Amatorskie nagranie prostym sprzętem

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
_marek
Amatorskie nagranie prostym sprzętem

Post autor: _marek » środa 28 mar 2007, 16:43

Witam.

Mam pytanie.
Czy można, mając do dyspozycji kilka zwykłych (o nie powiem całkiem dobrych) mikrofonów, np tanie sennheisery, prosty powermixer phonic helixboard z kilkoma wejściami + PC dokonać jakiegoś sensownie brzmiącego amatorskiego nagrania orkiestry dętej w sali lekcyjnej powiedzmy... 10x5x4 albo na czymś co przypomina szkolną aulę, czyli dość niski strop (ok 4m) z reflektorami na suficie??

Czy można nagrywać - podobnie jak w studio - każdą z sekcji instrumentalnych osobno, czy tez w przypadku orkiestr nagrywa się od razu całość??

R.B.

Re: Amatorskie nagranie prostym sprzętem

Post autor: R.B. » środa 28 mar 2007, 16:57

...Witam.

Mam pytanie.
Czy można, mając do dyspozycji kilka zwykłych (o nie powiem całkiem dobrych) mikrofonów, np tanie sennheisery, prosty powermixer phonic helixboard z kilkoma wejściami + PC dokonać jakiegoś sensownie brzmiącego amatorskiego nagrania orkiestry dętej w sali lekcyjnej powiedzmy... 10x5x4 albo na czymś co przypomina szkolną aulę, czyli dość niski strop (ok 4m) z reflektorami na suficie??

Czy można nagrywać - podobnie jak w studio - każdą z sekcji instrumentalnych osobno, czy tez w przypadku orkiestr nagrywa się od razu całość??...
Witam
Sluchaj na pisz do mnie na priv. to odpowiem Ci na twoje pytania .Nagrywalem orkiestre dętą i udziele paru wskazowek
Pozdrawiam
Jestem muzykiem z zawodu. Muzyka kręci się cały czas do okoła mnie i ostatnio fascynuje mnie nagrywanie muzy w swoim małym studiu domowym.

Awatar użytkownika
jakup

Post autor: jakup » środa 28 mar 2007, 18:10

.Nagrywalem orkiestre dętą i udziele paru wskazowek

Czemu nie chcesz się podzielić z pozostałymi użytkownikami forum?

Awatar użytkownika
skibas

Post autor: skibas » środa 28 mar 2007, 18:13

... .Nagrywalem orkiestre dętą i udziele paru wskazowek

Czemu nie chcesz się podzielić z pozostałymi użytkownikami forum?
...
Właśnie!!!
Ja z tych wskazówek też bardzo chętnie skorzystam, więc czekamy z niecierpliwością.
pzdr
[URL]www.orkiestrazegluga.pl[/URL] | [URL]www.dzwiek.org[/URL]

R.B.

Post autor: R.B. » środa 28 mar 2007, 19:54

Witam ponownie
No to mowie jak bylo!

Prowadze orkiestre Dętą i sam nagrywalem bo byla ku temu okazja - 55 Lecie istnienia tej orkiestry.
Ale do żeczy! Nagralem wszystkie utwory na 100-tke na sali prob o wymiarach 8m-dluga 6m szeroka i wysokosc ponad 3 m.Efekt-NIEZADAWALAJACY!!!!/Lepiej by bylo nagrac w kosciele gdzie akustyka jest lepsza! ale nie zawsze ksiadz sie zgodzi zeby siedziec i nagrywac po nocy ! no i ludzie nie maja tyle czasu Stwierdzilem ze te nagrane utwory potraktuje jako piloty do nagran indywidualnych. Zapraszalem sobie muzykow jak im pasowalo i nagrywalem kazdego z osobna w drugim pomieszczeniu gdzie mialem tz. kabine( co prawda budowana w pospiechu bo trza bylo cos zrobic bo lecie sie zblizalo ) no i wgrywalem kazdego z osobna -efekt o niebo lepszy tym bardziej ze jak klient sie pomylil nietrzeba bylo wgrywac wszystkich jeszcze raz tylko jeden glos.Co prawda to prawda ze to troszeczke trwalo czasowo ale bylem zadowolony no i oni tez. Nagrywalem na sprzecie:
Karta firmy RME MULTIFACE + PCI Card preampy - VTB1 firmy SP i Di Port MindPrind mikrofony - sE Z5600a MXL 770 SP B1
To na tyle .Jesli jakies pytania to prosze.........
Pozdrawiam
Jestem muzykiem z zawodu. Muzyka kręci się cały czas do okoła mnie i ostatnio fascynuje mnie nagrywanie muzy w swoim małym studiu domowym.

Awatar użytkownika
skibas

Post autor: skibas » środa 28 mar 2007, 20:05

Pozdrawiam ...
a jak poradziłeś sobie ze strojem instrumentów?
ja też nagrywam muzyków pojedynczo (lub sekcjami), z że jest to orkiestra szkolna, którą tworzą prawie sami amatorzy (tzn. nauczyli się grać wstępując do orkiestry, też jestem absolwentem tej szkoły więc ja też tam właśnie nauczyłem się grać, a że nauka na chybcika byle jak najszybciej załapał podstawy i mógł wejść do składu koncertowego, więc i ze strojem problem, bo nie ma czasu na ćwiczenie godzinami długich dźwięków:P )
więc jak? używałeś autotune'a czy nie miałeś aż takich problemów?
bo jak zapinam tuna np, na sax to zaczyna brzmieć jak midi, czasem korekcja pomaga, ale ogólnie ciężko..........i fakt: bardzo długo:P
pzdr

Awatar użytkownika
_marek

Post autor: _marek » środa 28 mar 2007, 20:41

...Witam ponownie
No to mowie jak bylo!

Prowadze orkiestre Dętą i sam nagrywalem bo byla ku temu okazja - 55 Lecie istnienia tej orkiestry.
Ale do żeczy! Nagralem wszystkie utwory na 100-tke na sali prob o wymiarach 8m-dluga 6m szeroka i wysokosc ponad 3 m.Efekt-NIEZADAWALAJACY!!!!/Lepiej by bylo nagrac w kosciele gdzie akustyka jest lepsza! ale nie zawsze ksiadz sie zgodzi zeby siedziec i nagrywac po nocy ! no i ludzie nie maja tyle czasu Stwierdzilem ze te nagrane utwory potraktuje jako piloty do nagran indywidualnych. Zapraszalem sobie muzykow jak im pasowalo i nagrywalem kazdego z osobna w drugim pomieszczeniu gdzie mialem tz. kabine( co prawda budowana w pospiechu bo trza bylo cos zrobic bo lecie sie zblizalo ) no i wgrywalem kazdego z osobna -efekt o niebo lepszy tym bardziej ze jak klient sie pomylil nietrzeba bylo wgrywac wszystkich jeszcze raz tylko jeden glos.Co prawda to prawda ze to troszeczke trwalo czasowo ale bylem zadowolony no i oni tez. Nagrywalem na sprzecie:
Karta firmy RME MULTIFACE + PCI Card preampy - VTB1 firmy SP i Di Port MindPrind mikrofony - sE Z5600a MXL 770 SP B1
Pozdrawiam ...

Pytanie me brzmi:
Czy kabina dźwiękozczelna jest konieczna? Obawiam się, że ja takiej nie będę miał do dyspozycji. Czy do nagrania będa potrzebne jakieś w miare dobre kolumny (bo nie powiem monitory :) ) Te z zestawu nagłosnieniowegosię nie nadadzą. Może powinienem wziąć z domu własne kolumny, które graja całkie mładnie i co ważniejsze - znam je na wylot, wiem co jak na nich brzmi. Zaznaczę, że obróbki i masteringu i tak będę dokonywał w domu.

i właśnie jak to jest z wystrojeniem (o tym cholera nie pomyślałem...:( )
Nawet jeśli w sekcji poszczególnie instrumentaliści będą mogli się ze soba "zgrać" to istnieje spore ryzyko, że sekcja zafałszuje w stosunku do jakiejś innej. Może jednak próbować nagrania w całości składu??

Myślę też, że metronom mógłby sie przydać. Zakładam dyrygentowi słuchawki na uszy a on macha :P i po sprawie. Ale nie wiem co będzie z mikrofonami. Chyba jednak zostaje mi nagrywanie progresywne. Czy jest w takiej sytuacji szansa na jakies ustawienie odsłuchu, żeby chłopcy i dziewczęta mogli słyszeć i sie dostroić, a mikrofon zbytnio tego nie zbierał?? Dodam ze to dzieci z podstawówki i gimnazjum + kilka osobników ze średniej+1 na studiach :D

Awatar użytkownika
skibas

Post autor: skibas » środa 28 mar 2007, 21:28

Myślę też, że metronom mógłby sie przydać. Zakładam dyrygentowi słuchawki na uszy a on macha :P i po sprawie.
proponuję metronom też dla perkusisty i basisty, dyrygent nie zawsze utrzyma orkiestrę;-)

Awatar użytkownika
_marek

Post autor: _marek » środa 28 mar 2007, 21:33

...

Myślę też, że metronom mógłby sie przydać. Zakładam dyrygentowi słuchawki na uszy a on macha :P i po sprawie.
proponuję metronom też dla perkusisty i basisty, dyrygent nie zawsze utrzyma orkiestrę;-)...
No jasne, dla perkusisty tak... basista?? to na razie nie ta klasa :P

R.B.

Post autor: R.B. » środa 28 mar 2007, 23:40

...
a jak poradziłeś sobie ze strojem instrumentów?
........................
No u mnie to juz troszeczke ludzie graja i raczej takich drastycznych problemow nie mialem!
...............................
więc jak? używałeś autotune'a czy nie miałeś aż takich problemów?
bo jak zapinam tuna np, na sax to zaczyna brzmieć jak midi, czasem korekcja pomaga, ale ogólnie ciężko..........i fakt: bardzo długo:P
pzdr...
Tak to fakt ze saksofony czasami sie rozjezdzaja!
Proponuje wybrac najbardziej zdolnego saksofoniste ktory Ci wgra glosy. - np.Sax alt 2x glos 1 a potem 2X glos 2
rosmiescic to w panoramie i tylko drastyczne fragmenty wystroic!
To samo z saksofonem tenorowym , barytonowy zostawic na srodku w tej sekcji
Pozdrawiam
Jak chcesz to wysle ci w mp3 jakies utwory
Tylko piscie na email

ODPOWIEDZ