Samplelord v.1.0

Jeśli chcesz zasięgnąć rady, podzielić się doświadczeniem w trudnej sztuce samodzielnego programowania - to tu jest miejsce, aby tego dokonać.
Awatar użytkownika
grembo
Re: Samplelord v.1.0

Post autor: grembo » poniedziałek 19 mar 2007, 21:52

...W ten sposob strace mozliwosc okreslenia wymagan wobec CPU tego samplerka - a przy pianach do ktorych uzywam samplera to bardzo wazne (sustain)......
Jakieś propozycje ...
moze 2 minuty normalnie - a pozniej ograniczenie glosow, a i to przez pierwsze 2-3 dni. To wystarczy takim jak ja sprawdzic czy wielkie biblioteki pojda na zwyklych kompach bez czkawki

Awatar użytkownika
peak

Post autor: peak » poniedziałek 19 mar 2007, 21:55

Gratulacje!
Będzie wersja MacOsX RTAS? albo choćby AudioUnit?
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]

WG

Post autor: WG » poniedziałek 19 mar 2007, 22:57

Będzie wersja MacOsX RTAS? albo choćby AudioUnit?...
Zobaczymy jak się to rozwinie. MAC-i oraz RTAS-y są jak najbardziej w planach.

Miło widzieć, że "samplerek" się spodobał i są już pierwsze pozytywy.
Warto pamiętać, że to wersja początkowa albo inaczej startowa, która się będzie oczywiście rozwijać, a to też zależy od użytkowników i na nich liczę.

moze 2 minuty normalnie - a pozniej ograniczenie glosow, a i to przez pierwsze 2-3 dni. To wystarczy takim jak ja sprawdzic czy wielkie biblioteki pojda na zwyklych kompach bez czkawki
Czasowe ograniczenie może to i jakiś trop. Na razie gdybam, czy można to jakoś rozsądnie pogodzić

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » poniedziałek 19 mar 2007, 23:16

Jeżeli najpierw wejdzie się na stronę anglojęzyczną, to bardzo mile zaskakuje "polska" cena w zestawieniu z międzynarodową 160zł za taki sampler to rewelacyjna oferta - "Gigastudio musi odejść"
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 19 mar 2007, 23:23

zasadniczo chodzi o to chyba, zeby ukazac - co poza cena i prostota, odroznia go od konkurencji.

A sa to:
-wlasny format
-praca na innych formatach bez konwersji
-wlasny Disk Streaming
-niewiarygodna wydajnosc, rowniez na starszych maszynach i dla wielkich bibliotek.

Ja chce to sprawdzic na 24 bitowym Scarbee Rhodesie (giga) oraz na fortepianie VST ktory zamierzam kupic (Best Service), ktory obecnie chodzi pod impaktem.

Pierwsza biblioteka to ok. 1,5 gb

Druga - w wersji surround itd. to nawet nie wiem

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » poniedziałek 19 mar 2007, 23:28

Czasowe ograniczenie może to i jakiś trop. Na razie gdybam, czy można to jakoś rozsądnie pogodzić ...
Gratulacje. Olbrzymi kawał dobrej roboty. Myślę, że to wkrótce kupię.
Co do ograniczeń może stały szum na poziomie ~40-50dB? Da się wszystko sprawdzać, nie da się poważnie używać i tak nie wkurza jak różne samo-zmienia-się.
[addsig]
Pozdrawia Adam (przypadkiadama.com)

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 19 mar 2007, 23:35

fortepianie VST ktory zamierzam kupic (Best Service), ktory obecnie chodzi pod impaktem.

przepraszam, mialobyc Kompaktem

ma ok. 6-7 gb

EMD

Post autor: EMD » wtorek 20 mar 2007, 00:12

Moim zdaniem świetny produkt - Teraz Polska się kłania...

Jednak żeby (dla mnie) sampler był warty swojej ceny (pomijając fakt, że dla polskojęzycznych cena niższa - BRAWO!) to:
- brakuje mi powiązania klawiatury ekranowej ze sterującą (żeby było widać co się przyciska)
- żeby nie było trzeba restartować samplera po włączeniu klawiatury sterującej (jakiś autodetect)
- okno dialogowe "load instrument" pojawiało się po dwukrotnym kliknięciu na wiersz w kolumnie instrument (takie przyzwyczajenie)
- żeby można było ręcznie wpisywać wartości "vol" i "pan" (mam nienormalną myszkę )
- co z funkcja MIDI learn zamiast na stałe przyporządkowanych CC (leń jestem)
- proponuję do każdego regulowanego parametru dołożyć taki pasek lewo-prawo jak do transpozycji (wg mnie to REWELACYJNE rozwiązanie)
Poza tym znalezienie jak zmienia się dysk w oknie HD Brower nie jest specjalnie intuicyjne.

Samplelorda sprawdzilem na najwiekszym kit'cie perkusyjnym (>350MB) i jest megawydajny (max.20% zajętości CPU - u mnie).

Tak więc czekam na ver.2 i wówczas biję pokłony w pas.

P.S. Jestem zwykłym hobbystą home-recordingowcem, więc moje zdanie może być rózne od zawodowców

Awatar użytkownika
Bomber

Post autor: Bomber » wtorek 20 mar 2007, 00:44

Gratulacje! Miło jak pojawia się użyteczny produkt zaprogramowany przez rodzimych entuzjastów. Z przyjemnością sprawdzę demo, no i oczywiście ta atrakcyjna cena! Tak trzymać.

WG

Post autor: WG » wtorek 20 mar 2007, 01:56

Zanotowałem i w sumie wszystkie rzeczy jakie wymieniłeś będą chyba gotowe za jakiś czas i kwalifikują się do pierwszej edycji. Druga to zbyt odległe czasy aby o tym mówić.

żeby nie było trzeba restartować samplera po włączeniu klawiatury sterującej (jakiś autodetect)

Hm. Nie za bardzo kojarzę tego autodetect i dlaczego trzeba restartować Możliwe że wyłapałeś jakiś przypadek który akurat u mnie się nie zdarzył.

- proponuję do każdego regulowanego parametru dołożyć taki pasek lewo-prawo jak do transpozycji (wg mnie to REWELACYJNE rozwiązanie)

Czy chodzi Ci może, aby skopiować sposób działania kółka 'Transp' na inne kółka np. Attack, Delay ?

Poza tym znalezienie jak zmienia się dysk w oknie HD Brower nie jest specjalnie intuicyjne.

Może to kwestia tego, że przeglądarka działa "lekko" inaczej niż w innych samplerach .

W takim razie nie pozostaje mi nic innego jak dodanie w formie opcji aby działała standardowo czyli tak jak typowy windows eksplorator i pokazywały się te plusiki Faktem jest, że trochę eksperymentowałem z tą przeglądarką.

EMD: A jaką przeglądarkę plików uważałbyś za dobrą dla siebie (jakie cechy powinna mieć) ?
EMD: Albo inaczej co byś poprawił, bo moim zdaniem obecny pomysł jest ciekawy i może to kwestia tylko odpowiednich poprawek i dostosowania do indywidualnych preferencji ?

ODPOWIEDZ