1. jako muzyk, a w zadnym razie elektronik ani inzynier prosze o najprostsze z mozliwych objasnienie do czego to sluzy w praktyce. :)
Z tego można sobie zrobić urządzenia podobne do np.
tych.
Różnica jest taka, że można sobie zrobić urządzenie dokładnie pasujące mechanicznie.
Na Twojej stronie sa uklady, schematy, luty a pytanie, ktore mi sie nasuwa od razu, to jak to uzyc do grania muzyki itd.
Różne są szkoły :)
Ja osobiście używam takich rzeczy do dwóch spraw:
- poszukiwanie nowych barw, dopasowywanie istniejących, regulacje wszelkich delayów i innych efektów,
- nakładanie na zgraną już ścieżkę 3 - 4 efektów mających ''zhumanizować'' brzmienie. W szczególności są to filtr dolnoprzepustowy czy też inny, modulacja - szybkość i głębokość, atak itp. 3 - 4 potencjometry można maksymalnie obsłużyć na żywo, zwłaszcza jeśli są to duże suwaki.
Czy planujesz zamowic obudowy u Chinczyka i otworzyc maly warsztat do montazu dla tych co nie lubia dlubac z lutownica w sequencerach... ? :)
Niestety nie, jest to nieopłacalne. Urządzenia gotowe są zbyt tanie. Projekt jest przeznaczony dla tych, co lubią dłubać, potrzebują nietypowych rozwiązań lub oszczędzają każdą złotówkę.
2. moja sugestia: dopasuj to ustrojstwo do obslugi Abletona Live a zbijesz fortune :) a jak dodasz funkcje vocodera rzecz moze przejdzie do historii
pozdro, trzymam kciuki za projekt :) ...
Urządzenie, które robię nie ma toru audio, więc można nim sterować tylko innymi urządzeniami (instrumentami, efektami itp).
Przypuszczalnie powstanie wiele kompilacji, jak to się stało z Muzykantem 3, który znalazł zastosowanie w klawiaturach niszowych (organy, akordeon itp).
Myślałem o pobawieniu się układem dsp, alesis takie robi ''uniwersalne na miarę'', może kiedyś, zobaczymy.
[addsig]