Co kupić do w miarę porządnych nagrań?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
zagloba
Co kupić do w miarę porządnych nagrań?

Post autor: zagloba » sobota 24 mar 2007, 00:31

Witam,

Jestem muzykiem i rozglądam się za sprzętem, który pozwoliłby w przyzwoitej jakości zrobić nagrania muzyki klasycznej - muzyka kameralna, organowa, czasami symfonika. Nie chodzi mi o superprofesjonalne produkcje na płytę, tylko bardziej o dobrej jakości archiwizację. Mam dwie opcje:

1. Zakup Edirola R-09. Zaletą są gabaryty, obawiam się jednak o jakość mikrofonów. Mam też wątpliwości czy da się tam jakoś wyregulować poziom nagrywania i czy nie jest narzucony automat poziomów, który dyskwalifikowałby ten sprzęt na dzień dobry.

2. Zakup niedrogiego mixera z interfejsem USB, np. Behringera Xenyx 1222 FX z interfejsem USB, do tego dwóch mikrofonów pojemnościowych, np. Behringera C-1. W ten sposób miałbym sprzęt w porównywalnie cenie do Edirola. W tym wypadku zniechęca mnie ilość klamotów, oraz ryzyko zwiechy laptopa, tudziez dropów na trackach, co jak wiadomo nierzadko się zdarza.

Co polecacie, które rozwiązanie będzie lepsze?

Awatar użytkownika
AllShotgun

Re: Co kupić do w miarę porządnych nagrań?

Post autor: AllShotgun » sobota 24 mar 2007, 01:05

Co do mikserów to Xenyx był by najbardiej odpowiedni ale nie polecam mikrofonów behringera raczej MXL czy Shure, szczegulnie że jest to muzyka klasyczna. Dobrze też skonfekcjonowac dobre przewody np. KLOTZ +neutrik.
a jakiej karty będzie pan uzywał ?
PZDR...
Cześc jestem gitarzystą już 13 lat i studentem dzienikarstwa. Bardzo lubie home-recording, mam E-mu 0404...

zagloba

Post autor: zagloba » niedziela 25 mar 2007, 10:04

Na razie jeszcze nie kupiłem żadnej karty. W takiej sytuacji zastanawiam się jednak na zakupem Ediroa R-09. Czy ktoś z Was miał z tym urządzeniem do czynienia? Jak jest z tą jakością?

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » niedziela 25 mar 2007, 10:29

Akurat teo Edirol Tobie odradzam.

Sa inne tego rodzaju urzadzenia - Korg, Marantz. Ale napewno moge polecic mikrofon Rode - stereo - ma chyba wbudowany przedwzmacniacz,baterie (czyli mozna z niego korzystac bez zasilania. Jakosc jest bardzo , bardzo fajna - jest mały i lekki i od razu ustawiony (w X) do nagran stereo.

Kosztuje ok. 2000 moze 1600 - nie jestem pewien.

Wtedy pozostaje zakup nagrywarki przenosnej 9czyt. małej) nawet z wejsciem liniowym

Z doradzonymi przez kolege raczej daj sobie spokoj - a moze uda Ci sie uchwycic cos szczegolnie ulotnego - z tego mika cos mozna wylowic - napewno do relacji mediowej czy demo wystarczajacego.

ODPOWIEDZ