Jaki monitor LCD, panorama czy 3/4?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Damianin
Re: Jaki monitor LCD, panorama czy 3/4?

Post autor: Damianin » niedziela 04 mar 2007, 11:40

...bo nie wiem czy sie dobrze wyrazilem: co z tego ze panorama skoro literki male i trzeba blizej siedziec zeby cokolwiek zobaczyc niz w 19" 4:3
...
Tak na marginiesie - monitor Apple Cinema HD Display 30" (panorama) ma wielkość czcionki - punktu podobną do 20" (a nawet nieznacznie mniejszą) monitora widescreen

ratio

Post autor: ratio » niedziela 04 mar 2007, 11:42

Mi konkretnie zależy na programie logic żeby fajnie ergonomicznie było widać arnż i długi mixer ,albo fajnie poukładać kilka okien.
Na czcionkach , ikonach i innych pierdołach mi nie zalezy , sory ale nieznam się zbytnio na rzdzilczościach. teraz pracuje na 17 i tam ustawione jest we właściwościach karty 1152 na 864
wszystko widać fajnie ,ale pomyślałem sobie że w panoramie zobacze więcej skoro jest szerszy
Pozdrawiam
Logic pro X | Focusrite Pro 26 | M Audio Project Mix IO

Awatar użytkownika
Damianin

Post autor: Damianin » niedziela 04 mar 2007, 11:48

...Mi konkretnie zależy na programie logic żeby fajnie ergonomicznie było widać arnż i długi mixer ,albo fajnie poukładać kilka okien.
No to się nie zastanawiaj, tylko kup panoramę co najmniej 20".

ratio

Post autor: ratio » niedziela 04 mar 2007, 12:06

Dzieki panowie kupie panorame min 20", ale teraz doradźcie jaką najtańszą karte chyba że na tej TNT bede mógł ustawić dobrą rozdzielczość. Karta jakś njtańsza tylko do celów muzycznych.
Logic pro X | Focusrite Pro 26 | M Audio Project Mix IO

Awatar użytkownika
Damianin

Post autor: Damianin » niedziela 04 mar 2007, 13:55

...Dzieki panowie kupie panorame min 20", ale teraz doradźcie jaką najtańszą karte chyba że na tej TNT bede mógł ustawić dobrą rozdzielczość. Karta jakś njtańsza tylko do celów muzycznych....
Szukaj panoramy z DVI (złącze cyfrowe), minimum 20". Monitory z DVI mają także złącze analogowe więc będziesz mógł sprawdzić, czy na rivie monitor da się ustawić. Jeżeli nie - zaopatrz się w najtańszego GeForce`a 5200 za 100 - 130 zł, ale takiego, który posiada wyjście DVI; wtedy będziesz mógł połączyć monitor z kartą cyfrowo (lepsza jakość) i bezproblemowo sterować monitorem z poziomu systemu operacyjnego. Wszystkie GeForce`y 5200 mają pasywne chłodzenie, więc nie będzie problemu z hałasem. Na allegro podejrzewam, że taką kartę dostaniesz bardzo tanio.

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » niedziela 04 mar 2007, 15:00

a właśnie, że niekoniecznie Na panoramicznej 20" i 22" widać dokładnie tyle samo. Ta sama sytuacja dotyczy 23" i 24" spośród panoram i np. 17" i 19" spośród tradycyjnych. Na nich widać też tyle samo.

jeju!!!! czy niektorzy naprawde czytaja bez zrozumienia ? :)

przeciez ja nie pisze ze w tej samej rozdzielczosci na roznych rozmiarach matrycy widac wiecej lub mniej tylko ze obszar fizyczny czyli nie wewnatrz tylko na zewnatrz monitora jest rozny

pulpit na mniejszym monitorze z ustawiona rozdzielczoscia np 1280x1024 bardziej wymagajacy dla oczu bo bedzie mial FIZYCZNIE (czyli mierzone w milimetrach linijka przylozona do ekranu a nie w pikselach) mniejsze litery ikonki itp (ratio, ja nie rozumiem co to znaczy "nie znac sie" na ikonach i czcionkach, przeciez na codzien na nie patrzymy :) takze w programach audio) niz przy tej samej rozdzielczosci na monitorze o wiekszej przekatnej ekranu

i idac tym tropem dalej - monitor 19" 4:3 bedzie mial wieksza wysokosc liter mimo ze pulpit bedzie szerszy w panoramie, przeciez to z elementarnej geometrii wynika :)

dlatego wybor moim zdaniem miedzy 19" zwykla i panorama jest problematyczny, bo w jednym mamy wyrazniejsze wyswietlanie ale w drugim za to szerszy obraz

uff ;) nie sadzilem ze to taki zamet wywola ;)
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » niedziela 04 mar 2007, 15:02

Tak na marginiesie - monitor Apple Cinema HD Display 30" (panorama) ma wielkość czcionki - punktu podobną do 20" (a nawet nieznacznie mniejszą) monitora widescreen...

que? :) a czym sie rozni panorama od widescreen i jak to taka sama czcionka przy 10 calach roznicy? chyba ze nie mowisz o tej samej rozdzielczosci i tu i tu tylko o natywnej kazdego z nich?
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
BigGuns

Post autor: BigGuns » niedziela 04 mar 2007, 15:36

ja tam nie wiem, nie lepiej kupić po prostu 2 te chwalone przez wszystkich Benq'i 19" za jakieś 1600 brutto za oba, przecież to i tak będzie o niebo lepsze od panoramy...

Awatar użytkownika
Aurora

Post autor: Aurora » niedziela 04 mar 2007, 15:57

JA juz od dłuzszego czasu mysle o systemie
dwumonitorowym, i o ile z monitorem nie ma problemu (mam LG Flatron L1720B
który jest fest i z dokupieniem drugiego nie ma wiekszego problemu) to mam
problem z kartą

koledzy jaką wy macie mieliscie jakies problemy

dzis kupuje karte rme wow

Awatar użytkownika
Damianin

Post autor: Damianin » niedziela 04 mar 2007, 15:59

...
Tak na marginiesie - monitor Apple Cinema HD Display 30" (panorama) ma wielkość czcionki - punktu podobną do 20" (a nawet nieznacznie mniejszą) monitora widescreen...

que? :) a czym sie rozni panorama od widescreen i jak to taka sama czcionka przy 10 calach roznicy? chyba ze nie mowisz o tej samej rozdzielczosci i tu i tu tylko o natywnej kazdego z nich?...
Piszę o natywnej oczywiście ... panorama od widescreen nie różni się niczym oprócz "określenia"

ODPOWIEDZ