...Testowałem Windows XP 64bit w zastosowaniach audio.
Porównywałem zużycie CPU na tych samych projektach z programu Cubase Studio 4 , okazywało się ze wydajność czasem była taka sama , zdarzało się ze znacznie niższa w 64bit niż 32 bitowej wersji. Myślę, że dopóki nie będzie programów napisanych na 64 bity (ale nie chodzi tutaj o działanie w trybie zgodności 32bit) i wtyczek pod tę architekturę, to przesiadka na Windows XP 64 dla zasady nie ma sensu. Oczywiście nie wiem jak wygląda sprawa z Sonarem, wątpię czy istnieje wersja x64, mogę sie mylić oczywiście.
...
owszem istnieje wersja x64, powiem więcej nie trzeba jej osobno kupować, instaluje się z oryginalnej płytki
Sonar 64 bit
a propos wydajności per se to nie chodzi mi o jakiś super skok, tak na logikę zaletą takiego systemu miałaby być możliwość aktywnego używania 8 GB RAM, i co po tym następuje, możliwość załadowania nieprawdopodobnej ilości sampli do powiedzmy takiego K2 (dwie instancje standalone po ok. 3,5GB każda, po spatchowaniu oczywiście).
z tego co wiem 32 bitowe wtyczki chodzą CO NAJMNIEJ tak samo szybko pod x64 (w Sonarze) pod BitWrapperem, znowuż jedną z niewątpliwych zalet tutaj miałaby być możliwość załadowania większej liczby wtyczek.
z tego co rozumiem, po x64 jedynym wymogiem (biorac pod uwagę dostępność wersji x64 Sonara oraz obecność aplikacji BitWrapper która obsługuje "stare" 32 bitowe wtyczki) tutaj są sterowniki:
1. do karty muzycznej
2. do karty dźwiękowej
to co chciałabym wiedzieć czy ktoś juz tego używa i czy ma jakieś uwagi/sugestie.