Sonar 6.0 (16bit - 32bit)
- AllShotgun
Witam. Czy ktoś moze mi napisac jak w Soar 6.0 zmienic z 16 bit na 24 i 32 ?.
Czestotliwości sie ładnie zmieniają ale Bity ni9e chca (pozostaje 16. Pomocy, musze miec 32 bity...
Czestotliwości sie ładnie zmieniają ale Bity ni9e chca (pozostaje 16. Pomocy, musze miec 32 bity...
Cześc jestem gitarzystą już 13 lat i studentem dzienikarstwa. Bardzo lubie home-recording, mam E-mu 0404...
Re: Sonar 6.0 (16bit - 32bit)
ale jaki sterownik, jaka karta?
u mnie na RME na ASIO jest bez problemu wybor 16 - 32 bit, na WDM tylko (nie wiem czemu) 16 - 24
aha, tylko ze zmiana w opcjach audio to jedno, a ustawienie "default bit rate" dla nowych projektow (w opcjach) to drugie. sprawdz, bo moze masz tak ze nagrywasz audio w 32 bitach ale sesje masz ustawiona na 16.
u mnie na RME na ASIO jest bez problemu wybor 16 - 32 bit, na WDM tylko (nie wiem czemu) 16 - 24
aha, tylko ze zmiana w opcjach audio to jedno, a ustawienie "default bit rate" dla nowych projektow (w opcjach) to drugie. sprawdz, bo moze masz tak ze nagrywasz audio w 32 bitach ale sesje masz ustawiona na 16.
fan dobrego brzmienia ;)
- AllShotgun
Karta E-mu 0404, stery orginalne
Cześc jestem gitarzystą już 13 lat i studentem dzienikarstwa. Bardzo lubie home-recording, mam E-mu 0404...
- AllShotgun
O właśnie jak najlepiej ustawic WDM/ks, asio czy MEE 32 dla najwyższej jakości. Czy mugłby mi pan wytłumaczyc : na pasku zadań jest napisane 192/16. Dla nowego projektu mam 192/24 i nie działa tylko 16 ?
PZDR
PZDR
co do zwiazku typu sterownika z jakoscia przetwarzania sama w sobie, to juz bylo wielokrotnie na forum. skorzystaj z wyszukiwarki (ktora wprawdzie tak sobie, ale jednak dziala ;) )
powiem tylko krotko - zignoruj MME. to archaiczny sterownik, z czasow jeszcze Win95 i 98
co do ASIO i WDM to jakosci dzwieku nie ma zadnej, jedynie w uzyskiwanej latencji i roznych niuansach wydajnosciowych.
nie napisales, co aktualnie masz ustawione. ale niezaleznie od tego - sprobuj tej drugiej opcji (czyli ASIO lub WDM).
MUSI to dzialac.
i to akurat NA PEWNO jest w instrukcji ;)
jeszcze jedno - jestes pewien co do tych 192 kHz? bo nie wydaje mi sie zeby ci to bylo potrzebne - a wielkie marnotrawstwo przestrzeni dyskowej i wydajnosci komputera..
powiem tylko krotko - zignoruj MME. to archaiczny sterownik, z czasow jeszcze Win95 i 98
co do ASIO i WDM to jakosci dzwieku nie ma zadnej, jedynie w uzyskiwanej latencji i roznych niuansach wydajnosciowych.
nie napisales, co aktualnie masz ustawione. ale niezaleznie od tego - sprobuj tej drugiej opcji (czyli ASIO lub WDM).
MUSI to dzialac.
i to akurat NA PEWNO jest w instrukcji ;)
jeszcze jedno - jestes pewien co do tych 192 kHz? bo nie wydaje mi sie zeby ci to bylo potrzebne - a wielkie marnotrawstwo przestrzeni dyskowej i wydajnosci komputera..
fan dobrego brzmienia ;)
- AllShotgun
Dziękuje za informacje. w 192 słyszę wielką róznice. Wiem ze końcowy wav zapisuje w 96. Ale jednak.
Czyli w tej opcji "chenge audio format" (16)(BITY) - to opcja tylko do odtwarzania (końcowy Waw będzie 32 bitory lub 24) ?
Czyli w tej opcji "chenge audio format" (16)(BITY) - to opcja tylko do odtwarzania (końcowy Waw będzie 32 bitory lub 24) ?
nie rozumiem pytania, serio :)
z ciekawosci - na czym (mikrofony, instrumenty, hardware), gdzie i co nagrywasz ze slyszysz roznice pomiedzy 192 kHz i 96 ?
i na jaki nosnik docelowy finalna czestotliwoscia jest 96 kHz?
z ciekawosci - na czym (mikrofony, instrumenty, hardware), gdzie i co nagrywasz ze slyszysz roznice pomiedzy 192 kHz i 96 ?
i na jaki nosnik docelowy finalna czestotliwoscia jest 96 kHz?
fan dobrego brzmienia ;)
- AllShotgun
Domowe gitarowe granie solowe, pozatym moim zdaniem potęzniej brzmi 192, klarowniej, szerzej. Nośnic CD (ultra edition) akceptuje pliki 24/96...

-
- Kontakt:
napewno potężniej zabiera miejsce na HDD
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/
hahahahah
wmawiaj sobie dalej ze slyszysz.......
zostan na maks 96/24 tym bardziej ze ta karta nie jest az taka super zeby korzystac z takich czestotliwosci
format jaki toleruje nero nie ma nic wspolnego z formatem na plycie cd audio ktory zawsze bedzie mial 44.1/16.......
cala reszte ustawiasz w sonarze i dzialasz na sterownikach asio
wmawiaj sobie dalej ze slyszysz.......
zostan na maks 96/24 tym bardziej ze ta karta nie jest az taka super zeby korzystac z takich czestotliwosci
format jaki toleruje nero nie ma nic wspolnego z formatem na plycie cd audio ktory zawsze bedzie mial 44.1/16.......
cala reszte ustawiasz w sonarze i dzialasz na sterownikach asio