Mianowicie chodzi mi o to czy każdy sampler się nada, czy są to tylko jakieś wybrane modele?
"W połączeniu, np. z AKAI Z4 lub Z8, bądź dowolnym oprogramowaniem muzycznym pady są doskonałym narzędziem do tworzenia faktur rytmicznych" - to cytat z opisu owych padów i z tego wynika że połączenie to możliwe jest przy samplerach Z4 i Z8.
Jeśli ktoś wie coś na ten temat to prosze o pomoc.
Akai MPD + sampler
Re: Akai MPD + sampler
nikt nie pomoże? hmm?
...nikt nie pomoże? hmm?...
A niby w czym?
Możesz te pady podpiąć do czegokolwiek co tylko ma MIDI In.
[addsig]
A niby w czym?
Możesz te pady podpiąć do czegokolwiek co tylko ma MIDI In.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
Jeśli nie zamierzasz wykorzystywać tego live to czy nie wygodniej Ci będzie zainwestować np. w NI Kontakt? Wygoda przy pracy według mnie znacznie większa. Akai z8 to nie mały wydatek - a jeśli cchiałes takie coś kupować to nie lepiej było odłożyć trochę i kupić mpc 4000? Tam masz jeszcze sekwencer.
No chyba, że koniecznie chcesz mieć sampler sprzętowy.
No chyba, że koniecznie chcesz mieć sampler sprzętowy.
pamietaj o jednym maly klopocie z padami - przyporzadkowanie odpowiedniego klawisza bez edytora na pc to jednak sporo czasu i klikania no i niestety takie pady maja dwa zaprogramowane banki do wyboru
chyba mpd24 ma wiecej ale nie jestem pewien
chyba mpd24 ma wiecej ale nie jestem pewien
Popieram poprzednikow. Lepiej zainwestowac w program na PC ( np.: ReCycle 2.1- polecam ) niz kupowac sampler, poniewaz to niemaly wydatek. A zamiast MPD16 wybrlbym MPD24, gdyz ma 4 banki padow, 4przyciski sekwencera, 8pokretel, 6 sliderow i prosty wyswietlacz LCD, ktory moze zapamietac nasz presety
Pozdrawiam

Od kilku tygodni mam mpd 24. Jedno jest pewne - to najlepszy sposób żeby z komputera w ciągu dwoch klikniec zrobic mpc.
W połączeniu z battery, kontaktem, czy na przyklad bfd, jest rewelacyjny.
W połączeniu z battery, kontaktem, czy na przyklad bfd, jest rewelacyjny.
- steelcangoo
...pamietaj o jednym maly klopocie z padami - przyporzadkowanie odpowiedniego klawisza bez edytora na pc to jednak sporo czasu i klikania no i niestety takie pady maja dwa zaprogramowane banki do wyboru
chyba mpd24 ma wiecej ale nie jestem pewien...
to prowadzi do dyskusji typu: czy fajniej sie gra w gry na pc, na plejstejszyn, czy w salonie gier?... przecież to zależy od trybu pracy ... nie zawsze klikanie myszką czy touchpadem w laptopie jest poręczne , czasem sam zauważam że przy dynamicznych działaniach, poręczniej jest mi wrzucić parę sampli do Akai typu S czy MPC, wcisnąć set by midi i momentalnie mapować dźwięki pod wybranymi padami czy keyboardem ( w S to są dwa uderzenia , pierwsze to najniższa nuta , drugie najwyższa , przy uderzeniu dwa razy w ten sam pad czy klawisz jest on zarazem najwyższym i najniższym - jeśli ktoś nie wie oczywiście), bo w praktyce (np. na próbie czy jakimś jam'ie) nie zawsze chodzi przecież o załadowanie całych 16 padów x 4 banki lub pełnej klawiatury... co innego jeśli chce się przygotować jakieś zaawansowane , przemyślane multi czy też programy z pełnym mapowaniem , warstwami velocity , filtrami , trybami zależnosci... bez kompa to faktycznie mozolna robota w dobie kontakta i battery
chyba mpd24 ma wiecej ale nie jestem pewien...
to prowadzi do dyskusji typu: czy fajniej sie gra w gry na pc, na plejstejszyn, czy w salonie gier?... przecież to zależy od trybu pracy ... nie zawsze klikanie myszką czy touchpadem w laptopie jest poręczne , czasem sam zauważam że przy dynamicznych działaniach, poręczniej jest mi wrzucić parę sampli do Akai typu S czy MPC, wcisnąć set by midi i momentalnie mapować dźwięki pod wybranymi padami czy keyboardem ( w S to są dwa uderzenia , pierwsze to najniższa nuta , drugie najwyższa , przy uderzeniu dwa razy w ten sam pad czy klawisz jest on zarazem najwyższym i najniższym - jeśli ktoś nie wie oczywiście), bo w praktyce (np. na próbie czy jakimś jam'ie) nie zawsze chodzi przecież o załadowanie całych 16 padów x 4 banki lub pełnej klawiatury... co innego jeśli chce się przygotować jakieś zaawansowane , przemyślane multi czy też programy z pełnym mapowaniem , warstwami velocity , filtrami , trybami zależnosci... bez kompa to faktycznie mozolna robota w dobie kontakta i battery
--------------------------------------------------------------------------------------
mądry uczy się na błędach innych, głupi na swoich, idiota nigdy się nie uczy
mądry uczy się na błędach innych, głupi na swoich, idiota nigdy się nie uczy