Wstęga w klawiszach
Hello. Znów odzywam się z pytaniem gdyż poszukuje urządzenia, które chyba nazywa się wstęga. To taka taśma, która przesuwa dźwięk po jej dotknięciu. Chciałem zapytać, czy jest może to gdzieś do kupienia. Szukałem na forum i nic ni znalazłem. Dodam, że coś takiego jest np w kurzweil k2600.
Pozdrawiam pomagających.
Pozdrawiam pomagających.
Klawiszowiec z m-audio prokeys 88, początkuję współpracę z brzmieniami z kompa.
Re: Wstęga w klawiszach
Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 02:42 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]
...Można zrobić samemu:
Link 01
Link 02
...
No super rzecz i miło wiedzieć, że można zrobić samemu. Ale czy mimo wszytko nie ma takiego urządzonka do kupienia?
I bardzo dziękuje za odpowiedź i za linki.
Link 01
Link 02
...
No super rzecz i miło wiedzieć, że można zrobić samemu. Ale czy mimo wszytko nie ma takiego urządzonka do kupienia?
I bardzo dziękuje za odpowiedź i za linki.
I miałbym jeszcze pytanko odnośnie tego jakbym sobie to zmontował sam, czy będzie to podłączane np kaczka, że wchodze i wychodze czy moze pod sustain albo coś, i czy będzie działało jak podłącze to grając z brzmieniem native instrument jakims?
Poza tym jaki zasilacz do tego?
Poza tym jaki zasilacz do tego?
- mr-hammond
http://www.kurzweilmusicsystems.com/products.html?Id=436
Jedynie tutaj , ale musisz miec którys z wymienionych modeli
Jedynie tutaj , ale musisz miec którys z wymienionych modeli
- mr-hammond
http://www.doepfer.de
tutaj jeszcze zobacz. Pozdro
tutaj jeszcze zobacz. Pozdro
...odnośnie tego jakbym sobie to zmontował sam, czy będzie to podłączane np kaczka, że wchodze i wychodze czy moze pod sustain albo coś, i czy będzie działało jak podłącze to grając z brzmieniem native instrument jakims?
Poza tym jaki zasilacz do tego?...
Jest gorzej niż myślisz
.
Wpierw musisz już dobrze wiedzieć do czego tak naprawdę ma Ci ona posłużyć, a potem sprawdzić czy da radę w ten sposób ową zastosować. Na koniec dodam, iż skoro na tym etapie pytasz już o zasilacz to odpuść sobie temat owej samoróby.
Obecnie można już za całkiem nieduże pieniądze kupić kontroler zaopatrzony w rzeczoną wstęgę (Ribbon). Chyba, że troszkę poczekasz, bo wszystko wskazuje na to, że niedługo będą ją instalowali i w nocnikach
.
[addsig]
Poza tym jaki zasilacz do tego?...
Jest gorzej niż myślisz

Wpierw musisz już dobrze wiedzieć do czego tak naprawdę ma Ci ona posłużyć, a potem sprawdzić czy da radę w ten sposób ową zastosować. Na koniec dodam, iż skoro na tym etapie pytasz już o zasilacz to odpuść sobie temat owej samoróby.
Obecnie można już za całkiem nieduże pieniądze kupić kontroler zaopatrzony w rzeczoną wstęgę (Ribbon). Chyba, że troszkę poczekasz, bo wszystko wskazuje na to, że niedługo będą ją instalowali i w nocnikach

[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS
heh, droga redakcjo. Jestem laikiem w takich sprawach. Pomysłałem jednak, że np sustain pobiera zasilanie z instrumentu :)
Zastosować bym to chciał z klawiszem m-audio prokeys 88 z jego brzmieniami lub brzmieniem z komputera.
Myśle by stosować ją do grania na żywca, a co do podłączenia widziałem to tak:
KOMPUTER NADAJĄCY BRZMIENIE - RIBBON (podłączany tak, jak do tej pory podłączałem kaczke i dźwięk mi ładnie kwakał tak jak chciałem) - GŁOŚNIK
Zajrzałem na podaną strone
http://www.doepfer.de/home_e.htm
i znalazłem tego Ribbona ale nie wiem czy posłuży mi to do tego o czym myśle.
Apropo samoróbki poprosiłem kolege MECHATRONIKA by mi to zmotnował, i to on zapytał mnie o zasilacz, o co ja potem na forum.
Na KURZWEIL k2600 mnie nie stać i to motywuje mnie do zrobienia tego ribbona.
Zastosować bym to chciał z klawiszem m-audio prokeys 88 z jego brzmieniami lub brzmieniem z komputera.
Myśle by stosować ją do grania na żywca, a co do podłączenia widziałem to tak:
KOMPUTER NADAJĄCY BRZMIENIE - RIBBON (podłączany tak, jak do tej pory podłączałem kaczke i dźwięk mi ładnie kwakał tak jak chciałem) - GŁOŚNIK
Zajrzałem na podaną strone
http://www.doepfer.de/home_e.htm
i znalazłem tego Ribbona ale nie wiem czy posłuży mi to do tego o czym myśle.
Apropo samoróbki poprosiłem kolege MECHATRONIKA by mi to zmotnował, i to on zapytał mnie o zasilacz, o co ja potem na forum.
Na KURZWEIL k2600 mnie nie stać i to motywuje mnie do zrobienia tego ribbona.
- mr-hammond
KOMPUTER NADAJĄCY BRZMIENIE - RIBBON (podłączany tak, jak do tej pory podłączałem kaczkę i dźwięk mi ładnie kwakał tak jak chciałem) - GŁOŚNIK
Ribbon to kontroler midi można i przez niego nie przepuścisz dźwięku tylko możesz kontrolować parametry syntezy( modułu, samplera) w tym również procesora FX.
Można go użyć do triggerowania czyli wyzwalania jakis sampli.
Dzielenie go na 3 części mniejsze ribbony ( k2500) i każdy może spełniać inna funkcję.
Jest jeszcze ribbon wyposażony w aftertouch ( k2500)
To tak po łebkach tyle bo zastosowań jest więcej.
Ale ribbon nie jest sam w sobie procesorem dźwięku.
Ribbon to kontroler midi można i przez niego nie przepuścisz dźwięku tylko możesz kontrolować parametry syntezy( modułu, samplera) w tym również procesora FX.
Można go użyć do triggerowania czyli wyzwalania jakis sampli.
Dzielenie go na 3 części mniejsze ribbony ( k2500) i każdy może spełniać inna funkcję.
Jest jeszcze ribbon wyposażony w aftertouch ( k2500)
To tak po łebkach tyle bo zastosowań jest więcej.
Ale ribbon nie jest sam w sobie procesorem dźwięku.
- mr-hammond
* Riboon to kontroler midi ( bez " można" )przez niego nie przepuścisz...
Przepraszam
* Riboon to kontroler midi ( bez " można" )przez niego nie przepuścisz...
Przepraszam