Witam.
Wlasnie kupilem uzywane MSP10
www.yamaha.com
Kopulki od tweeterow w tych monitorach sa niestety powciskane - pomimo oslonki, w jednym z nich nawet w 3 miejscach.
Nie zauwazylem zadnych znieksztalcen, ale nie rozstawilem ich jeszcze odpowiednio i moglem podlaczyc na razie tylko jedna.
Jak myslicie, jaki to moze miec na nie wplyw? Nie jestem pewien, ale wydaje mi sie, ze te srebrne polkule to tylko oslonka. Ale czy to wcisniecie moze miec wplyw na propagacje dzwieku?
Bylem w wakacje w sklepie Sam Ash w Nowym Jorku i tam czesc monitorow rowniez miala powciskane kopulki. Czy takie monitory nadal nadaja sie do uzytku? Prosze pomozcie, bo nie wiem, czy alarmowac z reklamacja i klocic sie ze sprzedawca, czy je przyjac, bo w sumie zaplacilem za nie polowe sklepowej ceny.
Pozdrawiam!
Uszkodzona/wciśnięta kopułka w monitorze
Re: Uszkodzona/wciśnięta kopułka w monitorze
Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 03:02 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]
Witam.
Miałem pododny problem kumpla dzieciak mi wcisnął kopułki,może to śmieszne ale wyciągnąlem odkurzaczem.Tylko jak byś próbował to bardzo ostrożnie .
Pozdro.
Mam 43 lat uczyłem się grać na klawiszach 11 lat obsługuję płynnie programy muzyczne. moich dwuch synów idzie w moje ślady
...
Witam.
Miałem pododny problem kumpla dzieciak mi wcisnął kopułki,może to śmieszne ale wyciągnąlem odkurzaczem.Tylko jak byś próbował to bardzo ostrożnie .
Pozdro.
...
musisz bardzo powoli zbliżać dyszę (samą rurę) włączonego odkurzacza aż do momentu "zaskoczenia", wyprostowania kopułki.
Witam.
Pozdro.
...
musisz bardzo powoli zbliżać dyszę (samą rurę) włączonego odkurzacza aż do momentu "zaskoczenia", wyprostowania kopułki.
Hmm, a czy kopułka w ogole musi byc? Co sie stanie jesli kopulka jest na tyle uszkodzona, ze nie mozna jej naprawic/wyciagnac. Czy mozna pozostawic glosnik bez kopulki?
Pozdro.
musisz bardzo powoli zbliżać dyszę (samą rurę) włączonego odkurzacza aż do momentu "zaskoczenia", wyprostowania kopułki....
rzeczywiście pomysł z odkurzaczem sprawdzał mi się wiele razy, nawet na bardzo zmasakrowanych kopułkach (ach te dzieci...) Pamiętaj tylko, żeby odbezpieczyć w rurze odkurzacza dolot powietrza, który zmniejsza siłę ssania... bo inaczej wszystko wyrwiesz. Teraz monitorki trzymam w miejscu niedostępnym dla dzieci he he, ale z głośników hi - fi kilka razy w roku wyciągam środeczki
lajf is a moment in spejs
glosnik bez kopulki juz nie bedzie glosnikiem(pomijam wstegowe)
...Wszystko na ten temat, bardzo obszernie w najnowszej EiS 03/2007, str. 100.
A słowem: nie masz się co martwić....
Dzięki, mi udało się sposobem na "wyrywanie taśmą", chodź idealnie gładka niestety nie jest... W artykule, z tego co rozumiem, mowa była o głośnikach nisko- i średniotonowych, a jak to się ma to tytanowego tweetera, w którym właśnie (tak mi się wydaje?) właśnie ta kopułka drga? Wydaje mi się, że precyzyjność grania monitorów polega właśnie na precyzyjnym wykonaniu, więc taka kopółka po przejściach będzie miała chyba inne właściwości?
A słowem: nie masz się co martwić....
Dzięki, mi udało się sposobem na "wyrywanie taśmą", chodź idealnie gładka niestety nie jest... W artykule, z tego co rozumiem, mowa była o głośnikach nisko- i średniotonowych, a jak to się ma to tytanowego tweetera, w którym właśnie (tak mi się wydaje?) właśnie ta kopułka drga? Wydaje mi się, że precyzyjność grania monitorów polega właśnie na precyzyjnym wykonaniu, więc taka kopółka po przejściach będzie miała chyba inne właściwości?