Focusrite Safire
mam problem.
niedawno zakupilem karte focisrite safire.
zainstalowalem ja i na poczatku dzialala bez zastrzezen.
po dwoch dniach wybralem opcje akutualizacji sterownikow i wyswietlila mi sie informacja o zerwaniu polaczenia firewire.
karta sie odinstalowala i nie moge jej zainstalowac ponownie.
zrobilem format c: plus ponowna instalacje systemu ale to nie pomoglo.
wie ktos moze w czym jest problem????
po dwoch dniach wybralem opcje akutualizacji sterownikow i wyswietlila mi sie informacja o zerwaniu polaczenia firewire.
Re: Focusrite Safire
moze firmware zresetuj? bo nic innego do glowy mi nie przychodzi... powazna sprawka swoja droga, jesli topodczas ladowania firmware sie polaczenie zerwalo ....
a wiesz moze jak zresetowac firmware????
bardzo mi przykro ale nie wiem, mysle ze powinnienes na poczatek skontaktowac sie z dystrybutorem. W sumie zle moze nie bedzie to raczej nowoczesne urzadzenia.
...mam problem.
...
Okazuje się jednak, że jest coś na rzeczy. Opodobnych kłopotach pisałem tutaj:
http://www.eis.com.pl/virtual/modules
Skoro mam okazję, to dokończe tamten wątek. Interfejs wrócił rzeczywiście po paru dniach. Po podłączeniu okazało się, że nie działa. Instalowałem zgodnie z tym co napisali w manualu, przyłączyłem interfejs wtedy gdy instalator tego zażądał... i już "wisiał" Tylko diodki świecił... i nic ani ręką, ani nogą. Wróciłem z tym do sklepu. Pan zadzwonił do serwisu. W serwisie twierdzili, że posłali inny, NOWY egzemplarz... i sugerowali, że to ja coś skaszaniłem. Mój błąd, że nie spisałem numeru seryjnego. Obiecano, że zdiagnozują co się dzieje i odeślą do sklepu ponownie. Rozmowa telefoniczna odbywała się przy mnie więc słyszałem, jak próbowano mi przypisać winę... Sprzętu nie zdążyłem odebrać, bo na drugi dzień wyjechałem do Irlandii. Leży i czeka w sklepie. Boję się tu go ściągać, wolałbym sprawdzić na miejscu w sklepie, żeby później mi nie zarzucano, że coś popieprzyłem. Obym zdążył wrócić przed końcem okresu gwarancyjnego...
Jedyne co mogę doradzić to zwrot do serwisu. Nie pozwól sobie wmówić, że coś zrobiłeś nie tak. U mnie też działało 2 dni, do czasu kiedy interfejs zarządał aktualizacji. Objawy takie same jak opisałeś - zerwane połączenie, reinstalacja, ani format nie pomogą... tylko diody świecą. Dodam, że zanim się posypało zauważyłem, że pewnych funkcji nie ma - nie było tzw. multiklienta, tego co np. Audiophile 24/96 pokazuje podczas wyboru sterowników jako "Multil coś tam..." Ta funkcja pozwala na zgrywanie z jednej muzycznej aplikacji na drugą i umożliwia pracę na kilku otwartych programach. W Saffirze było tak, że kiedy chodziła pod jednym programem, to w każdym innym już nie można było nic zrobić. Przykład najbardziej banalny - nie można było w CoolEdit zarejestrować tego co akurat odtwarzał winamp.
Przypomnij sobie jak wyglądał panel sterujący po zainstalowaniu... prawdopodobnie było na nim mniej kolorów i był jakiś inny niż na prezentacjach video z Focusrit'a. Teraz z pewnością ma więcej kolorków, jest bardziej czytelny... ale nie działa. Tylko diody świecą.
Nie poddawaj się. To nie jest odosobniony przypadek. Czasami zaglądam do irlandzkich sklepów muzycznych. Kiedy pytam o saffirkę, słyszę coś co można streścić "we had some problems and we don't want it any more"
Pozdrawiam i życzę wytrwałości. Spisz numer seryjny albo jeszcze lepiej - zaznacz go w taki sposób, żebyś nie dał się nabrać na to, że wysłali Ci nowy egzemplarz, a Ty znowu coś skaszaniłeś
...
Okazuje się jednak, że jest coś na rzeczy. Opodobnych kłopotach pisałem tutaj:
http://www.eis.com.pl/virtual/modules
Skoro mam okazję, to dokończe tamten wątek. Interfejs wrócił rzeczywiście po paru dniach. Po podłączeniu okazało się, że nie działa. Instalowałem zgodnie z tym co napisali w manualu, przyłączyłem interfejs wtedy gdy instalator tego zażądał... i już "wisiał" Tylko diodki świecił... i nic ani ręką, ani nogą. Wróciłem z tym do sklepu. Pan zadzwonił do serwisu. W serwisie twierdzili, że posłali inny, NOWY egzemplarz... i sugerowali, że to ja coś skaszaniłem. Mój błąd, że nie spisałem numeru seryjnego. Obiecano, że zdiagnozują co się dzieje i odeślą do sklepu ponownie. Rozmowa telefoniczna odbywała się przy mnie więc słyszałem, jak próbowano mi przypisać winę... Sprzętu nie zdążyłem odebrać, bo na drugi dzień wyjechałem do Irlandii. Leży i czeka w sklepie. Boję się tu go ściągać, wolałbym sprawdzić na miejscu w sklepie, żeby później mi nie zarzucano, że coś popieprzyłem. Obym zdążył wrócić przed końcem okresu gwarancyjnego...
Jedyne co mogę doradzić to zwrot do serwisu. Nie pozwól sobie wmówić, że coś zrobiłeś nie tak. U mnie też działało 2 dni, do czasu kiedy interfejs zarządał aktualizacji. Objawy takie same jak opisałeś - zerwane połączenie, reinstalacja, ani format nie pomogą... tylko diody świecą. Dodam, że zanim się posypało zauważyłem, że pewnych funkcji nie ma - nie było tzw. multiklienta, tego co np. Audiophile 24/96 pokazuje podczas wyboru sterowników jako "Multil coś tam..." Ta funkcja pozwala na zgrywanie z jednej muzycznej aplikacji na drugą i umożliwia pracę na kilku otwartych programach. W Saffirze było tak, że kiedy chodziła pod jednym programem, to w każdym innym już nie można było nic zrobić. Przykład najbardziej banalny - nie można było w CoolEdit zarejestrować tego co akurat odtwarzał winamp.
Przypomnij sobie jak wyglądał panel sterujący po zainstalowaniu... prawdopodobnie było na nim mniej kolorów i był jakiś inny niż na prezentacjach video z Focusrit'a. Teraz z pewnością ma więcej kolorków, jest bardziej czytelny... ale nie działa. Tylko diody świecą.
Nie poddawaj się. To nie jest odosobniony przypadek. Czasami zaglądam do irlandzkich sklepów muzycznych. Kiedy pytam o saffirkę, słyszę coś co można streścić "we had some problems and we don't want it any more"
Pozdrawiam i życzę wytrwałości. Spisz numer seryjny albo jeszcze lepiej - zaznacz go w taki sposób, żebyś nie dał się nabrać na to, że wysłali Ci nowy egzemplarz, a Ty znowu coś skaszaniłeś
lajf is a moment in spejs
dzieki za pomoc.....
bie jest zle - jest nadzieja
np. ze strony Focusrite
The firmware updater is failing. What should I do?
Here's a short list of procedures to try if your Saffire firmware update fails repeatedly:
- Try disconnecting any and all other firewire devices from the firewire bus, leaving only the Saffire connected.
- Try updating both with and without the external power supply connected.
- Pay attention to the LINE/INSTR LEDs on the front panel.
- They should turn orange during the first stage of the update. Once the first progress bar completes.
- They should turn green, and then another progress bar will start. Once the second progress bar is complete the LEDs should turn green and stay green.
- If they fail to turn green after the first stage, disconnect and reconnect both the power and firewire cables from your Saffire.
- This will allow the unit to reboot properly before completing the second update.
np. ze strony Focusrite
The firmware updater is failing. What should I do?
Here's a short list of procedures to try if your Saffire firmware update fails repeatedly:
- Try disconnecting any and all other firewire devices from the firewire bus, leaving only the Saffire connected.
- Try updating both with and without the external power supply connected.
- Pay attention to the LINE/INSTR LEDs on the front panel.
- They should turn orange during the first stage of the update. Once the first progress bar completes.
- They should turn green, and then another progress bar will start. Once the second progress bar is complete the LEDs should turn green and stay green.
- If they fail to turn green after the first stage, disconnect and reconnect both the power and firewire cables from your Saffire.
- This will allow the unit to reboot properly before completing the second update.
Próbowałem różnych sposobów, o których wyczytałem na stronie producenta ( z tego co pamiętam nie było tych wskazówek zbyt wiele, zupełnie jakby sprzęt działał bezawaryjnie) odłączania i podłączania okablowania również próbowałem . Z tego co wyczytałem dawniej na forach to wykładka na etapie ładowania firmware kończy się zazwyczaj serwisem i problem zdaje się jest, bo stabilność tego sprzętu bywała czasem kwestionowana (taaa... - mądr Polak po szkodzie) Niestety nie ma w tym urządzeniu magicznego przycisku pod nazwą "reset" lub karty pamięci (ha ha dobre) z której można by załadować pierwotne ustawienia.Jak padnie, a raczej jak się zawiesi to kicha... Jeszcze inna sprawa to standardy firewire - UHCI, OHCI, EHCI - czasami pojawiały się sugestie, że powodem niestabilności są dołączane do płyty głównej badziewne, tanie kontrolery firewire. Nie siedzę w tym temacie ale o ohci, uhci i ehci można poczytać w sieci. Swoją drogą wielka szkoda, że nie można tego sprzętu po prostu zresetować. Nie mam pojęcia czy od strony technicznej byłby to duży problem dla producenta, czy zwyczajnie producent wierzy naiwnie, że nic nigdy się nie posypie.
Abstrahując... wyobrażacie sobie np. komputer pc, który zawiesza się na etapie instalacji jakiegoś programiku... i jak się już zawiesi to kicha... wisi i świeci - nie można go zresetować, nie można go sformatować, nic z nim nie można zrobić, trzeba biegać do serwisu za każdym razem kiedy coś pójdzie nie tak. Możecie sobie to wyobrazić ?
lajf is a moment in spejs
WITAM
ZADZIALALO!!!!
FOCUSRITE SAFFIRE SIE ZRESTARTOWAL I MA NOWY FIRMWARE.
ZADZIALALA OPCJA Z PODLACZENIEM DRUGIEGO ZASILANIA.
DZIEKI ZA POMOC:-)
POZDRAWIAM
ZADZIALALO!!!!
FOCUSRITE SAFFIRE SIE ZRESTARTOWAL I MA NOWY FIRMWARE.
ZADZIALALA OPCJA Z PODLACZENIEM DRUGIEGO ZASILANIA.
DZIEKI ZA POMOC:-)
POZDRAWIAM
" Bogu dziekujcie, ducha nie gascie "
:)
:)