jeżeli zmienie komuter a nie kupie karty dsp to projekt który w tej chwili obciąża mi procesor w 90 % latencja powiedzmy 24ms
to na dwurdzeniowym będe mógł zjechać latencją do powiedzmy 12 ms (o połowe mniejszą) a obiążenie procka zostanie 90 %.
nie wiem czy dobrze rozumie filozofie procesorów 2 rdzeniowych ale kto pyta nie błądzi.
podkreślam że koniecznie atlon bo już tej firmie zaufałem i się nie zawiodłem.
aaaa i jeszcze jedno czy nz 2 rdzeniowym można uruchomić 2X więcej ftyczek vst
dzięki i pozdrawiam...
Witam
Mialem podobny problem jak ty !Wymienilem procka na 64 bitowca (ale nie 2 rdzeniowy)3800+ atlon.Jest lepiej i niezle smiga ,ale powiem Ci ze zawsze tej mocy obliczeniowej brakuje!Mam karte uad-1 ale ona odciazy twoj procesor bo ma na swoim pokladzie wtyczki vst(bardzo dobre) ale i tak zawsze bedzie brakowalo tej mocy .Co do 2 rdzeniowca to na dzien dzisiejszy bym sie nieladowal z tym raczej poczekac (jesli chodzi o muzyke,nagrywanie) niech to sie rozwinie bardziej.Z karta UADA na dzien dzisiejszy wszystko smiga przy latencji 6 ms(zawsze sie znajdzie projekt gdzie bedzie potrzeba paru wtykow wiecej i juz procesorek sie odzywa)
Radze Ci sie nieladowac w koszta i kupic bo na dzien dzisiejszy sa to juz tanie podzespoly atlona 4000 64 bitowego i posmigasz nim spokojnie pare lat az zobaczymy jak sie rozwinie w dziedzinie muzyki te dwurdzeniowce. UAD nieodciazy ci procesora -on ma wtyczki na swoim pokladzie i tylko z nich mozesz korzystac .
Pozdrawiam i kup UADA!!!!
Jestem muzykiem z zawodu. Muzyka kręci się cały czas do okoła mnie i ostatnio fascynuje mnie nagrywanie muzy w swoim małym studiu domowym.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 28 mar 2007, 18:06

Ale dlaczego nie mozesz na czas miksu zwiekszyc bufora?

Nie wiem, czy predkosc komputera w prosty sposob przeklada sie na mozliwosc zmniejszenia bufora, mam watpliwosci, czy to tak jest. Dwuprocesorowe maszyny pozwalaja uruchomic dwa razy wiecej wtyczek (a nawet wiecej, bo logicznie rzecz biorac dolozony drugi procesor nie musi obslugiwac windowsa ani kubusia), ale w praktyce niekoniecznie musi to wygladac tak fajnie. Wydaje mi sie, ze, przynajmniej w Cubase, wtyczki rozdzielaja sie na procesory jezeli sa na innych sladach - czyli zapiecie osmiu procesozernych wtyk na jednym sladzie moze zatkac komputer, a na osmiu sladach oddzielnie obciazenie nie przekracza 50%. Pracuje na dwurdzeniowych athlonach i moge polecic taka konfiguracje - oczywiscie ze swiadomoscia, ze nie jest to panaceum na wszystkie dolegliwosci, szczegolnie z buforem.
Co do kart przyspieszajacych - one zdaje sie nie lubia malego bufora w ogole, praca z nimi w czasie rzeczywistym jest dosc trudna, ale ostatnio mialem z UADem do czynienia dosc dawno, moze nowe wersje oprogramowania cos zmienily.

pyza

Post autor: pyza » środa 28 mar 2007, 18:13

Witam
Mialem podobny problem jak ty !Wymienilem procka na 64 bitowca (ale nie 2 rdzeniowy)3800+ atlon.Jest lepiej i niezle smiga ,ale powiem Ci ze zawsze tej mocy obliczeniowej brakuje!Mam karte uad-1 ale ona odciazy twoj procesor bo ma na swoim pokladzie wtyczki vst(bardzo dobre) ale i tak zawsze bedzie brakowalo tej mocy .Co do 2 rdzeniowca to na dzien dzisiejszy bym sie nieladowal z tym raczej poczekac (jesli chodzi o muzyke,nagrywanie) niech to sie rozwinie bardziej.Z karta UADA na dzien dzisiejszy wszystko smiga przy latencji 6 ms(zawsze sie znajdzie projekt gdzie bedzie potrzeba paru wtykow wiecej i juz procesorek sie odzywa)
Radze Ci sie nieladowac w koszta i kupic bo na dzien dzisiejszy sa to juz tanie podzespoly atlona 4000 64 bitowego i posmigasz nim spokojnie pare lat az zobaczymy jak sie rozwinie w dziedzinie muzyki te dwurdzeniowce. UAD nieodciazy ci procesora -on ma wtyczki na swoim pokladzie i tylko z nich mozesz korzystac .
Pozdrawiam i kup UADA!!!! ...
no a co jeżeli będe kożystać tylko z uad - czy ma wystarczającom moc żeby odpalić na 16 śladach cs-1 i jakiś tam jeszcze reverb na send
czy limiter na masterj jednocześnie nie obciążając procka kompa tylko kożystając za sfojego procesora

pyza

Post autor: pyza » środa 28 mar 2007, 18:17

matiz mam więcej pytań odnośnie dwuprocesorowych komputerów czy była by możliwość pogadania prywatnie -jakieś gg lub nr tel. wysłałbyś na emajl jabym zadzwonił najchętniej do ciebie jeżeli oczywiście możesz i nie przeszkadzałbym

pyza

Post autor: pyza » środa 28 mar 2007, 18:30

sory mój mail to pawelg27@wp.pl

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » środa 28 mar 2007, 18:46

twój Komputer wcale nie jest taki słaby , ciekawe dlaczego tak mało wydajny , osobiscie pracuje na UAD-1 , jest absolutnie bezkonkurencyjny , zanim zakupiłem ta karte miałem okazje ją testowac , nie pozostawia zadnych złudzeń , narazie jesli chodzi o dynamike niema nic lepszego , no chyba ze DENDE , ale to nie te pieniadze , UAD-1 posiada takze doskonały Delay i Reverb

pyza

Post autor: pyza » środa 28 mar 2007, 18:55

...twój Komputer wcale nie jest taki słaby , ciekawe dlaczego tak mało wydajny , osobiscie pracuje na UAD-1 , jest absolutnie bezkonkurencyjny , zanim zakupiłem ta karte miałem okazje ją testowac , nie pozostawia zadnych złudzeń , narazie jesli chodzi o dynamike niema nic lepszego , no chyba ze DENDE , ale to nie te pieniadze , UAD-1 posiada takze doskonały Delay i Reverb ...
ale jaka wydajność??
nikt mi nie chce napisać o wydajności już pytałem nawet o konkretny plugin cs 1 ile razy w jednym projekcie przy latencji ok 6 ms można uruchomić?

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » środa 28 mar 2007, 19:11

Zalezy, jak bedziesz go uzywal, malo procesorozerna i calkiem niezla jest wtyczka EX-1 (kompresor + EQ - fragment CS-1), ale juz jeden kompresor 33609 (do dokupienia osobno) obciazy karte zupelnie.
Spojrz tutaj

Ja uzywam tylko kilka wtyczek z UADa, (niektore mi sie kompletnie nie podobaja, jak np. tragiczny moim zdaniem Nigel, czy taki sobie poglos), i tych kilka bardzo sobie cenie.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

ODPOWIEDZ