Audition 2 - kasowanie poprzedniego śladu przy nagrywaniu

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
ukaef
Kontakt:
Audition 2 - kasowanie poprzedniego śladu przy nagrywaniu

Post autor: ukaef » niedziela 11 mar 2007, 12:44

Witam szyskich :)
Czy komuś udało się znależć w Auditionie opcję, dzięki której program kasowałby automatycznie poprzednio zarejestrowany materiał na tym samym tracku? Chodzi mi o to, że po nagraniu jakiegoś śladu, naciskam stop, bo nie podoba mi się, nagrywam jeszcze rax, ale pod spodem zostaje poprzednie nagranie :/

Taki problem nie istniał w Auditionie 1.5! Zdaje sobie sprawę, że może to być pomocne, w przypadku kiedy ktoś niechcący nadpisze ścieżkę, ale jeśli za każdym razem mam kasować starsze nagranie, mam ochotę się zastrzelić. Ktoś wie coś na ten temat?
:)

Awatar użytkownika
devil

Re: Audition 2 - kasowanie poprzedniego śladu przy nagrywaniu

Post autor: devil » niedziela 11 mar 2007, 17:25

ale Ci przeszkadza to ze ona zostaje w widoku multitrack i musisz fizycznie kliknac i skasowac, czy o to, ze nawet jak skasujesz w multitrack to i tak zostaje plik.wav w katalogu recorded ?

bo mi i to i to :D
nie ma proste opcji aby skasowac wszystko inne w katalogu co nie jest uzywane. ew. mozna odpalic sesje, wtedy sprobowac skasowac pliki, windows wtedy zworci blad przy kasowaniu plikow ktore sa uzywane.

a co do multitrack, to owszem, jak np juz z 20-30ty raz ktos powtarza jedna partie, to ciagle trzeba kasowac, musze poszukac w insturkcji, moze to sie da jakos przelaczyc, aby nowe nagrywanie kasowalo stara sciezke, ale raczej nic z tego.

Pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 11 mar 2007, 18:11

poszukajcie w opcjach programu - nie mam nigdzie AA zeby sprawdzic ale w samplitude po nagraniu mialem okienko - zostawic czy skasowac

sprawdzcie tez opcje ctrl+z - czyli zwykle undo - dziala tak w sonarze

Awatar użytkownika
ukaef
Kontakt:

Post autor: ukaef » niedziela 11 mar 2007, 19:31

...ale Ci przeszkadza to ze ona zostaje w widoku multitrack i musisz fizycznie kliknac i skasowac, czy o to, ze nawet jak skasujesz w multitrack to i tak zostaje plik.wav w katalogu recorded ?

bo mi i to i to :D
nie ma proste opcji aby skasowac wszystko inne w katalogu co nie jest uzywane. ew. mozna odpalic sesje, wtedy sprobowac skasowac pliki, windows wtedy zworci blad przy kasowaniu plikow ktore sa uzywane.

a co do multitrack, to owszem, jak np juz z 20-30ty raz ktos powtarza jedna partie, to ciagle trzeba kasowac, musze poszukac w insturkcji, moze to sie da jakos przelaczyc, aby nowe nagrywanie kasowalo stara sciezke, ale raczej nic z tego.

Pozdrawiam...
Heheheh, to o czym mówisz opatentowałem jeszcze za czasów 1.5, kiedy nie chcący skasowałbym jakieś pliki kiedy miałem otwartą sesję. Fajnie wiedzieć, że nie tylko ja działam takimi "radzieckimi" metodami :D

Chodziło mi o klikanie na ścieżkach w mulitracku.

poszukajcie w opcjach programu - nie mam nigdzie AA zeby sprawdzic ale w samplitude po nagraniu mialem okienko - zostawic czy skasowac

sprawdzcie tez opcje ctrl+z - czyli zwykle undo - dziala tak w sonarze

Undo nie działa, sprawdzone. Opcje przekopałem wszystkie... I...

Udało mi się zauważyć, że jeżeli nagramy dłuższy ślad niż ten "pod spodem", tamten zostaje automatycznie skasowany! Nie zauważyłem tego, sory za zamieszanie i dzięki za reakcję. W takim wypadku funkcja taka jest całkiem przydatna, bo mamy możliwość przerwania "nowego" nagrywania zanim będzie dłuższe niż poprzednie i powrócić do tamtego w łatwy sposób.

Aaaa... I jeszcze do kolegi wcześniej: zanim zapiszesz sesję
kliknij na "Close Unused Media" -> zamknie Ci wtedy wszystkie pliki, które nie są położone na ścieżki w multitracku. W okienku "Current file not saved" klikasz "no to all" i jednym ruchem pozbywasz się tamtych wave`ow.

Pozdrawiam!
:)

ODPOWIEDZ