POD jako sterownik MIDI

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
hector
POD jako sterownik MIDI

Post autor: hector » niedziela 18 mar 2007, 23:44

Witam:)
Mam pytanie następujące: czy Line6 POD XTL jest w stanie wysyłać komendy MIDI, które będą zmieniać programy w zewnętrznym urządzeniu MIDI? Czyli czy można zrobić tak aby wybranie nożnym przełącznikiem danego programu w PODzie powodowało zmianę programu w innym procesorze efektów? Z góry dzięki za odpowiedź:)

Awatar użytkownika
havier3

Re: POD jako sterownik MIDI

Post autor: havier3 » poniedziałek 19 mar 2007, 15:23

...Witam:)
Mam pytanie następujące: czy Line6 POD XTL jest w stanie wysyłać komendy MIDI, które będą zmieniać programy w zewnętrznym urządzeniu MIDI? Czyli czy można zrobić tak aby wybranie nożnym przełącznikiem danego programu w PODzie powodowało zmianę programu w innym procesorze efektów? Z góry dzięki za odpowiedź:)...
Jeśłi jest w PODzie MIDI Out to spokojnie możesz sobie nim kręcić.

Awatar użytkownika
hector

Post autor: hector » poniedziałek 19 mar 2007, 17:03

......Witam:)
Mam pytanie następujące: czy Line6 POD XTL jest w stanie wysyłać komendy MIDI, które będą zmieniać programy w zewnętrznym urządzeniu MIDI? Czyli czy można zrobić tak aby wybranie nożnym przełącznikiem danego programu w PODzie powodowało zmianę programu w innym procesorze efektów? Z góry dzięki za odpowiedź:)...
Jeśłi jest w PODzie MIDI Out to spokojnie możesz sobie nim kręcić....
Jest MIDI Out, ale czy w takim razie dowolnemu programowi urochamianemu w PODzie mogę przyporządkować dowolny program uruchamiany w innym procesorze podłączonym do MIDI Out PODa?:) POD posiada 128 komórek pamięci, którym przypisane są kolejne numerki MIDI Program Change. W instrukcji napisane jest, że za pomocą tych komunikatów można wywoływać poszczególne programy w PODzie za pomoca sekwencera lub sterownika, ale czy na pewno jest możliwa sytuacja odwrotna, tzn. że wybranie programu w PODzie spowoduje wybranie programu w innym urządzeniu? I czy w takim razie jeśli wybiorę w PODzie np program numer 55 to ten sam program uruchomi się w zewnętrznym procesorze?:)
Mam nadzieję, że nie namąciłęm za bardzo?:)

Awatar użytkownika
havier3

Post autor: havier3 » wtorek 20 mar 2007, 12:38

Jest MIDI Out, ale czy w takim razie dowolnemu programowi urochamianemu w PODzie mogę przyporządkować dowolny program uruchamiany w innym procesorze podłączonym do MIDI Out PODa?:) POD posiada 128 komórek pamięci, którym przypisane są kolejne numerki MIDI Program Change. W instrukcji napisane jest, że za pomocą tych komunikatów można wywoływać poszczególne programy w PODzie za pomoca sekwencera lub sterownika, ale czy na pewno jest możliwa sytuacja odwrotna, tzn. że wybranie programu w PODzie spowoduje wybranie programu w innym urządzeniu? I czy w takim razie jeśli wybiorę w PODzie np program numer 55 to ten sam program uruchomi się w zewnętrznym procesorze?:)
Mam nadzieję, że nie namąciłęm za bardzo?:)...
MIDI wszędzie działą tak samo - sprzęt wypuszcza komunikaty - każdy taki sam (na tym to polega) i już. W programach w których MIDI jest dość istotną sprawą i sterowanie nimi za pomocą np. klawitur sterujących bardzo ułatwia ich obsługę jest coś takiego jak MIDI Learn. Polega to na tym że danemu potencjometrowi lub suwakowi w wirualnym instrumencie lub programie przyporządkowuje się odpowiedni komunikat wypuszczany ze sterownika wyrażany cyferką. Musisz znaleźć taką opcję i sofcie i wszystko będzie jasne. Pozdro.

Awatar użytkownika
hector

Post autor: hector » wtorek 20 mar 2007, 15:14

...Jest MIDI Out, ale czy w takim razie dowolnemu programowi urochamianemu w PODzie mogę przyporządkować dowolny program uruchamiany w innym procesorze podłączonym do MIDI Out PODa?:) POD posiada 128 komórek pamięci, którym przypisane są kolejne numerki MIDI Program Change. W instrukcji napisane jest, że za pomocą tych komunikatów można wywoływać poszczególne programy w PODzie za pomoca sekwencera lub sterownika, ale czy na pewno jest możliwa sytuacja odwrotna, tzn. że wybranie programu w PODzie spowoduje wybranie programu w innym urządzeniu? I czy w takim razie jeśli wybiorę w PODzie np program numer 55 to ten sam program uruchomi się w zewnętrznym procesorze?:)
Mam nadzieję, że nie namąciłęm za bardzo?:)...
MIDI wszędzie działą tak samo - sprzęt wypuszcza komunikaty - każdy taki sam (na tym to polega) i już. W programach w których MIDI jest dość istotną sprawą i sterowanie nimi za pomocą np. klawitur sterujących bardzo ułatwia ich obsługę jest coś takiego jak MIDI Learn. Polega to na tym że danemu potencjometrowi lub suwakowi w wirualnym instrumencie lub programie przyporządkowuje się odpowiedni komunikat wypuszczany ze sterownika wyrażany cyferką. Musisz znaleźć taką opcję i sofcie i wszystko będzie jasne. Pozdro.
...
ok, dzieki już znalazłem co potrzeba:) dzieki za pomoc

ODPOWIEDZ