Jaki monitor LCD, panorama czy 3/4?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Redakcja
Re: Jaki monitor LCD, panorama czy 3/4?

Post autor: Redakcja » poniedziałek 05 mar 2007, 16:34

...mam dwa identyczne monitory, karte z jednym wyjsciem analogowym i jednym DVI i tak tez podlaczone monitory i... nie widze zadnej roznicy... serio
moze to kwestia braku zaklocen, albo dobrej jakosci sygnalu analogowego, albo tez malej odleglosci monitorow od karty, nie wiem, w kazdym razie jesli ktos mnie by pytal o zdanie to powiedzialbym ze to nieistotny niuans techniczny...

Witam w klubie, ja też u siebie nie widzę .
Pytanie, czy to przez naszą (a moją już szczególnie) "ślepotę", czy też jakieś czary?
A może właśnie ktoś z nas chce zrobić marketingowego wała w temacie postrzegania powyżej ludzkiej percepcji(?). Chętnie poczytam coś konkretnego, a przy tym "dla ludzi" na ten temat.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 05 mar 2007, 16:51

Witam w klubie, ja też u siebie nie widzę .
Pytanie, czy to przez naszą (a moją już szczególnie) "ślepotę", czy też jakieś czary?

Przy tych rozdzielczosciach tez nie widze roznicy - ale monitor 1920x1200 zdecydowanie lepiej wyglada "po cyfrze"

Awatar użytkownika
Damianin

Post autor: Damianin » poniedziałek 05 mar 2007, 18:22

Przy tych rozdzielczosciach tez nie widze roznicy - ale monitor 1920x1200 zdecydowanie lepiej wyglada "po cyfrze" ...
no właśnie, pewnie to kwestia widoczności dopiero w wyższych rozdzielczościach... Chociaż prawdopodobnie nawet w nich są to ledwo zauważalne niuanse i bez bezpośredniego porównania ciężko zauważyć różnicę

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 05 mar 2007, 23:11

Chociaż prawdopodobnie nawet w nich są to ledwo zauważalne niuanse i bez bezpośredniego porównania ciężko zauważyć różnicę

Ale gdzie tam ciezko - rozdzielczosci 1600x1200 nawet na zwyklym monitorze CRT wygladaja kiepsko na kablu D, duuzo lepiej na rozdzielonym na cztery BNC, nawet przy standardowej minimalnej dlugosci kabla. Jakosc kabli analogowych jest bardzo niska. W moim przypadku roznica jest widoczna - niestety, brak dluzszych kabli cyfrowych powoduje, ze "jade" po analogu i nie narzekam.

Do tworcy watku - dopoki "przelaczalem sie" miedzy panorama i zwyklym monitorem, nie dostrzegalem zalet szerokiego monitora. Od czasu, gdy wszedzie mam panoramy (1920 i 1680) po przyjsciu do domu na starego laptopa nie moge patrzec - za maly
Dopiero brak czestego kontaktu z "normalnymi" monitorami i przyzwyczajenie sie do pracy z szerokim pozwala wykorzystac dodatkowa powierzchnie. Z drugiej strony nie jestem zwolennikiem pracy dwumonitorowej... Oczywiscie, chcialoby sie miec dwie 1920 albo i wiecej, ale jezeli mam wybor miedzy dwoma zwyklymi i panorama, to wybieram panorame - jakos tak wole szerszy mikser albo edytor - bo na dwoch i tak to, co chcialem zobaczyc w edytorze wypada na srodku czyli na zlaczeniu monitorow

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » poniedziałek 05 mar 2007, 23:18

matiz, ale ja na dwoch monitorach nic sobie nie rozciagam (zreszta to nie jest moj wymysl, tak sie robi wszedzie ;) )

zaleta dwoch monitorow jest wyswietlanie multitracku na jednym , a na drugim np miksera i pluginow, plus miernik, panel transportu, obrazek, timecode, whatever - i bez minimalizowania co chwile widziec wszystko jak na dloni

i dlatego chyba ja, jesli mialbym do wyboru jedna panorame albo dwa 4:3, to z dwojga gorszego wybralbym 2x4:3, bo przedkladam zalete dwoch wyswietlaczy nad szerokim polem widzenia

oczywiscie jesli mowimy porownywalnych finansowo i rozdzielczosciowo panelach, bo 2x17" 4:3 vs 30" panorama to juz inaczej wyglada sprawa :) (chociaz pozostaje kwestia braku mozliwosci ukladania okien na jednym pulpicie o ktorej wspomnial grembo)

BTW tutaj tez niezly wywod akademicki sie zrobil okolodzwiekowy ;)

fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » poniedziałek 05 mar 2007, 23:24

Chłopaki! Wezcie cyfrowki i wsadzcie tu zdjęcia jak i co u kogo wygląda, czy porosciągane czy sąsiadująco bo już cięzko sie połapać i wychwycic kto ma lepiej
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 05 mar 2007, 23:53

matiz, ale ja na dwoch monitorach nic sobie nie rozciagam (zreszta to nie jest moj wymysl, tak sie robi wszedzie ;) )

No wlasnie, a ja rozciagalem - szczegolnie mikser, ale i edytor. Edytor to wprawdzie bardziej w pionie, ale... i tu panorama pokazuje zalety

zaleta dwoch monitorow jest wyswietlanie multitracku na jednym , a na drugim np miksera i pluginow, plus miernik, panel transportu, obrazek, timecode, whatever - i bez minimalizowania co chwile widziec wszystko jak na dloni

No niby tak, tez tak myslalem - az nie musialem zrobic dwutygodniwoej sesji na 2x1280x1024 (a normalnie pracowalem na 1600x1200). No i wyszlo mi, ze przelaczenie sie miedzy edytorem a mikserem to chwila, rzecz niewarta wzmianki - natomiast mikser powaznej sesji na 1280x1024 to zart

i dlatego chyba ja, jesli mialbym do wyboru jedna panorame albo dwa 4:3, to z dwojga gorszego wybralbym 2x4:3, bo przedkladam zalete dwoch wyswietlaczy nad szerokim polem widzenia

Tak, ale zauwaz, ze oprocz latwego przelaczania sie miedzy edytorem i mikserem panorama jest po prostu "wyzsza" niz dwa monitory, i w edytorze widac wiecej sladow naraz. Poza tym w PT przyzwyczailem sie do pracy z mikserem i edytorem nad soba (1600x1200) i podczas miksu dobrze sie to spisywalo. Generalnie zaleznie od etapu pracy wazniejszy jest edytor albo mikser i tak sobie ustawialem...

oczywiscie jesli mowimy porownywalnych finansowo i rozdzielczosciowo panelach, bo 2x17" 4:3 vs 30" panorama to juz inaczej wyglada sprawa :)

Oczywiscie.

Dodam jeszcze problemy zwiazane z latencja - serio - jezeli ktos mysli o monitorze S-PVA, to niech przestanie myslec
Tutaj caly watek

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 05 mar 2007, 23:54

Chłopaki! Wezcie cyfrowki i wsadzcie tu zdjęcia jak i co u kogo wygląda, czy porosciągane czy sąsiadująco bo już cięzko sie połapać i wychwycic kto ma lepiej...

A taki guzik PrintScrn to zniknal z klawiatury?

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » wtorek 06 mar 2007, 00:06

matiz, najpierw piszesz o rozdzielczosci 1600x1200 kontra 1280x1024, nastepnie o tym ze panorama jest wyzsza od dwoch monitorow, a na koniec przyznajesz mi racje ze mowimy o monitorach o porownywalnych rozdzielczosciach i cenie :) zdecyduj sie :)

ale jak widac to wszystko kwestia priorytetow - bo dla mnie przelaczanie miedzy widokami jest tak samo upierdliwe jak dla ciebie przesuwanie sladow miksera, bo sie ich pare mniej miesci na ekranie

kwestia przyzwyczajen i gustu

ja tylko mowie, ze jakbym mial kupic panorame 20" to bym wolal 2x 19" , taki myk

fan dobrego brzmienia ;)

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 06 mar 2007, 00:07

co do bnc to racja - najwyzsza jakosc i niedrogo z tymze malo ktory crt ma takie wejscia(mam i testowalem)
mialem w studiu za duzo zaklocen i roznica po przejsciu na bnc byla zauwazalna - w domu juz jej nie mam
podobnie miedzy dsub a dvi - po dsub obraz dziwnie drga......szczegolnie gdy sie oglada zageszczona fale w soundforge - na dvi tego nie ma ale tu podejrzewam tez dlugosc przewodu - 3 metry.....no i mase klockow w poblizu z komputerem na czele.....

do oducka - tak DTP - skladanie gazet i tym podobne - dlatego ktos wymyslil pivot zeby gonic te same monitory w tym celu plus to ze wchodzi na ekran format a4 - chciales wyzszosc zastosowan to masz nie dziw sie teraz.......

pamietajcie tez o rozdzielczosci natywnej - nic po 30 calach ktore bedzie mialo ta sama rozdzialjke co 23........tyle ze wieksze literki i punkciki(choc za male bywa denerwujace a trafilem to kiedys w lapku della - 15" 3:4 z rozdzialka w okolicach 1400 na 1100 czy jakos tak dziwnie......
wyrazne ale za male - trzeba bylo gebe w monitor pakowac.....

ODPOWIEDZ