Stage piano - Kurzweil vs. Yamaha

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
przemsus
Stage piano - Kurzweil vs. Yamaha

Post autor: przemsus » niedziela 25 mar 2007, 20:28

Planuję zakup naprawdę dobrego stage piana.Moje kryteria to realistyczne brzmienie ac. piano, doskonała klawiatura i złącza usb.Moje rozterki trwają już ok. 3m-cy.Po odwiedzinach internetu, sklepów muzycznych, naszego forum-na placu boju zostały 2 instrumenty: yamaha s 90 es i kurzweil Pc1x ew. nowe produkty ( choć ich nie słyszałem) tzn-kurzweil pc3 ew sp3 .Proszę o ew. sugestie i własne doświadczenia.Cenna będzie dla mnie każda wypowiedź!
Witam! Jestem lekarzem i jednocześnie pasjonatem muzyki i instrumentów klawiszowych.Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
peak

Re: Stage piano - Kurzweil vs. Yamaha

Post autor: peak » poniedziałek 26 mar 2007, 16:21

...Planuję zakup naprawdę dobrego stage piana.Moje kryteria to realistyczne brzmienie ac. piano, doskonała klawiatura i złącza usb.Moje rozterki trwają już ok. 3m-cy.Po odwiedzinach internetu, sklepów muzycznych, naszego forum-na placu boju zostały 2 instrumenty: yamaha s 90 es i kurzweil Pc1x ew. nowe produkty ( choć ich nie słyszałem) tzn-kurzweil pc3 ew sp3 .Proszę o ew. sugestie i własne doświadczenia.Cenna będzie dla mnie każda wypowiedź!...
Może zamiast S90 - Motif (ES)? Albo poczekać na Motifa XS?
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » poniedziałek 26 mar 2007, 18:02

Może zamiast S90 - Motif (ES)? Albo poczekać na Motifa XS?...

Ja tak wlasnie robie - czekam na nowego motifa. Wydawalo mi sie, ze wyleczylem sie z parapetow, ale motifXS strasznie mnie pociaga , nie tylko z powodu piana - chyba nowego w tej wersji.

Awatar użytkownika
Bomber

Post autor: Bomber » wtorek 27 mar 2007, 00:34

motify są
również postawiłbym na czekanie na XS, wkrótce mają być w sklepach.

Leff

Post autor: Leff » wtorek 27 mar 2007, 00:55

Jezeli ma to być tylko piano, to zainteresuj się serią CP Yamahy. Mam CP-33:świetna klawiatura (koć trochę ciężka), brzmienie bardzo ok w kilku wariantach. Ciut lepsza brzmieniowo jest ponoć CP 300, ale jej nie słyszałem. Porównując demówki dostępne w sieci, to prawie to samo, różnice trudne do wychwycenia. Ale niuanse mogą być maskowane przez MP3, więc trzeba samemu posłuchać porównując oba instrumenty. CP 300 ma ten minus, że jest duży i ciężki.... A CP-33 ma standardowe wymiary i cenę ok.
Pozdrawiam - Leff
Leff - Szczecin

Awatar użytkownika
przemsus

Post autor: przemsus » wtorek 27 mar 2007, 22:05

Dzięki za trochę wsparcia! Dziwi mnie fakt Waszego odniesienia do Kurzweila-tak czy inaczej to pewnego rodzaju standard jeśli chodzi o stage piano w wymiarze grand piano.Chyba najbardziej choć to oczywiście mp3! odpowiednik acustic Steinway piano! Co o tym myślicie? Dzięki na temat danych , ale nic nie wiem na podobny temat w Kurzweilach.Podobnno to klawiatury dość uznane bo FATAR ale prawdziwą wiedzę mają tylko ci , co na niej grali.Ja do tej grupy nie należę! Pozdrawiam wszystkich!!
Witam! Jestem lekarzem i jednocześnie pasjonatem muzyki i instrumentów klawiszowych.Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
przemsus

Post autor: przemsus » wtorek 27 mar 2007, 22:18

...**********************
Jezeli ma to być tylko piano, to zainteresuj się serią CP Yamahy. Mam CP-33:świetna klawiatura (koć trochę ciężka), brzmienie bardzo ok w kilku wariantach. Ciut lepsza brzmieniowo jest ponoć CP 300, ale jej nie słyszałem. Porównując demówki dostępne w sieci, to prawie to samo, różnice trudne do wychwycenia. Ale niuanse mogą być maskowane przez MP3, więc trzeba samemu posłuchać porównując oba instrumenty. CP 300 ma ten minus, że jest duży i ciężki.... A CP-33 ma standardowe wymiary i cenę ok.
Pozdrawiam - Leff...
Witam! Dzieki za informacje na temat linii yamaha CP.Wiesz, zastanawiałem się nad cp33, ale do końca nie byłem pewny jej brzmień fortepianowych typu acu lub grand.W podstawowym garniturze jak dobrze pamiętam tylko 3 -2 grand+ mono piano.Niw wiem też jakie są granice przeróbki brzmień-brak banku user, możliwość modyfikacji brzmienia tylko na efektach-to trochę za mało.Jeśli chodzi o klawiaturę to czy naprawdę tak ciężka, bardziej niż w serii S?.Jakie doświadczenia ze złączem USB?-to jeden z moich kryteriów wyboru.Interesują mnie jakiekolwiek dane na powyższe pytania .POZDRAWIAM!!

ODPOWIEDZ