Windows XP vs VISTA

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
ukaef
Kontakt:
Re: Windows XP vs VISTA

Post autor: ukaef » niedziela 11 mar 2007, 12:37

Z punktu widzenia zastosowań muzycznych Vista ma z pewnością wiele wad, wśród nich są spore wymagania sprzętowe i pochłanianie ogromnej ilości zasobów (w tym: czasu procesora)
---------------------------------------------------------

tu się zgadzam...

IMHO trzeba pamiętać, że windows jako system operacyjny jest tak powrzechny, że trafi do komputerów muyków, projektantów mody, właścicieli piekarni, sklepów mięsnych, do pracowników PKP i milionów innych ludzi, więc jest przygotowywany z myślą o uniwersalności. Jednak muzykom bym odradzał póki co instalację - po pierwsze tak jak już wspomniał kolega zżera zasoby kompa (jak to już zwykle bywa z nowszym softwarem) bardziej niż poprzednicy, a po drugie - z tego co słyszałem od znajomych, którzy przetestowali Vistę - są potężne problemy z kompatybilnością programów. Trzeba będzie poczekać, aż producenci software`u przestawią się. No i warto poczekać na zbiór 19239613 poprawek w jakimś service packu, bo zawsze lamusy z microsoftu dowiadują się o swoich błędach od ludzi, którzy najpierw kupią ich produkt :) hehh
:)

Awatar użytkownika
majall

Post autor: majall » niedziela 11 mar 2007, 13:02

Vistę wypuszczono i trwa oczekiwanie . Jest to półprodukt niedokończony bo nie widomo co zaproponuje apple a niebawem będziemy instalować nowego OS X 10.5
Macbook pro 17" 2.4 , mac pro 2.8 Quad-Core , RME fireface 800 , Emu 5000 ultra . telecaster hot rod , AKG 270 studio , Logic 8 , Melodyne plug in , Reaper .

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » niedziela 11 mar 2007, 13:09

XP nie jest tragiczny, umiejętne sie nim poslugiwanie, i bedzie hulał.

Czekam na Ubuntu Studio, zobaczymy co z tego wyjdzie. Fakt, ze w M$ duzo jest niepotrzebnych rzeczy jesli ktos tylko do muzy uzywa PC, no ale cóż taka natura M$. :)
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

audiophone
Kontakt:

Post autor: audiophone » niedziela 11 mar 2007, 15:18

...XP nie jest tragiczny, umiejętne sie nim poslugiwanie, i bedzie hulał.
taaa zapewne

Czekam na Ubuntu Studio, zobaczymy co z tego wyjdzie

co to ??
wersja z jakimiś aplikacjami/rejestratorami audio/midi????
http://www.myspace.com/audiophone

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » niedziela 11 mar 2007, 17:57

Dzisiaj byłem w ""ZŁOTE TARASY "" centrum handlowe i w centrum Warszawy :) Była prezentacja VISTY ... miałem także okazje pobuszować po tym programie ...
mam dosyć mieszane odczucia, uważam ze VISTA to żaden postęp . kilka wodotrysków ciekawsza grafika i w zasadzie to wszystko . Absolutnie nie wiedze żadnego drastycznego postępu .
Zapytałem sie pana który prezentował ten OS, co jest nowego w tym programie ..
i tutaj odpowiedz

cytuje "" O O TUTAJ " tu pokazuje palcem w prawy róg jest nowy pasek który pokazuje godziny i np., może pokazywać wiadomości z onetu . A TUTAJ " można szybciej wyszukiwać pliki na dysku .. buchnąłem śmiechem....

IMHO raczej minie sporo czasu zanim ludzie przesiądą sie na VISTA , zwłaszcza ze narazie masa programow nie jest kompatybilna , a mi osobiscie nie spieszy sie do 64 bit

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 11 mar 2007, 18:07

no wlasnie dziwne ze 64 bity wciaz raczkuja.....xp 64 to jakas niedorobka....vista moze i lepiej ale jak zawsze klopot ze sterownikami......
a procki mamy juz od kilku lat.......

nie ma co pedzic - xp jest stabilny wydajny i wszystko w nim dziala jak nalezy - zanim sie na niego przesiadlem poczekalem ze dwa lata...
tak samo bedzie z vista chyba ze do tego czasu zrobia kolejny system a vista okaze sie takim samym gownem jak windows me

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 11 mar 2007, 18:08

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » niedziela 11 mar 2007, 19:36

...http://byte.livenet.pl/?page_id=819

Czyli z tego co widze to takie AISO nie dziala tam i koniec (to znaczy moze dzialac, ale max 16/44.1)?

Niezle, to znaczy ze szefowie Apple leza teraz urżnięci w trupa z radości że od momentu wycowania XP ze sprzedaży jedyną platformą do tworzenia dźwięku i obrazu będzie ichnia makówka.
Cóż, wyraźnie trzeba zacząć zbierać kasę na makówkę... chyba że Steinberg i inni powiedzą "jak nie to nie, pocałujcie nas w odwłok, piszemy pod linuxa". Ale cóś w to ostatnie wątpię...

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 11 mar 2007, 22:56

no xp ma byc jeszcze spokojnie kolo 6 lat suportowany wiec luz.....

z tego artykulu nie wszystko mi podchodzi bo mi emu1212m dziala pod vista bezproblemowo - i asio i wdm i wielokanalowo i spdif tez bez klopotu.......
chyba ze chodzi o jakies szczegolne wypadki no ale nie zauwazylem - natywnie mam w viscie jakosc na 24/192khz i jest ok.....

Awatar użytkownika
mastyk

Post autor: mastyk » poniedziałek 12 mar 2007, 00:25

"Nie wiem jak to się stało, że firma straciła z pola widzenia interesy naszych konsumentów, zarówno tych korporacyjnych, jak i indywidualnych. Moim zdaniem pogubiliśmy się. Obawiam się, że zapomnieliśmy co oznacza określenie “wolny od błędów”, czym jest elastyczność, bezpieczeństwo i wydajność. Przestaliśmy rozumieć naszych klientów oraz ich najważniejsze problemy - Jimm Allchin, Platform Products and Services Group, Microsoft"

pierwsza sensowna wypowiedź pracownika Microsoft jaką słyszałem. do tej pory miałem wrażenie, że pracują tam sami....

marcin

ODPOWIEDZ