miksowanie

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
rb338
Re: miksowanie

Post autor: rb338 » wtorek 27 mar 2007, 09:20

To jest nieścisłe i mylące. Przesterowanie to zniekształcenie wynikające z przekroczenia dopuszczalnego zakresu dynamiki, tymczasem w programach DAW ten zakres jest praktycznie nieprzekraczalny, bo maksymalny poziom jest absurdalnie wysoko (1600dB). Nie można więc mówić o przesterowaniu. 0dB na magistrali jest tu wyłącznie poziomem odniesienia i nie ma żadnego znaczenie czy sygnał jest dużo poniżej czy dużo powyżej czy akurat - nie ma to żadnego wpływu na jakość.

I o taką odpowiedż mi chodziło! Konkretnie i na temat!!!

Dzięki!
Tworzę muzykę jak narazie tylko i wyłącznie na PCecie. Cubase 3 + VST instruments... Emu 0404

Awatar użytkownika
tigergold

Post autor: tigergold » wtorek 27 mar 2007, 10:26

A co do głośności Trilogy , można to rozwiązać kompressorem i limiterem , umiejętnie zastosowanym , podbić gain itd ... ...

Od razu z kompresorem i limiterem wyskoczyć? Tylko dlatego, że czerwono się zrobiło?

[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » wtorek 27 mar 2007, 17:07

Od razu z kompresorem i limiterem wyskoczyć? Tylko dlatego, że czerwono się zrobiło?

..." No to się rozumie ale chodziło mi o to że jak np. mam syntezator basowy Trilogy i ma on tam swoje suwaki, które niestety są trochę nieudolne bo niedokładne to czy ważniejsze jest nieprzekraczanie tego zera na tym właśnie module (czasami brzmi naprawdę cicho) " ...

Zwracam uwagę na "czasami"

Jeśli brzmienie basu (głośność) jest nierównomierne z różnicą kilku lub kilkunastu DB to wg mnie nic dziwnego że używa się do tego celu kompressora i limitera po to żeby nie "wyłaziło" poza ustalony próg i żeby poniżej innego sygnał był wzmacniany. Popraw mnie jeśli się myle .
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

ODPOWIEDZ