Tworzenie muzyki przez osobę niewidomą

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
ralf
Tworzenie muzyki przez osobę niewidomą

Post autor: ralf » czwartek 15 mar 2007, 01:59

Witam,mam pytanie do znawców sprzętu i oprogramowania,czy istnieje jakieś oprogramowanie pozwalające osobom niewidomym na tworzenie muzyki,odczytywane
przez screen readery? bądz też czy istnieją sekwencery midi,lub urządzenia ktorymi taka osoba będzie mogła się,powiedzmy pamięciowo obsłużyć?

Awatar użytkownika
grembo

Re: Tworzenie muzyki przez osobę niewidomą

Post autor: grembo » czwartek 15 mar 2007, 02:02

Jesli bardzo powaznie traktujesz ta sprawe, i jestes powaznym czlowiekiem moge cie skontaktowac z odpowiednim czlowiekiem - Janusz Skowron, gral w Walkaway, ze Stańką, aktywny caly czas muzyk, wspanialy czlowiek - jest niewidomy i tworzy muzyke.

R.B.

Post autor: R.B. » czwartek 15 mar 2007, 10:42

Znam człowieka który jest niewidomy i ma swoje studio nagrań ! Robił produkcje dla TV polskiej!
Jesli chcesz dam Ci jego E-maill
Pozdrawiam
Jestem muzykiem z zawodu. Muzyka kręci się cały czas do okoła mnie i ostatnio fascynuje mnie nagrywanie muzy w swoim małym studiu domowym.

kemot

Post autor: kemot » czwartek 15 mar 2007, 13:36

Witam.
Ja również prosiłbym o te namiary. Mail a1986@o2.pl
Sam od jakihś trzech lat bawię się w homerecording. Jeśli chodzi o programy tworzone dlaosób niewidomych to jest coś takiego "Goodfeel" słóży to przede wszystkim do drukowania nut w brailu, ale nie wiem co jeszcze da sie tym robić. Dość drogie to to jest 3000 zł albo więcej.
Natomiast ze standartowymi programami muzycznymi jest jak ze wszystkimi innymi. Część działa dobrze, część średnio a cęść wcale. Niedawno, w którymś numerze eisa było "Usine" ponoć fajna zabawka tyleże całkowicie niewidoczna dla gadaczy.
Trzeba też uważać na interfejsy kart dźwiękowych. Kumpel kupił emu 1212 i poległ na mikserze dokładnie.
W kwestii sprzętu dużego doświadczenia nie mam bo dużo tego nie ma, ale nie wydaje mi się, żeby po jakimś czasie nie można się było tego nauczyć o ile nie ma ekranu dotykowego.

Awatar użytkownika
Bartos

Post autor: Bartos » czwartek 15 mar 2007, 16:51

...Dobrze, ze nie pytanie o tworzenie muzyki przez osobe nieslyszaca Kiedys z ziomem wpadlismy na pomysl plyt winylowych nagrywanych braillem - zamiast igly slucha sie muzy palcami ...

Ludzie trochę wyobraźni - temat NIE JEST śmieszny (szczególnie dla osób niedowidzących). Szczególnie panu ALEK-W trzeba tutaj podziękować za "błyskotliwy" wyskok.

Do tematu wracając:
to też trochę zależy co taka osoba chciałaby robić i na jakim instrumencie chciałaby grać (klawisze? gitara?). Może wystarczyłby blok efektów (samplerów łapiących frazę) i rejestrator?

ralf

Post autor: ralf » czwartek 15 mar 2007, 18:16

......Dobrze, ze nie pytanie o tworzenie muzyki przez osobe nieslyszaca Kiedys z ziomem wpadlismy na pomysl plyt winylowych nagrywanych braillem - zamiast igly slucha sie muzy palcami ...

Ludzie trochę wyobraźni - temat NIE JEST śmieszny (szczególnie dla osób niedowidzących). Szczególnie panu ALEK-W trzeba tutaj podziękować za "błyskotliwy" wyskok.

Do tematu wracając:
to też trochę zależy co taka osoba chciałaby robić i na jakim instrumencie chciałaby grać (klawisze? gitara?). Może wystarczyłby blok efektów (samplerów łapiących frazę) i rejestrator?...

Witam,i dziekuje za wszystkie odpowiedzi,oczywiście zależy mi na każdym kontakcie z osobami niewidomymi ktore tworzą muzykę,jesli chodzi o zainteresowania,to muzyka elektroniczna,gram na klawiszu,wiem,że sprzetu można się nauczyć,korzystałem z klawiatury midi,i syntezatora sprzetowego(virus c),z powodow prywatnych sprzedałem to urządzenie,jak rownież z powodu tego,że nie bardzo wiedziałem jak zapisywać ścieżki na kompie,obrabiać je,sklejać w całość,chodzi mi o jakiś program na bazie fl czy cubase sx,czy wogole istnieje coś takiego? a jeśli nie,to czy istnieja jakies sposoby tworzenia muzyki na kompie,proszę o kontakt rownież osoby ktore znają ludzi tworzących,z wadą wzroku
mail : blue.wings@onet.eu

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » czwartek 15 mar 2007, 21:22

Znam człowieka z okolic Sosnowca który jest w branży spróbuje odzyskać namiary na niego. Ale to dopiero w poniedziałek jak wróce do domu.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » czwartek 15 mar 2007, 21:43

Postaram sie zdobyc ten kontakt w ciagu najblizszych dni i wysle na email.

Widzialem kiedys bedac w Krakowie wystep niedoslyszacych/nieslyszacych tancerzy - nie wiem jak to bylo mozliwe - ale tanczyli. to byla jakas muzyka ludowa.

W EU takie tematy traktuje sie bardzo powaznie i przerozne fundacje zajmuja sie wspołpraca z takimi ludzmi, nie zawsze jest to zapewnienie pracy - ale czesto wlasnie takie sytuacje jak powyzsza.

W Warszawie - w Zwiazku Niewidomych (przepraszam , jesli zle pamietam nazwe - to w ok. ul Konwiktorskiej, Stadionu Polonii, Nowego Miasta, Kościoła oo. Bonifratrów) sprawe pracy z dzwiekiem osob niewidomych rozwinieto wrecz do studia. z tego co wiem owo studio dziala rowniez na rynku komercyjnym. Sa tam nagrywane czytane ksiazki, a dla osob nalezacych do Zwiazku sesje sa albo bezplatne, albo nizej platne. Mysle ze warto zebys z nimi, niezaleznie od naszych kontaktów, nawiazal wspolprace. Mysle ze beda w stanie rowniez pomoc.

z tego co wiem, Janusz pracuje z syntezatorami mowy - bardzo juz doskonalymi, slyszalem przeczytana przez podobny program tresc scenariusza teatralnego. Bylem zszokowany poziomem zaawansowania tego softu - program ma w nazwie imie damskie (glos nalzey do znanej lektorki). Napewno pozwala na zapoznanie sie z trescia przeroznych manuali, instrukcji i innych.

O inne sprawy zapytasz juz sam.

pozdrawiam i powodzenia

Redakcja

Post autor: Redakcja » piątek 16 mar 2007, 11:19

Szerzej na temat szkolenia, pracy oraz problemów jakie napotykają realizatorzy z dysfunkcją wzroku pisaliśmy w artykule W świecie dźwięku - realizatorzy z dysfunkcją narządu wzroku (EiS 12/2006).
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

ralf

Post autor: ralf » piątek 16 mar 2007, 19:54

Dziękuje,i prosilbym o kontakt z tymi panami o ktorych pisaliscie,co do owego tematu,to gdzie mozna znalesc ow numer w ktorym ten problem zostal opisany?

ODPOWIEDZ