Presonus Firebox nie działa...
Witam
Dziś kupiłem Presonusa Firebox, zainstalowałem, podłączyłem do mojego laptopa i... lipa... Cały czas dropi, w porywach bardzo dropi (niezależnie od ustawionej latencji), raz 10 minut udało mu się ładnie chodzić, ale na koniec zawiesił (się - wątpie) Ableton. Dołączony Cubase LE najpierw nie chciał się włączyć, dopiero po odłączeniu Fireboxa ruszył.
Kartę sprawdzałem na PCcie - tam wogóle nie działała (system widział, ale lampka na płycie czołowej pokazywała brak synchronizacji. (Ale to może być wina chipsetu FW w PC - Texas Instruments)
W laptopie (Icom Prestige Book 8310 - Intel® Core™ 2 Duo T7200 2.0GHz / DDRII 1024MB / 120SATA...) mam chipset FW firmy VIA, powinno chodzić bez zarzutu.
Czy może to być kwestia czegoś innego niż uszkodzenia interfejsu?
Coś nie współpracuje?
Ma ktoś z Was jakis pomysł? Albo podobne doświadczenia?
Pozdrawiam
Dziś kupiłem Presonusa Firebox, zainstalowałem, podłączyłem do mojego laptopa i... lipa... Cały czas dropi, w porywach bardzo dropi (niezależnie od ustawionej latencji), raz 10 minut udało mu się ładnie chodzić, ale na koniec zawiesił (się - wątpie) Ableton. Dołączony Cubase LE najpierw nie chciał się włączyć, dopiero po odłączeniu Fireboxa ruszył.
Kartę sprawdzałem na PCcie - tam wogóle nie działała (system widział, ale lampka na płycie czołowej pokazywała brak synchronizacji. (Ale to może być wina chipsetu FW w PC - Texas Instruments)
W laptopie (Icom Prestige Book 8310 - Intel® Core™ 2 Duo T7200 2.0GHz / DDRII 1024MB / 120SATA...) mam chipset FW firmy VIA, powinno chodzić bez zarzutu.
Czy może to być kwestia czegoś innego niż uszkodzenia interfejsu?
Coś nie współpracuje?
Ma ktoś z Was jakis pomysł? Albo podobne doświadczenia?
Pozdrawiam
www.myspace.com/pchelki
Re: Presonus Firebox nie działa...
opisujesz w zasadzie moje doswiadczenia z Focusrite Saffire 26 io na chipsecie z mainboard (tez Texas). To nie wina chipsetu, tylko wspoldzielonych przerwan IRQ (system/sprzet/menedzer urzadze/wg/typów). Pomogl dopiero zakup karty PCI z FW400 (zadnych combo, tylko FW) - karta na chipsetach Via za 55zeta :) wczesniej dropy, pozmianie latencja miinimalna - 1 ms (na Core2Duo 6600)
Wiec proponuje albio zmiane ustawien latencji na Firewire (nie Asio tylko wlasnie Firewire - u mnie cos takiego jest), lub...
zmiana na karte PCI/pcimcia , ale w odpowiednim PCI (ja mam wolne Dwa sloty, w jednym problemy, w drugim rozkosz stabilnosci)
Wiec proponuje albio zmiane ustawien latencji na Firewire (nie Asio tylko wlasnie Firewire - u mnie cos takiego jest), lub...
zmiana na karte PCI/pcimcia , ale w odpowiednim PCI (ja mam wolne Dwa sloty, w jednym problemy, w drugim rozkosz stabilnosci)
Chodzi o to że Firebox mam (no, chcę mieć :) ) do laptopa, więc PCI odpada.
Sprawdziłem w menedżerze urządzeń, Fireboxa w tych IRQ nie ma (powinien?), jest tylko kontroler FW, ma jako jedyny "(PCI) 20". Czyli chyba z niczym nic nie dzieli?
Gdzie u Ciebie zmienia się latencję FW? W biosie? Czy gdzieś w ust. karty?
Jutro wypróbuję kartę FW na PCMcia, mam nadzieję, że pomoże...
Pozdrawiam i dzięki za pomoc
Sprawdziłem w menedżerze urządzeń, Fireboxa w tych IRQ nie ma (powinien?), jest tylko kontroler FW, ma jako jedyny "(PCI) 20". Czyli chyba z niczym nic nie dzieli?
Pozdrawiam i dzięki za pomoc
www.myspace.com/pchelki
...Chodzi o to że Firebox mam (no, chcę mieć :) ) do laptopa, więc PCI odpada.
Pozdrawiam i dzięki za pomoc...
W liscie IRQ rzeczywiscie powinno byc samo IRQ FW, a n ie urzadzenia doń podpiętego.
U mnie w panelu karty jest : Firewire Buffer Size oraz Asio Buffer Size. Przed wymiana karty (pcia czy pcimcia to w sumie dla windy wsio rawno) latencja dla firewire wieksza powolodowala zmniejszenie (choc nie do zera) ilosci dropów. To chyba odpowiednich awaryjnego/obligatoryjnego bufora 64 samopli w w RME Fireface - tyle ze w przypadku Focusrite jest on regulowany "(w RME wraz z latencja Asio daja sume, w Focusie iloczyn).
Hmmm... najbardziej Twoj problem wygladal na konflikt IRQ,skoro nie ( u mnie karta jest tez sama i tez na IRQ 20) jest to przycyzna a w panelu karty nie ma regulacji latencji FW toja nie wiem :(
Moze zapomnaiels o "priorytecie na uslug w tle", co raz mi sie zdarzylo - ale Ciebie zdecydowanie o to nie podejrzewam.
Pozdrawiam i dzięki za pomoc...
W liscie IRQ rzeczywiscie powinno byc samo IRQ FW, a n ie urzadzenia doń podpiętego.
U mnie w panelu karty jest : Firewire Buffer Size oraz Asio Buffer Size. Przed wymiana karty (pcia czy pcimcia to w sumie dla windy wsio rawno) latencja dla firewire wieksza powolodowala zmniejszenie (choc nie do zera) ilosci dropów. To chyba odpowiednich awaryjnego/obligatoryjnego bufora 64 samopli w w RME Fireface - tyle ze w przypadku Focusrite jest on regulowany "(w RME wraz z latencja Asio daja sume, w Focusie iloczyn).
Hmmm... najbardziej Twoj problem wygladal na konflikt IRQ,skoro nie ( u mnie karta jest tez sama i tez na IRQ 20) jest to przycyzna a w panelu karty nie ma regulacji latencji FW toja nie wiem :(
Moze zapomnaiels o "priorytecie na uslug w tle", co raz mi sie zdarzylo - ale Ciebie zdecydowanie o to nie podejrzewam.
Moze zapomnaiels o "priorytecie na uslug w tle", co raz mi sie zdarzylo - ale Ciebie zdecydowanie o to nie podejrzewam....
No nie, nie zapomniałem. Poza tym ustawienie priorytetu na programy nie powodowałoby takich katastrofalnych skutków...
Dodam jeszcze, że nie chodzi Winamp (owszem, raz odtwarzał, ale ze straszliwymi dropami), Ableton nie chce się uruchamiać jeżeli ma ustawione sterowniki ASIO Presonusa, CubaseLE nie słyszy wejść, choć je widzi...
Ogólnie - taka kaszana, jakiej nigdy jeszcze nie doświadczyłem. To już SBLive lepszy :)
Jeszcze jutro pobawię się z instalowaniem wszystkiego od nowa, ale jestem prawie pewien że coś z kartą...
Pozdrawiam
PS. Czy Presonus może teoretycznie gryźć się z pokładową kartą Realtek HD Audio?
No nie, nie zapomniałem. Poza tym ustawienie priorytetu na programy nie powodowałoby takich katastrofalnych skutków...
Dodam jeszcze, że nie chodzi Winamp (owszem, raz odtwarzał, ale ze straszliwymi dropami), Ableton nie chce się uruchamiać jeżeli ma ustawione sterowniki ASIO Presonusa, CubaseLE nie słyszy wejść, choć je widzi...
Ogólnie - taka kaszana, jakiej nigdy jeszcze nie doświadczyłem. To już SBLive lepszy :)
Jeszcze jutro pobawię się z instalowaniem wszystkiego od nowa, ale jestem prawie pewien że coś z kartą...
Pozdrawiam
PS. Czy Presonus może teoretycznie gryźć się z pokładową kartą Realtek HD Audio?
www.myspace.com/pchelki
dokladnie taka mam (realtek) i zadnych problemów - nigdy... lata Skype -= w tym samym czasie robie sobie rendering i zeroproblemow
Hmmm, ja bym raczej stawial na problemy z Firewire.
Powodzenia
Powodzenia
...dokladnie taka mam (realtek) i zadnych problemów - nigdy... lata Skype -= w tym samym czasie robie sobie rendering i zeroproblemow
Czyli nawet nie musiałem odinstalowywać sterownimów od Realteka! Fajnie :)
Ale zauważ że sprawdzałem na moim PCcie i tam też byłby problemy. W sumie to karta nawet nie ruszyła. Czy za ten fakt winić chipset Texas Instruments? Na prawdę - chciałbym aby tak było, ale wątpię żeby 2 na 2 chipsety FW w moim domu nie działały :)
Powodzenia...
Dzięki, przyda sie :)
Czyli nawet nie musiałem odinstalowywać sterownimów od Realteka! Fajnie :)
Ale zauważ że sprawdzałem na moim PCcie i tam też byłby problemy. W sumie to karta nawet nie ruszyła. Czy za ten fakt winić chipset Texas Instruments? Na prawdę - chciałbym aby tak było, ale wątpię żeby 2 na 2 chipsety FW w moim domu nie działały :)
Powodzenia...
Dzięki, przyda sie :)
www.myspace.com/pchelki
...Powodzenia...
..Dzięki, przyda sie :)...
Sprawdziłeś opcje zasilania w swoim laptopie?
[addsig]
..Dzięki, przyda sie :)...
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
...
Tzn? Jeżeli chodzi o 'schematy zasilania' to mam wszystko na 'nigdy nie wyłączaj' czy jakoś tak (za www.musicxp.net)
Interfejs zasilany jest za pomocą zasilacza, nie z laptopa (w laptopie mam 4pinowe gniazdo FW)
...
Tzn? Jeżeli chodzi o 'schematy zasilania' to mam wszystko na 'nigdy nie wyłączaj' czy jakoś tak (za www.musicxp.net)
Interfejs zasilany jest za pomocą zasilacza, nie z laptopa (w laptopie mam 4pinowe gniazdo FW)
www.myspace.com/pchelki
- somebody-someone
Niedawno kupiłem Presonus'a. Mam laptopa marki Acer TM 4061 (Centrino 1,6, DDRII 1,24 GB). Jako, że nie mam wpudowanego kontrolera FireWire, musiałem kupić takowy na PCMCIA. Czaiłem się długo na Texas Instruments, ale w Polsce, jest to prawie niemożliwe - mi się nie udało. W końcu kupilem coś na Allegro, na chipsecie VIA. Sprzęt chodzi bezproblemowo. Żadnych dropów przy latencji 2 ms (CPU prawie śpi, najwęższym gardłem jest twardy dysk). Wykorzystuję ten sprzęt do grania na basie on-line z wtyczką Ampeg SVX - żadnych problemów (choć tu dla bezpieczeństwa zwiększam latencję do 4 ms). Polecam wymianę kontrolera, bo nie wydaje mi się, aby cokolwiek innego mogłoby powodować problemy. Teoretycznie Chipset TI powinien być bezkonfliktowy (według zapewnień producenta), o ile nie jest to combo. Z praktyki jednak wynika, że Windows i tak lubi przeszkadzać (mam też iMac'a i z nim nie ma nigdy problemów - plug&play). Jeśli będziesz potrzebował pomocy - pisz na adres e-mail. Spróbujemy coś z tym zrobić. Pozdrawiam!
..:: Dobra muzyka to koincydencja wielu zbiorów zawierających jedynie dobre pierwiastki ::..