Windows XP vs VISTA

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
mr-darni
Re: Windows XP vs VISTA

Post autor: mr-darni » piątek 09 mar 2007, 11:10

Pamiętacie bolączki z wprowadzeniem Windows XP ? Problemy ze sterownikami, pojawiały się stopniowo, nic nie chciało działać, sporo osób jeszcze przez długi okres udowodniało wyższość Win 98SE nad Win XP...
Po dłuższym czasie okazało się, że jest to najbardziej udany system Microsoft (na miarę swoich czasów - bo i 3.11, 98, NT miał swoje 5 minut a dla niektórych ciągle te 5 min. jeszcze trwa...

Vista też będzie najbardziej udanym systemem Microsoftu, ale jeszcze nie teraz. Trzeba będzie poczekać... myślę, że kilka dobrych miesięcy zanim wszystko się unormuje i pojawią się w dostępnych cenach dla zwykłego zjadacza chleba nowsze rozwiązania (procesory - 4 rdzenie, szybsze pamięci).

Na razie sprawy, które są pewne w przypadku Visty:
- jest ładna,
- zawiera nowocześniejsze rozwiązania,
- jest bardziej wymagająca jeżeli chodzi o sprzęt,
- ma więcej błędów niż XP,
- mniej urządzeń jest kompatybilnych z tym systemem niż z XP,
- wersja Visty 64 bitowa stwarza użytkownikom więcej problemów niż 32 bitowa

Darek

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » piątek 09 mar 2007, 11:22

Czyli , jak to mowią Szefowie CIA w kazdym amerykanskim thilerze politycznym, "Czekać!" :)

A takie mam pytanie, bo nie widzialem tej informacji, czy MS zmienilo w Vista jadro systemu? (poza tym ze jest on 64 bit) ? To bylo jednym z waznych punktów przy zmianie Mac OS9 na OSX.... jeden makowiec powiedzial ze oparte ono w OSX jest na jadrze Unixa, systemu ktory byl wspanialy pod wzg. stabilnosci i przejrzystosci, jeden z kolegow-infromatykow, wspiminal (a to byl rok 2000), ze pisanie pod Unixa to czysta rozkosz i pewnosc satysfakcji i powtarzalnosci cech (w sensie, ze wszedzied stabilny)

Co do XP, czytalem wielce uczone artykuly gdzie pisano ze juz w podstawie (jadrze) systemu jest przycyzna jego slabosci, ograniczenia i brak stabilnosc. Chocby w kwestii urzadzen, lecz nie tylko.... Niestety,poziom wiedzy nie pozwala mi na rozwiniecie tego watku.

Awatar użytkownika
lukaszg

Post autor: lukaszg » piątek 09 mar 2007, 12:28

Niestety ludzie wolą "graficzne wodotryski" a Linux i interfejsy graficzne takie jak Beryl, albo Metisse po pierwsze są równie efektywne a po drugiej mnie zasobożerne.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
lukaszg

Post autor: lukaszg » piątek 09 mar 2007, 12:32

Ps. Tutaj można zobaczyć interfejs Metisse w akcji: http://www.mandriva.com/pl/projects/metisse/

Awatar użytkownika
Vibra

Post autor: Vibra » piątek 09 mar 2007, 13:04

Kupilem Viste Home Premium 64-bit. Uzywam jej na komputerze domowym tzn intenet,komunikacja,biuro. System zabral mi okolo 11GB po instalacji, srednio zabiera z 700MB ramu. Nie mialem z nim jakis specjalnych klopotow, moze po za tym ze troche jest malo logiczny i "upierdliwy".Klopot polega na tym ze strasznie malo jest programow dobrze wspolpracujacych z Vista 64-bit. Oczywiscie programy 32-bity chodza ok ale co chwile pokazuje sie komunikat, ze system przeszedl w tryb "slabszej grafiki" czy cos takiego. Tzw uspienie to fikcja bo w zaden sposob nie mozna przywrocic go z uspienia. Itd,itp. Ale chyba najbardziej zdziwilo mnie podejscie Microsoft PL. Kiedy zadzwonilem z prosba o pomoc w rozwiazaniu problemow, kazano mi zglosic sie do punktu, w ktorym kupilem system. Szkoda, ze tak to wyglada. Wyobrazcie sobie, ze ma jakis blad np. Cubase, a naprawic ma to Audio Factory.

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 09 mar 2007, 13:24

total moze ci sie udac bo w microsofcie juz pracuja nad nastepca Visty...wiec moze za jakies 3 lata juz bedzie......
sporo rzeczy sie zmienilo - szczegolnie w panelu sterowania i niekoniecznie na dobre

Awatar użytkownika
TOTAL

Post autor: TOTAL » piątek 09 mar 2007, 14:18

Wywalający się XP - temat mi obcy (z wyj. gier, ale to sprawa płyty gównej). Zainstalowałem system 3 i pół roku temu. Do czyszczenia używam CCleaners, WINDoctrora i pagedefr - i system działa jak nowy. Mam pracujego non-stop w tle darmowego avast antivirusa, podłączam już trzeci różny internet (modem, lan, tym razem Orange mobile - sh!t namaxa) - a komp jak był stabilny na świeżo, tak jest nadal, a nawet bardziej, bo znam system, Cubase 3 final chodzi chyba nawet lepiej niż 1.06, a developerzy VST znają się na rzeczy. Jako sekwencer SX sprawdza się wyrąbiście. Wydajność kompa - różnicę widzę na plus, bo nie wrzucam w inserty wszystkiego co popadnie.

Fakt, trzeba XPka sprzątać (albo wynająć sprzątaczkę), ale w porównaniu ze stawianiem od nowa, ponownym konfigurowaniem, kretyńskimi nieraz zabezpieczeniami w instalkach - myślę, że korzyść jest wielka.

Następca już w fazie projektu? A XP ma mieć przedłużone wsparcie mikro-soft. To może oznaczać, że dwie rzeczy: Wiśta nie chwyta albo faza projektu trwa aż tak długo.

T

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 09 mar 2007, 17:24

kilka rzeczy nie wrzucili do visty - miedzy innymi nowy system plikow wiec maja co robic......

audiophone
Kontakt:

Post autor: audiophone » piątek 09 mar 2007, 17:48

prawda jest taka że pan bil ''śmierdziel'' i jego pazie z koncernu M nigdy nie wydadzą sprawnego, stabilnego systemu!

dlaczego ? ($$$$$$$)
[Post edytowany przez Admina w dniu 09/03/2007]
http://www.myspace.com/audiophone

amfi

Post autor: amfi » piątek 09 mar 2007, 19:31

marzy mi się minimalistyczna wersja XP
zajmująca po starcie 25 MB ram i obsługiwana z poziomu
norton comm. nie potrzebuję admina, sieci, gier, multimediów, wizualizacji i pozostałego tombaku.
wystarczy sonar 6.

skoro można kupić daw-y, edytory i tam dalej w wersji se,
to dlaczego nie XP TYLKO do zastosowań muzycznych?
"NO FANCY edition" za 1/3 ceny np.

ODPOWIEDZ