Extreme MIDI Mixer - budujemy edytor dla Roland TD-3

Jeśli chcesz zasięgnąć rady, podzielić się doświadczeniem w trudnej sztuce samodzielnego programowania - to tu jest miejsce, aby tego dokonać.
Redakcja
Re: Extreme MIDI Mixer - budujemy edytor dla Roland TD-3

Post autor: Redakcja » czwartek 01 mar 2007, 21:03

Koniec wieńczy dzieło, jak mawiają starożytni Amerykanie ;-)

Nasz edytor składa się z dwóch Stron.

Na tej możemy wyzwalać wszelakie przewidziane dla modułu dźwięki. Nawet te, których nie jesteśmy w stanie wydobyć bezpośrednio za pomocą jednego seta padów. Ponadto możemy zmienić mapę perkusyjną, ustawić czułość padów oraz ich przesłuchy, zawiadywać metronomem (tempo, instrument, beat, rytm). Możemy także włączyć i wyłączyć efekt oraz pedał.

Ta Strona zawiaduje padami. Można ustawiać (dla każdego z 32 kitów perkusyjnych) efekt oraz brzmienie, głośność i panoramę dla każdego z padów.
Całość do pobrania: Roland TD-3 Editor (1MB).
Przy tym mam prośbę do kolegi mytnika o przetestowanie tej aplikacji gdyż już jutro muszę oddać ten (w sumie b.fajny) moduł :-(.
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » czwartek 01 mar 2007, 21:53

No pięknie.
Swoje wczorajsze prace zawieszam.

Wstępne wyniki testów.
Nie działa kolejno na str 1
Pad Sens
XtalkCancel
Pedal on/off

Strona 2 wszystko ok

Brakuje m.in. Retrigger, Threshold, Scan Time, Rim Gain/Sens, Mask Time ...

Jeśli trzeba oddać moduł to chętnie porzucę pracę swojego miksera (skoro istnieje sprawny w pełni) i zajmę się w/w. Można jeszcze spróbować na osobnej stronie COACH Mode
Na pewno moja praca będzie kulawa graficznie ale zawszę mogę podesłać jak coś wyjdzie i poprosić grzecznie o szatę graficzną. Co Redakcja na to?

pozdr
drummer

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » czwartek 01 mar 2007, 22:13

Przy okazji mam jeszcze pytanie, Czy posiada Pan plik syx z ustawieniami fabrycznymi modułu? Wolałbym ominąć factory reset, a tak już namieszałem że przydało by się mieć coś takiego.
drummer

Redakcja

Post autor: Redakcja » czwartek 01 mar 2007, 22:22

...Wstępne wyniki testów.

Nie działa kolejno na str 1

Pad Sens

XtalkCancel

Pedal on/off

Niestety nie mogę tego szybko sprawdzić. Moduł mam w redakcji.

...Brakuje m.in. Retrigger, Threshold, Scan Time, Rim Gain/Sens, Mask Time...

Oj, tu już nie dam rady . Odnoszę przy tym wrażenie, że doskonale z tymi brakami już dalej sam sobie poradzisz
[addsig]

Redakcja

Post autor: Redakcja » czwartek 01 mar 2007, 22:26

...Czy posiada Pan plik syx z ustawieniami fabrycznymi modułu? Wolałbym ominąć factory reset, a tak już namieszałem że przydało by się mieć coś takiego....

Dla mnie factory reset to nic innego jak właśnie ustawienia fabryczne. Czyli POWER ON + (-, +) i dalej. Chyba, że o czymś nie wiem .
[addsig]

Redakcja

Post autor: Redakcja » czwartek 01 mar 2007, 22:36

P.S.

W edytorze button Pedał działa na zasadzie ON/OFF, aby było prościej.

W rzeczywistości Pedał jest sterowany analogowo (podobnie do Volume) w całym przedziale (1-128), przy czym wyłapuje tylko określone zakresy.
[addsig]

plectrum

Post autor: plectrum » czwartek 01 mar 2007, 22:50

Hmmm, popieram jak najbardziej robienie takich rzeczy, ale dziwie sie troche, ze nie zwrociliscie sie po prostu do Rolanda o przyslanie wam dokladnej specyfikacji wiadomosci SysEx do tego urzadzenia. Oszczedziloby to Wam wiele pracy. W instrukcji tego nie ma, jak widzialem. Roland nie robi z tym wiekszych problemow. Duza czesc ich urzadzen ma te specyfikacje nawet w "zwyklych" instrukcjach.

Ponadto uwaga: Jestem prawie peweien, ze nie ma potrzeby wysylania kompletnych pakietow SysEx w celu zmiany jednego parametru, bo tak jest we wszystkich urzadzeniach Rolanda ktore znam. Po prostu podaje sie adres tego parametru w urzadzeniu, zgodnie ze specyfikacja. Jak to dziala jest opisane w kazdyj specyfikacji SysEx danogo urzadzenia firmy Roland.

Pozdrawiam

RV (byly programista modułów do programu Emagic SoundDiver, m.in. Roland TD-10 i TD-8)

Redakcja

Post autor: Redakcja » czwartek 01 mar 2007, 22:55

...Hmmm, popieram jak najbardziej robienie takich rzeczy, ale dziwie sie troche, ze nie zwrociliscie sie po prostu do Rolanda o przyslanie wam dokladnej specyfikacji wiadomosci SysEx do tego urzadzenia.

Khmm... a skąd ta pewność?
[addsig]

plectrum

Post autor: plectrum » czwartek 01 mar 2007, 23:05

......Hmmm, popieram jak najbardziej robienie takich rzeczy, ale dziwie sie troche, ze nie zwrociliscie sie po prostu do Rolanda o przyslanie wam dokladnej specyfikacji wiadomosci SysEx do tego urzadzenia.

Khmm... a skąd ta pewność?
...

Mam rozumiec, że sie staraliscie? Ale u kogo? W dystrybucji w Polsce pewnie nie maja takich rzeczy...

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » czwartek 01 mar 2007, 23:13

Oj, tu już nie dam rady . Odnoszę przy tym wrażenie, że doskonale z tymi brakami już dalej sam sobie poradzisz
--------------------------------------------------
Będę się starał, ponieważ wyjeżdżam zaczynam na poważnie od poniedziałku

Dla mnie factory reset to nic innego jak właśnie ustawienia fabryczne. Czyli POWER ON + (-, +) i dalej. Chyba, że o czymś nie wiem .
-------------------------------------------------
Tak tak, jednak istnieje prawdopodobieństwo uszkodzenia modułu przy chwilowym zaniku napięcia w sieci, dlatego wolałbym uniknąć ryzyka.

W edytorze button Pedał działa na zasadzie ON/OFF, aby było prościej.
W rzeczywistości Pedał jest sterowany analogowo (podobnie do Volume) w całym przedziale (1-128), przy tym wyłapuje tylko określone zakresy.
----------------------------------------------
U mnie pedał cały czas grał, nie reagował na przycisk. Nawiasem mówiąc to szkoda że to jest ustawienie globalne.

drummer

ODPOWIEDZ